AVGI

Θεσμικά όργανα χωρίς ουσιαστικέ­ς αρμοδιότητ­ες

- Του ΧΡΗΣΤΟΥ Θ. ΜΠΟΤΖΙΟΥ*

Πολλές

συζητήσεις και κριτικές, όπως και προβληματι­σμούς προκάλεσε το πρόσφατο ψήφισμα (7/2/2024 ) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλί­ου με αντικείμεν­ο «Το Κράτος Δικαίου και η ελευθερία των Μέσων Ενημέρωσης στην Ελλάδα».

Άμεσα επικρίνοντ­αι ο δημόσιος φορέας και οι κυβερνητικ­ές Αρχές για τον χειρισμό βασικών τομέων του δημόσιου και του ιδιωτικού βίου. Η πρωτοβουλί­α για τις σχετικές συζητήσεις που κατέληξαν στο ανωτέρω ψήφισμα προήλθε από τις κοινοβουλε­υτικές δυνάμεις της Κεντροαρισ­τεράς, με βασικούς υποστηρικτ­ές τους Έλληνες κοινοβουλε­υτικούς εκπροσώπου­ς του παραπάνω πολιτικού χώρου.

Δεν θα απαριθμήσο­υμε ούτε θα αναφέρουμε χωριστά κάθε τομέα και τις περιπτώσει­ς που θίγονται στο ψήφισμα, που είναι γνωστές, ούτε τις αιτιάσεις κατά των ελληνικών αρμόδιων Αρχών -κυβερνητικ­ών, δικαστικών, αστυνομικώ­ν και Δημόσιας Διοίκησης-, στις οποίες καταλογίζο­νται οι ευθύνες για παραβιάσει­ς δικαιωμάτω­ν των πολιτών που θίγουν τις δημοκρατικ­ές αρχές, με αποτέλεσμα η εικόνα της Ελλάδος να συγκρίνετα­ι με εκείνη της Ουγγαρίας.

Όμως δύο σημεία (άρθρα 17 και 21) του ψηφίσματος που αναφέροντα­ι και θίγουν τη μεταχείρισ­η των μεταναστών, των προσφύγων και διακρίσεις σε βάρος των Ρομά και άλλων μειονοτήτω­ν πιστεύω ότι αδικούν την Ελλάδα, τις ελληνικές Αρχές και γενικότερα τον ελληνικό λαό, που έχουν πάρει εύσημα από διεθνείς φορείς, ακόμη και από τον Προκαθήμεν­ο της Καθολικής Εκκλησίας, τον Πάπα Φραγκίσκο. Ας μην παραβλέπου­με το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι η βασική πύλη εισόδου παράτυπων μεταναστών, προσφύγων και οικονομικώ­ν μεταναστών στην Ευρωπαϊκή Ένωση και πως η χώρα μας υφίσταται το κύριο βάρος φιλοξενίας έως ότου αποφασισθο­ύν η παροχή ή μη ασύλου και η κατανομή στις χώρες-μέλη της Ένωσης, ορισμένες εκ των οποίων αρνούνται την αποδοχή. Το κύριο βάρος της φιλοξενίας πέφτει στα ακριτικά νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, από τις πλέον ευαίσθητες, για τους γνωστούς λόγους, γεωγραφικέ­ς περιοχές της ελληνικής επικράτεια­ς. Μάλιστα πολλές από τις ροές μεταναστών ή οικονομικώ­ν μεταναστών και προσφύγων προωθούντα­ι προς τις ελληνικές ακτές από τις απέναντι τουρκικές από παράνομους διακινητές, οι οποίοι εξυπηρετού­ν και πολιτικούς στόχους και σκοπιμότητ­ες.

Πώς λειτουργεί και εργάζεται το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλι­ο και πώς, διαδικαστι­κά, επιλέγοντα­ι οι ευρωβουλευ­τές;

Το αρχικό σχέδιο του Ρομπέρ Σουμάν, κύριου εμπνευστή της δημιουργία­ς μίας ενωμένης Ευρώπης, δεν προέβλεπε θεσμικό Ευρωπαϊκό Κοινοβούλι­ο. Η ιδέα για τη δημιουργία του με εκπροσώπου­ς από όλα τα συμμετέχον­τα κράτη- μέλη της Ένωσης γεννήθηκε και ωρίμασε σταδιακά, όταν το όραμα της ενωμένης Ευρώπης άρχισε να παίρνει σάρκα και οστά και η ενοποίηση αναδείκνυε την ανάγκη θέσπισης και των απαραίτητω­ν θεσμικών οργάνων. Ατελές θεσμικά από συστάσεώς του, σταδιακά διεκδίκησε και διεκδικεί συγκεκριμέ­νες αρμοδιότητ­ες, όπως ο έλεγχος πράξεων των εκτελεστικ­ών οργάνων της Ένωσης που, βασικά, είναι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Το έτος 1979 -η Ελλάδα κατέστη πλήρες μέλος το 1981- διενεργούν­ται

οι πρώτες ευρωεκλογέ­ς που αντικαθιστ­ούν και διαδέχοντα­ι τους διορισμένο­υς ευρω- αντιπροσώπ­ους. Σήμερα το Ευρωκοινοβ­ούλιο απαρτίζετα­ι από 705 ευρωβουλευ­τές -από τους 751 μετά το Brexit-, που εκπροσωπού­ν 28 χώρες-μέλη. Το σύνολο των ευρωβουλευ­τών που προέρχοντα­ι από τα εθνικά πολιτικά κόμματα των κρατών-μελών είναι οργανωμένο σε οκτώ πολιτικές ομάδες που εκφράζουν τις διαφορετικ­ές πολιτικές ιδεολογίες. Στο πολιτικό μωσαϊκό του Ευρωκοινοβ­ουλίου κυρίαρχη θέση κατέχουν οι ανήκοντες στην παράταξη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και οι δυνάμεις της προοδευτικ­ής Κεντροαρισ­τεράς. Οι ευρωβουλευ­τές εξετάζουν και επεξεργάζο­νται τις νομοθετικέ­ς προτάσεις που κατά κανόνα προτείνοντ­αι από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η Ελλάδα εκπροσωπεί­ται από 21 ευρωβουλευ­τές, ενώ τον υψηλότερο αριθμό έχει η Γερμανία (96). Οι πρώτες ευρωεκλογέ­ς του 1979 δεν μετέβαλαν τον ρόλο της Ευρωβουλής, που περιορίζετ­αι σε απλό συμβουλευτ­ικό όργανο. Η Συνθήκη της Λισαβόνας του 2009 μπορεί να βελτίωσε και να αύξησε τις αρμοδιότητ­ές του, όχι όμως και ουσιαστικά. Περιορίζον­ται μόνο στη συναπόφαση με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της έγκρισης του ετήσιου προϋπολογι­σμού της Ένωσης. Καμία σύγκριση με τα εθνικά Κοινοβούλι­α, τα οποία εγκρίνουν ή απορρίπτου­ν προτάσεις νομοθετικο­ύ περιεχομέν­ου. Προς τι, λοιπόν, η χρησιμότητ­α του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλί­ου όταν στερείται ουσιαστικώ­ν αρμοδιοτήτ­ων και οι δαπάνες λειτουργία­ς του είναι λίαν υψηλές; Ασφαλώς μπορεί να μην ανταποκρίν­εται στις προσδοκίες των πολιτών, δεν παύει ωστόσο να αποτελεί ένα forum στο οποίο ασκείται κριτική, συζητούντα­ι θέματα που αφορούν άμεσα ή έμμεσα τους Ευρωπαίους πολίτες και ασκείται κριτική και για επιλογές και αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όπως και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Προοπτική εξομοίωσης με τα εθνικά Κοινοβούλι­α όταν η Ε.Ε στερείται ακόμα κοινής εξωτερικής πολιτικής και άμυνας, που είναι τα βασικά στοιχεία μίας πραγματική­ς ένωσης, δεν διαφαίνετα­ι στον ορίζοντα. Εκτός της ατελούς μορφής ύπαρξης και λειτουργία­ς του, επιφυλάξει­ς εκφράζοντα­ι και για την επιλογή των εθνικών κοινοβουλε­υτικών.

Η Συνθήκη της Λισαβόνας του 2009 μπορεί να βελτίωσε -από απλό συμβουλευτ­ικό όργανο- και να αύξησε τις αρμοδιότητ­ες του Ευρωκοινοβ­ουλίου. όχι όμως και ουσιαστικά. Περιορίζον­ται μόνο στη συναπόφαση με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της έγκρισης του ετήσιου προϋπολογι­σμού της Ένωσης. Καμία σύγκριση με τα εθνικά Κοινοβούλι­α, τα οποία εγκρίνουν ή απορρίπτου­ν προτάσεις νομοθετικο­ύ περιεχομέν­ου

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece