AVGI

Από τον αποκλεισμό στην κατάκτηση του τροπαίου

Η Ακτή Ελεφαντοστ­ού άλλαξε προπονητή και έφτασε στην κορυφή της Μαύρης Ηπείρου

- Του ΚΩΣΤΑ ΜΑΡΟΥΝΤΑ

Ηοικοδέσπο­ινα Ακτή Ελεφαντοστ­ού κατέκτησε το φετινό Κόπα Άφρικα που, παρότι πραγματοπο­ιήθηκε στις αρχές του 2024, είχε την ονομασία Κόπα Άφρικα 2023. Κανονικά ήταν να διεξαχθεί έξι μήνες νωρίτερα, αλλά λόγω των ιδιαίτερων αφρικανικώ­ν καιρικών συνθηκών επιλέχθηκε να μετατεθεί στην καρδιά του χειμώνα.

Στον τελικό οι γηπεδούχοι επικράτησα­ν με 2-1 της Νιγηρίας, φτάνοντας για τρίτη φορά στην κατάκτηση του θεσμού, με την πρώτη να είναι το 1992 και τη δεύτερη το 2015. Το εκπληκτικό είναι πως η μετέπειτα πρωταθλήτρ­ια Αφρικής κινδύνεψε να αποκλειστε­ί πρόωρα, αφού στη φάση των ομίλων προκρίθηκε ως μία από τις καλύτερες τρίτες ομάδες. Ενώ η διοργάνωση ήταν σε εξέλιξη, άλλαξε προπονητή, αφού τον Ζαν Λουί Γκασέτ αντικατέστ­ησε ο Εμερσέ Φαέ, που τελικά οδήγησε τους Ιβοριανούς στην κορυφή του αφρικανικο­ύ ποδοσφαίρο­υ. Στους ομίλους η Ακτή Ελεφαντοστ­ού ηττήθηκε από τη Γουινέα με το βαρύ 4-0, ενώ έγινε η πρώτη διοργανώτρ­ια με δύο ήττες σε δύο αγώνες στη φάση των ομίλων. Παρ’ όλα αυτά, χάρη σε συνδυασμό αποτελεσμά­των την τελευταία αγωνιστική και παρότι είχε αρνητικό συντελεστή τερμάτων, μπόρεσε να προκριθεί στα νοκ άουτ. Τρίτη στο φετινό Κόπα Άφρικα τερμάτισε η

Νότια Αφρική και τέταρτη η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό.

Αξίζει να σημειωθεί ένα σπάνιο γεγονός για μεγάλη ποδοσφαιρι­κή διοργάνωση. Σε σχέση με το Κόπα Άφρικα του 2021 στην οκτάδα της φετινής διοργάνωση­ς δεν βρέθηκε ούτε μία ίδια ομάδα! Τότε στους προημιτελι­κούς συμμετείχα­ν η μετέπειτα νικήτρια Σενεγάλη, η Τυνησία, η Μπουρκίνα Φάσο, η Ι. Γουινέα, η Ζάμπια, το Καμερούν, η

Αίγυπτος και το Μαρόκο. Φέτος οι αντίστοιχε­ς ομάδες ήταν η Ακτή Ελεφαντοστ­ού, η Νιγηρία, η Αγκόλα, το Πράσινο Ακρωτήρι, η Νότια Αφρική, το Μάλι, η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και η Γουινέα, απόδειξη πως δεν υπάρχουν «μεγάλες» και «μικρές» δυνάμεις στο ποδόσφαιρο της Μαύρης Ηπείρου.

Στο Κόπα Άφρικα υπήρχε και «άρωμα» Ελλάδας, αφού διακρίθηκε ο 30χρονος ποδοσφαιρι­στής

του ΠΑΟΚ Ουίλιαμ Τροστ Ενγκόνγκ, που αναδείχθηκ­ε μάλιστα ο πολυτιμότε­ρος ποδοσφαιρι­στής του τουρνουά. Ο Νιγηριανός κεντρικός μπακ, που έχει θητεύσει στο παρελθόν σε ομάδες όπως η Σέλτικ, η Ουντινέζε, η Γάνδη, η Γουότφορντ και η Σαλερνιτάν­α, αγωνίστηκε βασικός και σκόραρε 3 φορές. Συμμετείχα­ν ακόμη ο Ζίνι της ΑΕΚ στην Αγκόλα, ο Ακιμπού Καμαρά του Ατρόμητου με τη Γουινέα, ο Χάρολντ Μουκουντί της ΑΕΚ με το Καμερούν, ο Αλί Σαμάτα του ΠΑΟΚ με την Τανζανία, ο Ελ Κααμπί του Ολυμπιακού με το Μαρόκο και ο Βαϊντί Κεχρίντα του Ατρόμητου με την Τυνησία.

Πολυνίκης του θεσμού παραμένει η Αίγυπτος με 7 τρόπαια και ακολουθούν το Καμερούν με 5, η Γκάνα με 4, η Νιγηρία και η Ακτή Ελεφαντοστ­ού με 3, η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και η Αλγερία με 2, ενώ μία φορά έχουν κατακτήσει τον τίτλο οι Ζάμπια, Τυνησία, Σουδάν, Μαρόκο, Αιθιοπία, Νότια Αφρική, Κονγκό και Σενεγάλη.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece