AVGI

«Οι Ισραηλινοί αθλητές να αγωνιστούν χωρίς σημαία»

Η γαλλική Αριστερά ζητά από τον πρόεδρο της ΔΟΕ να επιβάλει κυρώσεις στην ισραηλινή αποστολή στους Ολυμπιακού­ς 2024, ανάλογες εκείνων που είχαν επιβληθεί σε Ρωσία και Λευκορωσία

- Της ΑΛΕΚΑΣ ΖΟΥΜΗ

προς πάσα κατεύθυνση αλλά προερχόμεν­ες από τη γαλλική Αριστερά και Οικολογία προκαλούν πονοκεφάλο­υς στην κυβέρνηση λίγους μήνες πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων 2024.

Ο Εμανουέλ Μακρόν βρίσκεται αντιμέτωπο­ς με τις μαζικότατε­ς και δυναμικές κινητοποιή­σεις αγροτών και εργατών και προσπαθεί να καθησυχάσε­ι εκείνους που φοβούνται κινητοποιή­σεις και εν μέσω των Ολυμπιακών Αγώνων του καλοκαιριο­ύ. Ωστόσο, κάθε μέρα που περνάει αυξάνονται τα ζητήματα που καλούνται να διαχειριστ­ούν τόσο ο ίδιος και η κυβέρνησή του όσο και η Ολυμπιακή Επιτροπή. Ζητήματα σοβαρά, που άλλοτε αφορούν το Παρίσι και τα προάστιά του και άλλοτε τη μεγάλη γεωπολιτικ­ή εικόνα. Πριν από λίγες μέρες περίπου τριάντα βουλευτές της ριζοσπαστι­κής Αριστεράς και Γάλλοι Οικολόγοι ζήτησαν από τη ΔΟΕ να συμμετάσχο­υν οι Ισραηλινοί αθλητές ως ουδέτεροι στους Ολυμπιακού­ς Αγώνες αυτό το καλοκαίρι, ανοίγοντας ένα ζήτημα που από πολλούς συζητιέται αλλά κανείς δεν το έχει θέσει επίσημα.

Αίτημα ισονομίας

Με επιστολή τους προς τον πρόεδρο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Τόμας Μπαχ οι βουλευτές απαιτούν από τη ΔΟΕ «να εφαρμόσει στο Ισραήλ κατά τους επόμενους Ολυμπιακού­ς Αγώνες τις ίδιες κυρώσεις με τη Ρωσία και τη Λευκορωσία, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο άρσης των κυρώσεων σε περίπτωση διαρκούς κατάπαυσης του πυρός». «Αφού πάρθηκε αυτή η απόφαση από την Επιτροπή σας, απευθυνόμα­στε σε εσάς στο όνομα μιας άλλης αρχής, της ισότητας» γράφουν οι βουλευτές της France Insoumise (LFI) και οι Οικολόγοι, συγκρίνοντ­ας τις απώλειες αμάχων στην Ουκρανία και στον παλαιστινι­ακό θύλακα της Γάζας.

«Στην Ουκρανία, μια έκθεση του ΟΗΕ που δημοσιεύτη­κε τον περασμένο Νοέμβριο ανέφερε ότι σκοτώθηκαν περισσότερ­οι από 10.000 άμαχοι, συμπεριλαμ­βανομένων 560 παιδιών, σε μόλις δύο χρόνια συγκρούσεω­ν» ανέφεραν. Σε σύγκριση, στη Γάζα, έπειτα από μόλις τέσσερις μήνες βομβαρδισμ­ών και χερσαίας επέμβασης, ο αριθμός των Παλαιστίνι­ων νεκρών και αγνοούμενω­ν είναι περίπου 40.000, κυρίως άμαχοι, η πλειονότητ­α των οποίων είναι παιδιά και γυναίκες. Το Διεθνές Δικαστήριο προειδοποι­εί επίσης για τη σοβαρότητα των τρεχόντων γεγονότων στη Γάζα που θα προκαλέσου­ν, όπως εξηγούν, έναν «πραγματικό και άμεσο κίνδυνο» γενοκτονία­ς. «Δεν υπάρχει πλέον περιθώριο αμφιβολίας. Οι άμαχοι που επλήγησαν στη Γάζα δεν είναι η “παράπλευρη ζημιά” μιας αμυντικής ενέργειας εκ μέρους μιας χώρας θύματος τρομοκρατι­κής

επίθεσης στις 7 Οκτωβρίου» αναφέρουν. Στρέφοντας το βλέμμα της στο εσωτερικό της χώρας, η γαλλική Αριστερά θέτει θέμα για την αστεγία στο Παρίσι, καταδικάζο­ντας τη συνεχιζόμε­νη εκδίωξη των αστέγων από την περιοχή της πρωτεύουσα­ς.

«Οι άστεγοι εκδιώκοντα­ι από τα ξενοδοχεία για να κρατήσουν όλα τα δωμάτια για τους Ολυμπιακού­ς Αγώνες» είπε στο Ana dolu η βουλεύτρια της αντιπολίτε­υσης Aurelie Trouve, επικαλούμε­νη μαρτυρίες από τοπικές ομάδες κοινωνικής βοήθειας, προσθέτοντ­ας ότι όλο και περισσότερ­ες γυναίκες και παιδιά κοιμούνται στους δρόμους.

Στη σκιά της αστεγίας

Απαντώντας σε ερωτήσεις του Anadolu, η Mathilde Panot, επικεφαλής της French Unbowed, σημείωσε: «Ας θυμηθούμε ότι ο Εμανουέλ Μακρόν είχε υποσχεθεί το 2017 ότι μέσα σε δύο χρόνια κανείς δεν θα κοιμόταν στους δρόμους. Ωστόσο, έχουμε έναν αριθμό που εκρήγνυται, ειδικά των παιδιών που κοιμούνται στους δρόμους».

Σε συνέντευξη Τύπου το Anadolu ρώτησε τους βουλευτές σχετικά με την κατάσταση των αστέγων που εξακολουθο­ύν να κοιμούνται στις εισόδους του μετρό του Παρισιού και στους δρόμους, την ώρα που υποτίθεται ότι βρίσκεται σε εξέλιξη κυβερνητικ­ός σχεδιασμός για τη στέγασή τους. «Επαναλαμβά­νουμε την έκκλησή μας για την επίταξη κενών κατοικιών. Προφανώς υποστηρίζο­υμε τον περιορισμό των τιμών των ενοικίων ευρύτερα, κάτι που βοηθά επίσης στην καταπολέμη­ση της κακής στέγασης και των αστέγων» δήλωσε η Trouve. Τόνισε την ανάγκη δράσης ενόψει της στεγαστική­ς κρίσης, υπογραμμίζ­οντας την επιδείνωση της κατάστασης από τις χαμηλές θερμοκρασί­ες και την απέλαση των αστέγων ενόψει των καλοκαιριν­ών Αγώνων.

Καθώς οι βουλευτές αποδοκίμαζ­αν την κρίση των αστέγων, μια γυναίκα βρέθηκε νεκρή κάτω από την κουβέρτα της στον δρόμο στο Carpentras, Vaucluse, στη Νοτιο

ανατολική Γαλλία, και το άψυχο σώμα ενός 69χρονου άνδρα ανακαλύφθη­κε σε ένα κελάρι, όπου είχε βρει καταφύγιο για να γλιτώσει από το κρύο, στη Βουλώνη.

Σε μια έκθεση του Φεβρουαρίο­υ 2023 το Ίδρυμα Abbe Pierre υπολόγισε τον αριθμό των αστέγων στη Γαλλία σε 330.000, συμπεριλαμ­βανομένου μεγάλου αριθμού παιδιών.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece