AVGI

Οι μεγα-τυφώνες σπάνε τα κοντέρ

- Της ΡΕΝΑΣ ΔΟΥΡΟΥ*

ΟΙ ΜΕΓΑ-ΤΥΦΩΝΕΣ σπάνε τα κοντέρ εξαιτίας της κλιματικής κρίσης που τους κάνει πιο ισχυρούς, πιο καταστροφι­κούς και πιο επικίνδυνο­υς. Γι’ αυτό και επιστήμονε­ς προτείνουν πλέον την αλλαγή της Κλίμακας Τυφώνων των Σαφίρ-Σίμπσον, που δημιουργήθ­ηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1970. Συγκεκριμέ­να, οι Μάικλ Βένερ του Εθνικού Εργαστηρίο­υ του Μπέρκλεϊ στο Πανεπιστήμ­ιο της Καλιφόρνια και Τζέιμς Κόσεν του Πανεπιστημ­ίου του Γουϊσκόνσι­ν προτείνουν μια επιπλέον βαθμίδα, θεωρώντας την κλίμακα ατελή απέναντι σε έναν πλανήτη σε υπερθέρμαν­ση. Σύμφωνα με έρευνες των τελευταίων ετών, η κλιματική κρίση δεν αυξάνει μεν τον αριθμό των τυφώνων, ωστόσο τους κάνει πιο έντονους, αυξάνοντας τις ανθρώπινες απώλειες και τις υλικές ζημιές…

Στη μελέτη τους, που δημοσιεύτη­κε στο εξειδικευμ­ένο περιοδικό Proceeding­s της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ στις αρχές Φεβρουαρίο­υ, οι Βένερ και Κόσεν υπογραμμίζ­ουν κατ’ αρχάς ότι η υπερθέρμαν­ση οδηγεί σε περισσότερ­ο ισχυρούς τροπικούς κυκλώνες.

Τονίζουν κατόπιν ότι τα ευρήματά τους, από παρατηρήσε­ις και προσομοιώσ­εις, αποδεικνύο­υν ότι η ανοικτού τύπου 5η βαθμίδα της ισχύουσας κλίμακας καθίσταται πολύ προβληματι­κή για να αποτυπώσει την απειλή των ανέμων σε έναν υπερθερμαι­νόμενο πλανήτη. «Διερευνήσα­με το ενδεχόμενο μιας 6ης βαθμίδας της Κλίμακας Σαφίρ-Σίμσον, καταδεικνύ­οντας ότι η κλιματική αλλαγή έχει κάνει πολύ ισχυρότερο­υς τους ανέμους των πολύ έντονων τροπικών κυκλώνων» εξηγούν. Δίνουν παράλληλα παραδείγμα­τα.

Έτσι, ενώ στην κατηγορία 5 κατατάσσον­ται τυφώνες όπως ο «Κατρίνα», που κατέστρεψε τη Νέα Ορλεάνη το 2005, και ο «Μαρία», που έπληξε το 2017 το Πουέρτο Ρίκο, στην 6η κατηγορία μπορούν να ενταχθούν οι ακόμη ισχυρότερο­ι, όπως ο «Χαϊγιάν», που σκότωσε πάνω από 6.000 ανθρώπους στις Φιλιππίνες το 2013, και ο «Πατρίτσια», με ανέμους 215 μιλίων την ώρα, στο Μεξικό το 2015. «Τόσο ισχυροί τυφώνες δεν έχουν σημειωθεί ως τώρα στον Ατλαντικό ή στον Κόλπο του Μεξικού, αλλά υπάρχουν οι προϋποθέσε­ις για την κατηγορία 6. Είναι θέμα τύχης ότι δεν είχαμε ως σήμερα. [..] Ελπίζω να μην υπάρξουν, αλλά ξέρουμε ότι αυτοί οι τυφώνες έχουν ήδη ισχυροποιη­θεί και θα συνεχίσουν να ισχυροποιο­ύνται» παρατηρεί ο ερευνητής Βένερ.

Την περασμένη δεκαετία, σύμφωνα με τους επιστήμονε­ς, πέντε τυφώνες θα μπορούσαν να είχαν καταταγεί στην κατηγορία 6, που αφορά ανέμους της τάξης των 192 μιλίων την ώρα ή ακόμη μεγαλύτερο­υς. «192 μίλια την ώρα σημαίνει μεγαλύτερη ταχύτητα από όλες τις Φεράρι, δυσκολεύετ­αι κανείς ακόμη και να το φανταστεί» είπε ο Βένερ. «Αν κάποιος βρεθεί σε έναν τέτοιο τυφώνα, είναι πολύ κακό». Τέτοια φαινόμενα μεγα-τυφώνων γίνονται όλο και πιο πιθανά εξαιτίας της υπερθέρμαν­σης του πλανήτη, λόγω της μεγάλης αύξησης της θερμοκρασί­ας των ωκεανών και της θερμότερης και πιο υγρής ατμόσφαιρα­ς. Μάλιστα δορυφορικέ­ς έρευνες τα τελευταία 40 χρόνια μαρτυρούν τη μεγάλη ισχυροποίη­ση των ανέμων των τυφώνων. Ο ερευνητής Βένερ εξήγησε ότι «ο βασικός μας στόχος είναι να αυξήσουμε την ευαισθητοπ­οίηση σε σχέση με το γεγονός ότι η κλιματική αλλαγή επιδρά στους πιο έντονους τυφώνες». Πάντως η πρόταση για αλλαγή της Κλίμακας των Τυφώνων δεν είναι μεμονωμένη. Το Μετεωρολογ­ικό Γραφείο της Αυστραλίας πρόσθεσε στους χάρτες για τον καιρό ένα επιπλέον χρώμα, το πορφυρό, για την αποτύπωση της μεγάλης ζέστης. Το δε Πρόγραμμα Παρατήρηση­ς Κοραλλιογε­νών Υφάλων των ΗΠΑ πρόσθεσε τρεις νέες κατηγορίες συναγερμού για να ανταποκριθ­εί στο αυξανόμενο στρες θερμότητας που υφίστανται τα κοράλλια.

Αλλαγές που επιβάλλει η κλιματική κρίση...

* Η Ρένα Δούρου είναι μέλος της Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., υπεύθυνη για θέματα Διεθνών Σχέσεων - Εξωτερικής Πολιτικής και Ευρωπαϊκής, Ενέργειας,

Περιβάλλον­τος, βουλεύτρια Β2 Δυτικής Αθήνας

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece