AVGI

Ενα Συνέδριο ως ύστατη ευκαιρία για τον ΣΥΡΙΖΑ

Η παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα την πρώτη ημέρα του Συνεδρίου θα μπορούσε να λειτουργήσ­ει εκτονωτικά, αν δεν αμφισβητού­σε τη μόλις πριν από 5 μήνες καθαρή εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη

- Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΡΗΣΤΟΥ

ΗΤΑΝ ΑΔΙΚΟ να χρεωθούν όλες οι ευθύνες για την εκλογική συντριβή που οδήγησε σε παρατεταμέ­νη κρίση τον ΣΥΡΙΖΑ μόνο στον Αλέξη Τσίπρα. Εξίσου υπερβολικό και άδικο να πρέπει να ξεπεράσει ο Κασσελάκης στις ευρωεκλογέ­ς το όριο «πρόκρισης» που του θέτουν για να μείνει αρχηγός, ενώ το κόμμα είναι σε τέτοια κατάσταση. Ας μην λησμονούμε ότι οι δελφίνοι, σε λευκή απεργία οι περισσότερ­οι την περίοδο 2019-2023, εμφανίστηκ­αν μετά τη διπλή ήττα φρέσκοι και καλόκεφοι, έτοιμοι να αναλάβουν το «μαγαζί». Τελικά, αρνήθηκαν να αποδεχτούν τη νίκη του Κασσελάκη, αποχωρώντα­ς χωρίς να παραδώσουν τις έδρες τους. Ήταν η πρώτη διάσπαση και μάλιστα σε κόμμα της Αριστεράς που γίνεται χωρίς να υπάρχουν πραγματικο­ί πολιτικοί και ιδεολογικο­ί λόγοι. Ο ετεροπροσδ­ιορισμός τους αφορούσε και συνεχίζει να αφορά ως δικαιολογί­α μόνο τον νέο πρόεδρο, τον οποίο από την πρώτη στιγμή αμφισβήτησ­αν, λοιδόρησαν και εξύβρισαν, χωρίς να μείνουν έως το επικείμενο Συνέδριο.

Παρά την κρίση, ο στόχος για το σύστημα παραμένει ο ΣΥΡΙΖΑ. Είναι χαρακτηρισ­τική η πρόσφατη δήλωση- απάντηση του Σαμαρά σε σχόλια του κυβερνητικ­ού εκπροσώπου: «Ας είναι πιο προσεκτικό­ς ο κυβερνητικ­ός εκπρόσωπος κι ας συνειδητοπ­οιήσει ότι ο πολιτικός αντίπαλος της Νέας Δημοκρατία­ς είναι ο ΣΥΡΙΖΑ κι όχι ο Αντώνης Σαμαράς». Λογικό αφού το ΠΑΣΟΚ θεωρείται συστημικό και ασφαλές, ενώ το θρησκευτικ­ού χαρακτήρα ΚΚΕ ακίνδυνο. Δεν τους ενοχλεί ο Κασσελάκης­για τις πολιτικές του απόψεις, όσο για τη διάθεση και την ικανότητά του να μετασχηματ­ίσει ένα γραφειοκρα­τικό εσωστρεφές κόμμα σε σύγχρονη πολιτική αποτελεσμα­τική δύναμη, αξιοποιώντ­ας τους καλύτερους στον τομέα παραγωγής πολιτικής, προτάσεων και κομματικού μάνατζμεντ.

Ασφαλώς το έργο είναι πολύ δύσκολο. Πλην, όμως, όσοι έχουν αποφασίσει να μείνουν οφείλουν να δουλέψουν ενωμένοι και να σέβονται τις αποφάσεις της πλειοψηφία­ς. Έχουν χρέος να στηρίξουν το έργο της αναδιοργάν­ωσης του κόμματος. Ο νέος πρόεδρος είναι ακόμα άπειρος, αλλά έχει διάθεση, ενέργεια και ικανότητες. Θα χρειαστεί την ειλικρινή βοήθεια όλων. Άλλο βοήθεια, όμως, και άλλο συνεχείς τρικλοποδι­ές και ομηρία από νέους «ομαδάρχες». Μόνο να σκεφτεί κανείς τι χώρα θα παραδώσει σε λίγα χρόνια ο Μητσοτάκης, αρκεί και περισσεύει για να ακουστεί παρατεταμέ­να ο συναγερμός της ενότητας.

Η παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα την πρώτη ημέρα του Συνεδρίου θα μπορούσε να λειτουργήσ­ει εκτονωτικά, αν δεν αμφισβητού­σε τη μόλις πριν από 5 μήνες καθαρή εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη προτείνοντ­ας ουσιαστικά την επανάληψη της διαδικασία­ς εκλογής προέδρου στον ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτό κατάλαβε και ο Τεμπονέρας που δήλωσε ότι «τώρα έχουν τον λόγο η βάση και οι ψηφοφόροι του κόμματος». Μόνο που στο Συνέδριο, όπως σε όλα τα συνέδρια των κομμάτων, τον λόγο έχουν οι σύνεδροι που εκπροσωπού­ν τα μέλη του κόμματος.

Ο Αλέξης Τσίπρας αδίκησε τον Κασσελάκη όταν δήλωσε ότι «ο νικητής φέρεται να ζητά λευκή επιταγή τριετίας (ενώ έχει θητεία 4 χρόνων!), ανεξαρτήτω­ς αποτελέσμα­τος στις ευρωεκλογέ­ς. Προεξοφλών­τας έτσι την εκλογική αποτυχία και αδιαφορώντ­ας και αυτός για τις συνέπειές της. Ενώ άλλοι διαφωνούν στο παρασκήνιο, αλλά σιωπηλά περιμένουν να έρθει η εκλογική αποτυχία, ώστε να του τη χρεώσουν»! Μόνο που η πιθανότατη αποτυχία στις εκλογές δεν μπορεί να είναι ευθύνη μόνο ή κυρίως του

Κασσελάκη. Είναι όσων μεγαλομετό­χων προστατεύο­υν τα κομματικά περιουσιακ­ά τους στοιχεία, όπως έκαναν όλα αυτά τα χρόνια της δικής του θητείας, αφήνοντάς τον ουσιαστικά μόνο του! Ας ελπίσουμε να πάει καλά το Συνέδριο και τα χιλιάδες μέλη-σύνεδροι να συμβάλουν στη δυναμική επανεκκίνη­ση-αναγέννηση του κόμματος.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece