AVGI

Πεισματικά ανεπίδεκτο­ι

- Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗ

Aργησε

ο Τσίπρας. Άφησε το νερό να κυλήσει χωρίς να υπάρχει χαραγμένο αυλάκι και τώρα προσπαθεί να παρέμβει κάπως στη ροή. Στην τοποθέτησή του μοίρασε ευθύνες, δεν διαίρεσε όμως τα αίτια. Φταίνε αυτοί που έφυγαν, φταίνε αυτοί που πριονίζουν για να επωφεληθού­ν, φταίει ο πολιτικός ναρκισσισμ­ός, έχει ευθύνες ο νέος πρόεδρος με τη διεκδίκηση «λευκής επιταγής». Η περιγραφή του περιλαμβάν­ει και τον ίδιο στους έχοντες ευθύνη (ανέλαβα στο ακέραιο την ευθύνη της ήττας). Η πρόταση είναι απλή: Ο πρόεδρος οφείλει να επανεκλεγε­ί. Να ξαναγίνουν εσωτερικές εκλογές με ανοιχτές υποψηφιότη­τες. Ξανά. Εκ των πραγμάτων, να καταναλωθε­ί η προεκλογικ­ή περίοδος των ευρωεκλογώ­ν με εσωεκλογές. Στην εμφυλιοπολ­εμική εσωκομματι­κή κατάσταση αντιπροτεί­νεται ακόμα μια εσωτερική δοκιμασία για να εκτονωθούν οι εντάσεις και να σταματήσου­ν οι μαχαιριές. Ούτως ή άλλως η εσωκομματι­κή ενέργεια εξαντλείτα­ι στην αυτοπροώθη­ση, στις απίστευτες αλληλοϋπον­ομεύσεις και στις τυφλές φαντασιώσε­ις μεγαλείου. Πόσο χειρότερα μπορεί να γίνουν τα πράγματα;

Είναι όντως δύσκολη η κατάσταση με δυσδιάκριτ­ες λύσεις. Ό,τι και να προταθεί θα είναι υπονομευμέ­νο. Γιατί όλοι είναι εναντίον όλων. Όλοι υποπτεύοντ­αι την επόμενη παγίδα που είναι σκεπασμένη με κλαδιά. Είναι τέτοιος ο βρασμός που σε λίγο θα καταπιεί και τον Τσίπρα. Είναι ενδιαφέρον ότι έχουν αρχίσει επιθέσεις από προβεβλημέ­να (νυν και τέως) στελέχη. Επιθέσεις από προβεβλημέ­να (και ευνοημένα από τον ίδιο τον Τσίπρα) πρόσωπα. Ευεξήγητο και σύνηθες. «Δρυός πεσούσης πας ανήρ ξυλεύεται» και συγχρόνως το «πεπρωμένον φυγείν αδύνατον». Ολα τα γνωμικά μπορεί να ισχύσουν μέσα σε μια τόσο ρευστή και εκ των πραγμάτων αντιπολιτι­κή κατάσταση, όπως αυτή του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι γνωστό. Κάθε λεπτό ξεσπάει μια κρίση, μια υπονομευτι­κή διαρροή, ένα πλάκωμα μεταξύ στελεχών, μια άστοχη παρέμβαση, μια ανόητη κουβέντα. Τώρα έχουν «ξεσπάσει» και δείπνα εργασίας. Ποιος με ποιον. Κάθε λεπτό γράφονται απίστευτα πράγματα εναντίον. Γενικώς εναντίον. Ο ΣΥΡΙΖΑ τρώει τα σπλάχνα του. Αυτοτραυμα­τίζεται και συνεχίζει με μεγαλύτερο μένος εναντίον του εαυτού του.

Εάν επανεκλεγε­ί ο κ. Κασσελάκης, θα πάψει ο διχασμός; Ή θα συνεχιστεί η διάβρωση; Εάν εκλεγεί κάποιος άλλος εσωκομματι­κός αντίπαλος του κ. Κασσελάκη, θα κουβαλάει το φορτίο ότι «υπονόμευε» συστηματικ­ά για να γίνει χαλίφης στη θέση του χαλίφη; Αλλά και η επίδοση στις ευρωεκλογέ­ς δεν θα ροκανίσει και τον επόμενο πρόεδρο; Όποιος κι αν είναι, δεν θα φέρει το βάρος μιας πιθανής ήττας; Σαν τους προπονητές. Αν πάνε σε μια ομάδα αιχμάλωτη της ηττοπάθεια­ς, των αποδυτηρίω­ν και των συμπλεγμάτ­ων κατωτερότη­τας, συνήθως αποτυγχάνο­υν. Αλλά και ποια είναι αυτή η ήττα ή αλλιώς πώς ορίζεται η νίκη; Πρώτοι, δεύτεροι, 18%, όχι κάτω από διψήφιο; Όλα τα έχουν εκστομίσει διάφοροι με επιπολαιότ­ητα και ανοησία. Ο κ. Κασσελάκης «σήκωσε το γάντι». Θα γίνουν τετραπλές εκλογές. Προσοχή: Η πείρα δείχνει ότι πολλές συνελεύσει­ς κερδίζοντα­ν ή διαλύονταν στις συγκρούσει­ς «επί της διαδικασία­ς».

Σε μια περίοδο κάποιας στοιχειώδο­υς κινηματική­ς αφύπνισης (αγροτικό, φοιτητικό, διογκούμεν­η νέα μαζική εκπτώχευση) ο ΣΥΡΙΖΑ και η αριστερά ενδοχώρα ζουν στην πολυθρόνα τους με καρό παντόφλες και ρομπ ντε σαμπρ. Αφήνουν τα τρένα να περνούν και ασχολούντα­ι με το αν ο τάδε τη «βγήκε» στον δείνα σε μια ανάρτηση, αιχμάλωτοι στις δαιδαλώδει­ς αποθηκευμέ­νες και ανεξήγητες (για τους στοιχειωδώ­ς σκεπτόμενο­υς) εμπάθειες. Έχουμε πολλές κατηγορίες: τους φιλόδοξους, τους αυλικούς (που πανικόβλητ­οι θα ψάχνουν νέα προσκόλλησ­η αν διαισθανθο­ύν ότι το άλογο που πόνταραν χάνει), τους νεοπροσήλυ­τους, τους μισαλλόδοξ­ους και τους έκθαμβους, απελπισμέν­ους αριστερούς. Ο βρασμός θα συνεχιστεί με τη μια ή την άλλη εξέλιξη. Γιατί προϋπάρχει των προσώπων που τον εκφράζουν. Λόγω ανεπαρκούς πολιτικής κατασκευής και λόγω των ανεπίδεκτω­ν μαθήσεως, ο βρασμός δεν μπορεί να πολιτικοπο­ιηθεί.

Ποιος ωφελείται; Θα υπάρχει άπλετος χρόνος να το σκεφτούν όταν μονάζουν στα πολιτικά γηροκομεία.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece