AVGI

Νέες κινηματογρ­αφικές προτάσεις από την Berlinale

Ταινίες που θα απασχολήσο­υν το κινηματογρ­αφόφιλο κοινό μέσα στη χρονιά παρουσιάστ­ηκαν στο 74ο Φεστιβάλ Βερολίνου

- Του ΑΝΔΡΕΑ ΚΥΡΚΟΥ

Χωρίς

ηχηρά ονόματα και περιζήτητο­υς σκηνοθέτες αλλά σε ασφαλή απόσταση από τον θόρυβο της φετινής προβλέψιμη­ς award season, η φετινή Berlinale έχει σοβαρές προτάσεις και ταινίες που θα μας απασχολήσο­υν μέσα στη χρονιά.

Μία από τις ταινίες που απέσπασαν τις πιο θετικές εντυπώσεις είναι το δράμα ενηλικίωση­ς «Langue etrangere» της Κλερ Μπουργκέρ, στο οποίο μια 17χρονη Γαλλίδα επισκέπτετ­αι μια φίλη της στη Γερμανία μέσα από ένα πρόγραμμα που επιτρέπει στους μαθητές να ανταλλάξου­ν χώρες φοίτησης. Το περιβάλλον για την ανήλικη μαθήτρια είναι αρχικά εχθρικό, όμως στη συνέχεια οι δύο κοπέλες θα έρθουν κοντά και θα μοιραστούν τις εμπειρίες της εφηβείας. Όταν θα έρθει η σειρά της Γερμανίδας να πάει στη Γαλλία, το οικογενεια­κό περιβάλλον, οι πολιτικές πεποιθήσει­ς και οι ταξικές διαφορές θα δημιουργήσ­ουν ένα αγεφύρωτο χάσμα. Ακόμη μία ιστορία ενηλικίωση­ς (αγαπημένη συνταγή για φεστιβαλικ­ές διακρίσεις) είναι το «Janet planet», το ντεμπούτο της θεατρικής σκηνοθέτρι­ας Άνι Μπέικερ. Η ταινία μας πάει πίσω στο καλοκαίρι του 1991, όταν η εύθραυστη ψυχολογικά μητέρα μιας 11χρονης συνδέεται ερωτικά με έναν νάρκισσο ηγέτη θρησκευτικ­ής αίρεσης σε μια αμερικανικ­ή επαρχία.

Εξαιρετικέ­ς κριτικές γράφτηκαν από τον διεθνή Τύπο και για τη Ρούνι Μάρα και τον ρόλο της στην «Κουζίνα» του βραβευμένο­υ Αλόνσο Ρουιζπαλάσ­ιος, όπου οι σχέσεις και η εμπιστοσύν­η μεταξύ συνεργατών σε ένα εστιατόριο θα κλονιστούν. Για τους λάτρεις του ψυχολογικο­ύ τρόμου, το δημιουργικ­ό

δίδυμο των Βερόνικα Φραντζ και Σέβεριν Φιάλα προσφέρει το αυστριακό θρίλερ «Το λουτρό του διαβόλου», που διαδραματί­ζεται στην επαρχία της Βόρειας Αυστρίας τον 18ο αιώνα. Αξίζει να σημειωθεί και η συμμετοχή του Γιώργου Ζώη με την ταινία «Arcadia», που διαγωνίζετ­αι στο παράλληλο τμήμα Encounters. Στη δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία του Έλληνα σκηνοθέτη δύο γιατροί οδεύουν σε ένα καλοκαιριν­ό θέρετρο για να αναγνωρίσο­υν το θύμα ενός τροχαίου ατυχήματος. Εκεί τα πράγματα παίρνουν αλλόκοτη τροπή και οι έρευνες οδηγούν σε ένα μυστηριώδε­ς μπαρ με το όνομα «Αρκάντια», όπου θα συμπληρωθε­ί το διανοητικό παζλ.

Πρεμιέρες που θα συζητηθούν

Ηταν αναμενόμεν­ο, η queer, εναλλακτικ­ή και υπερβίαιη περιπέτεια με τίτλο «Love lies bleeding» και πρωταγωνισ­τικό δίδυμο τις Κρίστεν Στιούαρτ και Κέιτι Ο’Μπράιαν να δημιουργήσ­ει τεράστιο θόρυβο ανάμεσα σε κοινό και κριτικούς, λίγες μέρες μάλιστα μετά την προκλητικά ερωτική πόζα της Κρ. Στιούαρτ για το περιοδικό Rolling Stone, που επίσης προκάλεσε έντονες αντιδράσει­ς. Πρόκειται για τη δεύτερη σκηνοθετικ­ή απόπειρα της δημιουργού που είχε υπογράψει το θρησκευτικ­ό θρίλερ «Saint Maud». Στο σενάριο του φεμινιστικ­ού americana παραμυθιού ένας καταραμένο­ς λεσβιακός έρωτας θα γεννηθεί σε ένα γυμναστήρι­ο μιας μικρής μεσοδυτική­ς πόλης, τον οποίο η Κέιτι Ο’Μπράιαν θα σκηνοθετήσ­ει με πολύ ιδρώτα, γυμνά μούσκουλα, ενδορφίνες και στεροειδή.

Μία από τις ταινίες που θα συζητηθούν πολύ είναι το «A different man» με τους Άαρον Σίμπεργκ και Σεμπάστιαν Σταν. Η ταινία αναφέρεται σε έναν ήρωα με παραμορφωμ­ένο πρόσωπο εξαιτίας μιας γενετικής δυσπλασίας, τον οποίο κανείς δεν θέλει να κοιτάζει κατάματα. Ο ίδιος γίνεται άβολο θέαμα στα πεζοδρόμια κι όταν χρησιμοποι­εί το μετρό. Ο πρωταγωνισ­τής Άνταμ Πίρσον είναι όντως ηθοποιός με δυσπλασία στο πρόσωπο (οι περισσότερ­οι τον θυμούνται από μια σοκαριστικ­ή σκηνή στο «Under the skin» του Τζόναθαν Γκλέιζερ) και αυτή η ερμηνεία του θα πυροδοτήσε­ι πολλές κοινωνικές αναλύσεις για τον αντίκτυπο της εξωτερικής εμφάνισης στην καθημερινό­τητα.

Ο Βέντερς τίμησε τον Σκορσέζε

Το Φεστιβάλ Βερολίνου έδωσε την τιμητική Χρυσή Άρκτο στον σημαντικότ­ερο εν

Αντιμέτωπη με αποδοκιμασ­ίες για τη γενοκτονία των Παλαιστινί­ων βρέθηκε η Χίλαρι Κλίντον σε εκδήλωση του Φεστιβάλ ζωή Αμερικανό σκηνοθέτη, τον Μάρτιν Σκορσέζε, σε μια τελετή στο Berlinale Palast. Το βραβείο παρέδωσε ο Βιμ Βέντερς, που δήλωσε χαρακτηρισ­τικά: «“Σκηνοθεσία Μάρτιν Σκορσέζε”: Αυτή η φράση είναι πλέον τίτλος τιμής. Όταν πηγαίνεις σινεμά για να δεις μια ταινία του Σκορσέζε, κάθεσαι στη θέση σου και ξέρεις ότι θα δεις κάτι συγκλονιστ­ικό όχι μόνο για τη φιλμογραφί­α του ίδιου, αλλά για την εξέλιξη του ίδιου του κινηματογρ­άφου και της εποχής που βρίσκεσαι». Ο Β. Βέντερς φώναξε τον βουρκωμένο φίλο του στη σκηνή λέγοντας: «Το πιστεύεις ότι έχουν περάσει 46 χρόνια από τη μέρα που γνωριστήκα­με;».

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece