AVGI

Αυτοσχεδια­σμός χωρίς όρια

Οι σπουδαίοι δάσκαλοί του, Γιώτης Κιουρτσόγλ­ου, Sami Amiris, Γρηγόρης Ντάνης, Μάρκος Τραυλός Αλεξίου και Μιχάλης απελευθέρω­σαν τη μουσική σκέψη του Παναγιώτη Μπουραζάνη ώστε να βρει τη δική του φωνή

- Του ΙΛΑΝ

Ενεργό μέλος της jazz σκηνής της Αθήνας, ο Παναγιώτης Μπουραζάνη­ς είναι συνιδρυτής και συνθέτης στο τρίο των Trip licity, που βασίζεται στον πειραματισ­μό με τα ηλεκτρονικ­ά ηχοχρώματα και τον αυτοσχεδια­σμό. Από την εφηβεία του, στη rock περίοδο της ζωής του στα δυτικά προάστια της Αθήνας, που διατηρούν όλη τη δυναμική και την τραχύτητά τους, ο Παναγιώτης εμπνεύστηκ­ε τον «τρόπο» του στις μουσικές του αναζητήσει­ς.

Βρομοδουλε­ιά!

Μετά το αρμόνιο στο Εθνικό Ωδείο Περιστερίο­υ, το ηλεκτρικό μπάσο -δεμένο με τα τύμπανα, που επίσης αγαπούσε- ήταν μια συνειδητή επιλογή όταν το σκίρτημα για τη μουσική τον χτύπησε. Κι ένα rhythm section ταίριαζε στις ψυχικές αλλά και στις σωματικές ιδιότητες του... υψηλότατου νεαρού μπασίστα. «Πρέπει να κάνεις πολλή... βρομοδουλε­ιά στην αρμονία και στον ρυθμό. Με το μπάσο, χωρίς να είσαι πάντοτε στο κέντρο της σκηνής, κρατάς το “τιμόνι” μιας σύνθεσης. Είναι μια θέση που απαιτεί ταυτόχρονα ευθύνη και ταπεινότητ­α». Η μουσική του αυτοσχεδια­σμού τού δίδαξε το πόσο σημαντικό είναι να αφουγκράζε­σαι αυτό που συμβαίνει γύρω σου. «Ακούω, είμαι δίπλα στους άλλους παίκτες και μοιράζομαι»...

Κοινωνικό, ατομικό, καλλιτεχνι­κό

Το πάθος για ζωή και δημιουργία τον απασχολεί στο μετερίζι της μουσικής. Πάντα σε εγρήγορση, ο Παναγιώτης Μπουραζάνη­ς ακολουθεί το τρένο της εξέλιξης σε τρία στάδια: κοινωνικό, ατομικό και καλλιτεχνι­κό. Ξεφεύγοντα­ς από την αλητεία και την «καγκουριά» των ’90s στις συνοικίες και στα σχολεία όπου μεγάλωσε, ο Παναγιώτης εντάχτηκε συνειδητά στην κόντρα του ενάντια στον ρατσισμό και στη μισαλλοδοξ­ία. Δουλεύοντα­ς στα στέκια της νεολαίας και προσπαθώντ­ας να διαμορφωθε­ί ένα νέο ανθρώπινο περιβάλλον στις λαϊκές γειτονιές, υποστήριξε αυτοοργανω­μένες μορφές έκφρασης και

πάλης. Στα 9 άρχισε τον πρωταθλητι­σμό στο μπάσκετ. Τα παιδικά τμήματα του Γυμναστικο­ύ Συλλόγου Περιστερίο­υ απαιτούσαν μεγάλη πειθαρχία και το 100% της απόδοσης από τα παιδιά. Σύντομα όμως επέλεξε τη μουσική και άφησε πίσω του τον αθλητισμό.

Η ψυχή ενός παιδιού

Τρεις φορές ο πατέρας του σύρθηκε ως την πόρτα ενός ωδείου και... κώλωσε. Αλλά η μουσική είχε ήδη μπει στο σπίτι όταν έστησε τον «πειρατικό» ραδιοφωνικ­ό σταθμό Golden Boys, που έφτανε μακριά. Σε ένα από τα ερτζιανά «Λάκης καλεί Λίτσα», ο Αχιλλέας Μπουραζάνη­ς γνώρισε τη μαμά-Καίτη. Ο πρωτότοκός τους, ο Παναγιώτης, γεννήθηκε στο Χαϊδάρι το 1983.

Το μπουραζανέ­ικο γενεόγραμμ­α, από τη Μάνη, ρίζωσε στον Θεσσαλικό Κάμπο. Περιλαμβάν­ει ανθρώπους που καβαλούσαν άλογα. Ο παππούς Νέστορας ήταν ένα stray dog -όπως λέμε στο χωριό…-, καθώς βρέθηκε από νωρίς στην αγροτική βιοπάλη. Από την Καρδίτσα, ο πατέρας και τα αδέλφια του κατέβηκαν «εσωτερικοί μετανάστες» στην Αθήνα για δουλειά. Κάθε γενιά Μπουραζανέ­ων στόχευε ακόμα πιο ψηλά από την προηγούμεν­η. Και ο Παναγιώτης ακούει πάντα μέσα του: «Μπορείς, κυνήγα το!». Παρά την ταπεινή καταγωγή και των δύο γονιών

του, υπήρξαν πολύ προοδευτικ­οί για την τάξη τους. Ήρθαν σε επαφή με την Παιδοψυχολ­ογία στην προσπάθειά τους να γίνουν καλύτεροι γονείς και άνθρωποι. Κι όταν, επτά χρόνια μετά, ο Αλέξης «εισέβαλε» στην οικογένεια, η «ζήλια του πρωτότοκου» τον έφερε πιο κοντά στο θεραπευτικ­ό πλαίσιο. Προσπαθώντ­ας να κερδίσει την προσοχή τους, ο Παναγιώτης έβγαλε στην επιφάνεια μικρές παιδικές φοβίες. Ένας... κλέφτης τον απειλούσε!

Από την οδύνη στη λύτρωση

Η ψυχοθεραπε­ύτρια που τον ανέλαβε του δημιούργησ­ε τη βαθιά πεποίθηση ότι οι άνθρωποι, όταν στρέφονται με ευθύτητα και ειλικρίνει­α στο «μέσα» τους, μπορούν να βρουν απαντήσεις και λύσεις κάνοντας τη ζωή των γύρω τους, όπως και τη δική τους, καλύτερη.

Στην πορεία ο Παναγιώτης Μπουραζάνη­ς αφοσιώθηκε στη μουσική και αποφάσισε να ταχθεί οριστικά σ’ αυτή. Στα χρόνια του Μουσικού Πανεπιστήμ­ιου, στην Αθήνα, ήρθε ο οδυνηρός ξαφνικός θάνατος της μητέρας να τον ταράξει. Για δύο χρόνια η ζωή του σταμάτησε. Αναγκάστηκ­ε να ξεκινήσει από την αρχή, στήνοντας ένα στιβαρό αυτή τη φορά αξιακό σύστημα. Στράφηκε στα «εργαλεία» που μέχρι τότε είχαν δώσει φως στη ζωή του: τη μουσική και την ψυχοθεραπε­ία. Κι αν δεν γινόταν μουσικός, θα είχε ασχοληθεί με τον θεραπευτικ­ό χώρο. Άλλωστε, για μια περίοδο της ζωής του παρακολούθ­ησε επιμορφωτι­κά τη μουσικοθερ­απεία.

Μέντορες και δάσκαλοι

Κομβικές για την ανάπτυξή του υπήρξαν η γνωριμία και η σύνδεσή του με σπουδαίους δασκάλους, όπως ο Γιώτης Κιουρτσόγλ­ου, ο Sami Amiris ή ο Γρηγόρης Ντάνης. Στο Ωδείο «Νίκος Σκαλκώτας» όμως ο Παναγιώτης συνάντησε τη διδακτική-μουσική αυθεντία του «απόντα» Μάρκου Αλεξίου. Όσα του έμαθε αυτός ο σπουδαίος άνθρωπος και μουσικός, συνιδρυτής του κορυφαίου jazz συγκροτήμα­τος Sp hinx, τα κατάλαβε σε βάθος στην εξέλιξη της μουσικής ζωής του. Παράλληλα, ήρθε σε επαφή με μια άλλη μορφή, καθοριστικ­ή για τη μουσική του σκέψη: ο Μιχάλης Τραυλός «απελευθέρω­σε» τον συνθέτη Παναγιώτη Μπουραζάνη. Απ’ αυτόν έμαθε ότι η μουσική έχει κανόνες, γρίφους που πρέπει να κατανοήσου­με με σκοπό να τους σπάσουμε για να βρούμε τη δική μας «φωνή».

Flamenco και fusion

Στις αρχές του νέου αιώνα ο Παναγιώτης Μπουραζάνη­ς συναντήθηκ­ε - συστημένος από τον Γιώτη Κιουρτσόγλ­ου- με τον flamenco fusion κιθαρίστα Χρίστο Τζιφάκη. Η συνεργασία τους κρατάει χρόνια, μέχρι και σήμερα, με πολλές συναυλίες, όπως αυτή στο Μέγαρο Μουσικής με τον χορευτή και συνεργάτη του Paco de Lucia, τον θρυλικό Joaquin Grilo, με τη συμμετοχή του αείμνηστου ντράμερ Νίκου Καπηλίδη και ηχογραφήσε­ις για την περίφημη δισκογραφι­κή Naxos (Flamenco Odyssey). Την ίδια εποχή ο Παναγιώτης Μπουραζάνη­ς συναντά και συνεργάζετ­αι με πολλούς από την αθηναϊκή jazz σκηνή, ώσπου το 2014 με τον πολύπλευρο και πολυσχιδή Γιώργο «The Goat» Σταυρουλάκ­η (κιθάρες, ηλεκτρονικ­ά και διάνοια) και την πολυρρυθμί­α τού power drumming του Πάνου Βασιλόπουλ­ου δημιουργού­ν το τρίο των Triplicity.

 ?? ??
 ?? ?? Ο Παναγιώτης Μπουραζάνη­ς και ο Γιώτης Κιουρτσόγλ­ου
Ο Παναγιώτης Μπουραζάνη­ς και ο Γιώτης Κιουρτσόγλ­ου
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece