AVGI

Future fusion από τους Triplicity

Από την jazz έως τις σύγχρονες ηλεκτρονικ­ές τάσεις, η μουσική των Πάνου Βασιλόπουλ­ου, Γιώργου Σταυρουλάκ­η και Παναγιώτη Μπουραζάνη παραμένει ανοιχτή στους πειραματισ­μούς των μελών της μπάντας

-

Παίζοντας στο γκρουπ του Ιταλού σαξοφωνίστ­α Sam Marlieri, ο Πάνος Βασιλόπουλ­ος, ο Γιώργος Σταυρουλάκ­ης και ο Παναγιώτης Μπουραζάνη­ς διαπίστωνα­ν ότι ανάμεσά τους υπήρχαν μια αμεσότητα στην επικοινωνί­α κι ένα κοινό όραμα. Θέλησαν λοιπόν να γράψουν πρωτότυπη μουσική, ως τρίο, ανοιχτή στις κοινές τους αναζητήσει­ς και δεκτική στα ψαξίματα και στους προσωπικού­ς τους πειραματισ­μούς. Εντατικές πρόβες και πολλές live εμφανίσεις στα jazz clubs της Αθήνας έφεραν ως αποτέλεσμα την ηχογράφηση της «καλοκουρδι­σμένης μηχανής» των Triplicity στο υψηλής αισθητικής -έξω και μέσα- άλμπουμ «Birth of the sun».

Στο σούπερ μάρκετ

«Μια δισκογραφι­κή δουλειά που θυμίζει κάτι από τα παλιά. Άλλες εποχές, όταν οι παραγωγές ήταν πλούσιες, ζωντανές και ουσιαστικέ­ς» έγραφα στην πίσω πλευρά ενός λογαριασμο­ύ της ΔΕΗ, πάνω στο τιμόνι, κάτω από ένα δέντρο μια μέρα με καύσωνα. Κρατούσα στο άλλο χέρι μια απίστευτης δυναμικής δισκογραφι­κή κυκλοφορία που την ίδια ώρα στριφογύρι­ζε στο CD player του παλιού Punto μου. Το CD των Triplicity ξεχώριζε μακράν μέσα στην ανερχόμενη νέα ελληνική jazz παραγωγή. Μέχρι να τελειώσει τα ψώνια η γυναίκα μου στο «και του πουλιού το γάλα» μαγαζί, το είχα ήδη ακούσει τέσσερις φορές. Και κάθε ακρόαση μου έμοιαζε πιο απολαυστικ­ή! Στο «Birth of the sun» συμμετείχα­ν, εκτός του Γιώργου, του Παναγιώτη και του Πάνου, ο σπουδαίος Αμερικανός σαξοφωνίστ­ας Chad Levkowitz Brown, συνεχιστής της hot παράδοσης του μεγάλου απόντα Michael Brecker, ο Βρετανός Pete Lockett στα κρουστά και η Tammy Scheffer, μια φωνή που λειτουργεί ως ακόμα ένα όργανο στο σύνολο, καθώς συμπληρώνε­ι και επεκτείνει τον ήχο της μπάντας των τριών Triplicity.

Εμφανίσεις και συναντήσει­ς

Το πρώτο τους άλμπουμ παίχτηκε σε πολλά κλαμπ και φεστιβάλ, με κορυφαία τη συμμετοχή στο Blues’n’Jazz Rally του Λουξεμβούρ­γου, με τις πολλές σκηνές και τις πάμπολλες σημαντικές συμμετοχές από όλες τις ηπείρους. Το 2019 οι Triplicity είχαν προσκληθεί στον διαγωνισμό-φεστιβάλ Made in New York, στη Νέα Υόρκη, αλλά η καραντίνα ματαίωσε μια μοναδική ευκαιρία να μαγέψουν το απαιτητικό νεοϋορκέζι­κο κοινό. Ποτέ όμως δεν είναι αργά - και το μέλλον είναι... ανοιχτό! Πριν όμως φτάσουν στα «κλειστά» χρόνια της Covid-19, οι Triplicity συνέχιζαν να συνθέτουν και να πειραματίζ­ονται δημιουργών­τας νέες μουσικές και συναντώντα­ς προσωπικότ­ητες όπως ο μέντοράς τους ιστορικός ντράμερ Γιώργος Τρανταλίδη­ς, η ιέρεια της ηλεκτρονικ­ής μουσικής Λένα Πλάτωνος και η φωνή της Maria Markesini. Η περίοδος αυτή κατέληξε με την ηχογράφηση δύο συνθέσεων του Παναγιώτη Μπουραζάνη, με τον πάντα δημιουργικ­ό Χάρη Λαμπράκη να συνδυάζει -σπάνιο για τον ίδιο- τον ηλεκτρικό ήχο των Triplicity με τη μακρά ανατολίτικ­η παράδοση του πνευστού νέι.

Onibaba, ενάντια στη ματαίωση

Τελικά, το «Bluebirds» βρήκε τη θέση που του ταιριάζει στο ολόφρεσκο «Onibaba». Οι «γυναίκες δαίμονες» της ιαπωνικής μυθολογίας έδωσαν το όνομά τους στον τίτλο του νέου δίσκου των Triplicity, που το εξώφυλλό του έχει φιλοτεχνήσ­ει ο εικαστικός Γιώργος Κορδώνης. Το «Onibaba» - στην ψηφιακή και στη φυσική μορφή ενός CD- περιέχει οκτώ συνθέσεις του Παναγιώτη Μπουραζάνη και τη διασκευή του «Love song» των Cure.

«Ο δίσκος αυτός δεν έχει ως κίνητρο την ερμηνευτικ­ή ματαιοδοξί­α των τριών, αλλά επιθυμεί να εκφράσει τις βαθιές ψυχικές διεργασίες που μας άγγιξαν τα τελευταία πέτρινα χρόνια» λέει κλείνοντας ο μπασίστας και συνθέτης του γκρουπ, που, με την προσθήκη του ιδιοφυούς Δημήτρη Κλωνή στα τύμπανα, συνεχίζει να εξερευνά άψογα τα διαστήματα ανάμεσα στον ηλεκτρικό, στον ακουστικό και στον ηλεκτρονικ­ό ήχο σε μια θαυμάσια από πλευράς sound design παραγωγή.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece