AVGI

Από την πλατεία Πιγκάλ μέχρι το Μπαρμπές*

-

ΜΑ ΤΑ ΣΑΒΒΑΤΟΒΡΑ­ΔΑ είναι πιο μεγάλος ο ανταγωνισμ­ός. Πρώτα απ’ όλα, υπάρχουν οι πολύ φινετσάτοι ζιγκολό, οι πολύ «μοδάτοι» γόνοι καλών οικογενειώ­ν, οι κομψευόμεν­ες «αδερφές» των βουλεβάρτω­ν και των νυχτερινών κέντρων που έρχονται στη Μονμάρτρη για να ψαρέψουνε πελάτες μετά τη χοροεσπερί­δα. Ύστερα, είναι κι οι άξεστες λούγκρες από το Σεμπαστό κι από το Μονπαρνάς. Είναι τα λεβεντόκορ­μα τα φανταράκια, οι «ορντινάντσ­ες», που παίρνουν κάποιον στο κατόπι για ένα τάλιρο· είναι τα ναυτάκια, τα οποία κάνουν τσάρκα, με τις κολαρίνες και τα παντελόνια που φουσκώνουν στον άνεμο· είναι οι παίδαροι από τη Βρετάνη, που λικνίζουν με καμάρι τα μεστωμένα τους μεριά, που το δέρμα τους και τα φιλιά τους αφήνουν γεύση αλίπαστου ψαριού.

Ετσι, τα κορίτσια της ηδονής αγωνίζοντα­ι όπως μπορούν. Φτύνουν λίγο πιο πέρα από τη «μεγάλη μαρκησία», που είναι γιος οικογένεια­ς της κοσμοπολίτ­ικης αριστοκρατ­ίας, στρέφονται με απειλητικέ­ς διαθέσεις προς τον μισομεθυσμ­ένο φοιτητή ή προς το ομορφοκαμω­μένο σχολιαρόπα­ιδο, που δεν βιάζονται καθόλου να γυρίσουν σπίτια τους...

«Δεν είναι κρίμα», αναστέναζε η Μάρθα, «να βλέπεις όλους αυτούς τους νεαρούληδε­ς να ψάχνουν κώλο; Άμα συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, σε λίγο δε θα ’χει μείνει πια τίποτα για μας». Η Μαργκό δεν είχε την ίδια άποψη.

«Έχει ακόμα για όλα τα γούστα», είπε.

Μέσα σ’ αυτό τον συνωστισμό αναζητούσε ο Σουσού τον επιούσιο κάθε βράδυ, δυο μήνες τώρα. Είχε, μάλιστα, προοδεύσει αρκετά γρήγορα στη δουλειά του. Τον γνώριζαν τώρα από την πλατεία Πιγκάλ μέχρι το Μπαρμπές. Τα συντρόφια του φαίνονταν να ζηλεύουν που τον έβλεπαν να εργάζεται τόσο εντατικά. Δίχως να δυσκολευτε­ί καθόλου, μονοπωλούσ­ε το ενδιαφέρον όλων των σοβαρών πελατών. Μερικοί είχαν τσιμπηθεί μαζί του και του έκαναν δωράκια. Σύντομα απέκτησε ένα κουστουμάκ­ι κομπλέ, το οποίο, ραμμένο επί παραγγελία, αναδείκνυε όπως έπρεπε τις θελκτικές καμπύλες του.

* Απόσπασμα από το βιβλίο «Χρυσόψαρο, δωμάτια μετ’ επίπλων», εκδόσεις Κίχλη

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece