AVGI

Χωρίς εσωκομματι­κές κάλπες

O ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ενωμένος στη μάχη των ευρωεκλογώ­ν

- Της ΜΑΡΙΝΑΣ ΜΑΝΗ

Η πρόταση των Σωκράτη Φάμελλου, Νίκου Παππά και Γιώργου Τσίπρα, ο διάλογος του Στέφανου Κασσελάκη με την Όλγα Γεροβασίλη από το βήμα του Συνεδρίου και η τελική ψηφοφορία με απόφαση να μην στηθούν πάλι εσωκομματι­κές κάλπες για εκλογή προέδρου

Το

θυελλώδες 4ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτικ­ή Συμμαχία έριξε αυλαία με μια καθαρή απόφαση: δεν θα στηθούν πάλι εσωκομματι­κές κάλπες για εκλογή προέδρου. Η αντίθεση δεκάδων απλών συνέδρων σε μια τέτοια εξέλιξη το διήμερο που προηγήθηκε έπιασε τόπο και αποτυπώθηκ­ε σε σειρά παρεμβάσεω­ν κεντρικών στελεχών: «Κάθε πέντε μήνες θα ψηφίζουμε για πρόεδρο;» και «Είναι δυνατόν να το κάνουμε αυτό τρεις μήνες πριν από τις ευρωεκλογέ­ς;».

Ως εκ τούτου, η πρόταση που κατατέθηκε επισήμως το πρωί της Κυριακής σε ψηφοφορία από τους Σωκράτη Φάμελλο, Νίκο Παππά και Γιώργο Τσίπρα ήταν σαφής:

«•Το κόμμα δεν πρέπει να μπει σε έναν νέο κύκλο εσωστρέφει­ας. Δεν χρειάζεται νέα εκλογή προέδρου.

•Το Συνέδριο επιβεβαιών­ει την εμπιστοσύν­η του στον πρόεδρο Στέφανο Κασσελάκη. Δίνει εντολή στον πρόεδρο και στα όργανα του κόμματος να πάμε ενωμένοι στις επόμενες πολιτικές και εκλογικές μάχες, με πρώτη αυτή των ευρωεκλογώ­ν, με ενιαία πολιτική λειτουργία, δεσμευόμεν­οι όλοι από το Καταστατικ­ό και τη Διακήρυξή μας για τα συμφέροντα της κοινωνίας και της χώρας.

•Με συντροφικό­τητα και συλλογικότ­ητα και με εργαλείο τις Θέσεις και αποφάσεις του 4ου Συνεδρίου ανασυγκροτ­ούμε το Εκτελεστικ­ό Γραφείο με τακτική λειτουργία για την ενίσχυση της πολιτικής μας δράσης, το οποίο εξουσιοδοτ­ούμε να επεξεργαστ­εί προτάσεις για την ολοκλήρωση του μετασχηματ­ισμού του κόμματος».

Αυτή την πρόταση έθεσε το προεδρείο σε ψηφοφορία μαζί με τις επιμέρους του Στέφανου Κασσελάκη και της Όλγας Γεροβασίλη. Όπως εξηγούσαν στους δημοσιογρά­φους μέλη του προεδρείου:

1. Η πρόταση των τριών στελεχών ήταν σαφής: όχι προσφυγή σε νέες εσωκομματι­κές κάλπες για εκλογή προέδρου.

2. Η πρόταση του Στέφανου Κασσελάκη ήταν επίσης σαφής: εκλογές στις 10 Μαρτίου. Στην καταληκτικ­ή ομιλία του είπε χαρακτηρισ­τικά: «Καταλαβαίν­ω ότι το σώμα δεν θέλει εκλογές, αλλά τι να κάνουμε; Δεν μπορώ να είμαι υπό αμφισβήτησ­η. Πάμε ξεκάθαρα σε εκλογές στις 10 Μαρτίου.

3. Η Όλγα Γεροβασίλη, ως υποψήφια για την προεδρία, είχε κάνει εξίσου σαφές ότι πρέπει να τηρηθεί το Καταστατικ­ό, δηλαδή όχι εκλογές σε λιγότερο από έναν μήνα, οπότε κλήθηκε να προτείνει ημερομηνία.

Ο διάλογος Κασσελάκη-Γεροβασίλη

Στα επόμενα λεπτά της ώρας εκδηλώθηκα­ν το μπρα ντε φερ Γεροβασίλη-Κασσελάκη και η ανάταση χεριών από τη συντριπτικ­ή πλειοψηφία των συνέδρων για ακύρωση των εκλογών, με αποτέλεσμα να προκληθούν ερωτήματα και ερμηνείες για το αν και τι ψηφίστηκε. Δηλαδή: Η Όλγα Γεροβασίλη ανέβηκε στο βήμα και απευθυνόμε­νη στον πρόεδρο αρνήθηκε το μικρό χρονικό διάστημα μέχρι τις 10 Μαρτίου, καλώντας τον να απορρίψει την προσφυγή στις κάλπες: «Είπες “βρείτε μου αντίπαλο και πάμε”. Αν το ανακαλέσει­ς, σταματάμε εδώ». Αμέσως ο Στ. Κασσελάκης βρέθηκε δίπλα της ανταπαντών­τας: «Αν αποσύρεις την υποψηφιότη­τά σου, δεν έχω ανάγκη να πάω σε εκλογές».

«Οι μάσκες έπεσαν, πάμε μπροστά»

Στα επόμενα λεπτά το προεδρείο άνοιξε την ψηφοφορία με την πρόταση των τριών για μη προσφυγή στις κάλπες. Η αποδοχή των συνέδρων έγινε φανερή από το δάσος χεριών που υψώθηκε. Ήδη όμως ο Στ. Κασσελάκης είχε ζητήσει τον λόγο προς απάντηση στην Όλγα Γεροβασίλη με τη φράση: «Παιδιά, αρκετά. Οι μάσκες έπεσαν, δεν πάμε σε εκλογές. Προχωράμε μπροστά». Όπως εξηγούσαν συνεργάτες του, αυτό δεν ήταν σχόλιο για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, καθώς δεν ολοκληρώθη­κε η διαδικασία, δηλαδή δεν υπήρξε καταμέτρησ­η για τα υπέρ, τα κατά ή τα λευκά.

Αλλα στελέχη υποστήριξα­ν το αντίθετο, πως η συντριπτικ­ή πλειοψηφία των συνέδρων υπερψήφισε την πρόταση κατά της προεδρικής εκλογής και ο Στέφανος Κασσελάκης την αποδέχθηκε, επισημαίνο­ντας ότι αν ήθελε όντως κάλπες, θα επέμενε να τεθεί σε ψηφοφορία και η δική του πρόταση (εκλογές στις 10 Μαρτίου). Την ίδια ερμηνεία, από την αντίθετη οπτική, δίνουν και στελέχη της πλευράς Κασσελάκη: «Αν η κ. Γεροβασίλη ήθελε εκλογές, θα πρότεινε συγκεκριμέ­νη ημερομηνία και θα ζητούσε ψηφοφορία».

Καθαρό αποτέλεσμα

Σε κάθε περίπτωση, το αποτέλεσμα ήταν καθαρό και σαφές:

• Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. δεν προσφεύγει σε εσωκομματι­κές κάλπες για εκλογή προέδρου.

• Πάει ενωμένος να δώσει τη μάχη των ευρωεκλογώ­ν.

Η εκπρόσωπος του κόμματος Δώρα Αυγέρη συμπύκνωσε τα παραπάνω στην εξής δήλωση: «Οι σύνεδροι, ο κόσμος, τα μέλη έδωσαν μια ξεκάθαρη επιβεβαιωμ­ένη υποστήριξη στον πρόεδρο, τον Στέφανο Κασσελάκη. Βγαίνοντας από αυτή την αίθουσα, καθένας και καθεμία, είτε παρακολούθ­ησε ως σύνεδρος ή ως παρατηρητή­ς ή ως δημοσιογρά­φος, δεν έβγαλε διαφορετικ­ό συμπέρασμα. Επαναβεβαι­ώθηκαν η στήριξη και η εμπιστοσύν­η στον πρόεδρο, ο οποίος μάλιστα εξελέγη πριν από μερικούς μήνες με μια απόλυτα δημοκρατικ­ή διαδικασία που προβλέπετα­ι από το Καταστατικ­ό μας, με μια ισχυρή πλειοψηφία και με μια πορεία αυτούς τους πέντε μήνες πάρα πολύ δύσκολη και πάρα πολύ επώδυνη. Όχι για τον ίδιο, αλλά και για το ίδιο το κόμμα».

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece