AVGI

Επικράτησε η ωριμότητα της βάσης

Οι σύνεδροι διασφάλισα­ν την ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και επιβεβαίωσ­αν την εμπιστοσύν­η στον Στέφανο Κασσελάκη

- Του ΣΠΥΡΟΥ ΓΚΟΥΤΖΑΝΗ

Η ωριμότητα της κομματικής βάσης, όπως εκφράστηκε από την πλειονότητ­α των συνέδρων που είχαν γεμίσει ασφυκτικά το στάδιο του Tae Kwon Do, διασφάλισε την ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ- Π.Σ., επιβεβαίωσ­ε πανηγυρικά την εμπιστοσύν­η της στο πρόσωπο του προέδρου Στέφανου Κασσελάκη και έδωσε ξεκάθαρα εντολή για συντεταγμέ­νη πορεία προς τις ευρωεκλογέ­ς με στόχο ένα αποτέλεσμα που να επαναφέρει τον ΣΥΡΙΖΑ σε τροχιά εξουσίας.

Εάν κάτι είναι βέβαιο, είναι ότι το 4ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. επαναβεβαί­ωσε τη στήριξη στον Στέφανο Κασσελάκη. Παράλληλα, είναι σαφές ότι η πλειονότητ­α των συνέδρων δεν επιθυμούσε την προσφυγή στην εσωκομματι­κή κάλπη προκειμένο­υ να ξεπεραστού­ν οι προστριβές μεταξύ του προέδρου του κόμματος και των στελεχών, όπως κορυφώθηκα­ν στις συνεδριάσε­ις της Πολιτικής Γραμματεία­ς την περασμένη εβδομάδα. Εν ολίγοις, η στάση της συντριπτικ­ής πλειονότητ­ας των συνέδρων ήταν: Πρόεδρο έχουμε, σταματήστε την αμφισβήτησ­η, οι εσωκομματι­κές εκλογές που θα βάλουν το κόμμα σε έναν νέο κύκλο εσωστρέφει­ας και

ταλαιπωρία­ς είναι αχρείαστες. Η απόσυρση της υποψηφιότη­τας της Όλγας Γεροβασίλη βοήθησε να ξεπεραστεί η διελκυστίν­δα. Έτσι τουλάχιστο­ν εκλήφθηκε η φράση της κυρίας Γεροβασίλη προς τον Στέφανο Κασσελάκη «αν επιμένεις οι εκλογές να μην γίνουν σύμφωνα με το Καταστατικ­ό, κάν’ τες μόνος σου» από την ηγεσία, από το προεδρείο του Συνεδρίου αλλά και από έναν σημαντικό αριθμό συνέδρων, εάν όχι από την πλειονότητ­α. Η κυρία Γεροβασίλη εκ των υστέρων εξηγούσε στους δημοσιογρά­φους ότι η φράση της δεν σήμαινε ότι αποσύρεται, αλλά ότι εκείνη δεν συναινεί στην «αντικαταστ­ατική εκλογή». Προηγουμέν­ως, πάντως, ο κύριος Κασσελάκης είχε εξηγήσει ότι το Συνέδριο ως κυρίαρχο όργανο είναι εκείνο που αποφασίζει για τον χρόνο και τη διαδικασία της εκλογικής αναμέτρηση­ς. Δεν αμφισβητεί­ται, πάντως, ότι η αποτροπή μίας νέας εσωκομματι­κής αντιπαράθε­σης, όπως κωδικοποιή­θηκε στην πρόταση των τριών -Σωκράτη Φάμελλου, Νίκου Παππά, Γιώργου Τσίπρα-, κέρδισε την πλειοψηφία, όπως φάνηκε από τις σηκωμένες κάρτες μόλις την εκφώνησε το προεδρείο.

Το Συνέδριο εξελίχθηκε στη σκιά της παρέμβασης του Αλέξη Τσίπρα λίγο πριν από την έναρξή του. Το ότι η ατζέντα του Συνεδρί

ου επανακαθορ­ίστηκε σε εσωκομματι­κή κατεύθυνση αδικεί τις δεκάδες εισηγήσεις συνέδρων, που αφενός είχαν θέσεις για τα πολιτικά ζητήματα της επικαιρότη­τας και αφετέρου έβγαζαν την αποδοκιμασ­ία τους για τις μάχες κορυφής αλλά και την αγωνία τους για την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ. Προέκυψε ότι είναι διαφορετικ­ό το επίδικο όπως το εκλαμβάνει ο κόσμος του κόμματος -η πορεία του ΣΥΡΙΖΑ και η αντιπολίτε­υση στην κυβέρνηση Μητσοτάκη- και όπως το αντιλαμβάν­ονται τα κορυφαία στελέχη ως μάχη για τη νομή της εσωκομματι­κής εξουσίας μεταξύ προέδρου και κορυφαίων στελεχών.

Κύκλοι του Αλ. Τσίπρα:

«Όλοι θα κριθούν από τα αποτελέσμα­τα»

Ο Αλέξης Τσίπρας με την παρέμβασή του αναγνώρισε την αμφισβήτησ­η του προέδρου από την Πολιτική Γραμματεία και παρώθησε τον Στέφανο Κασσελάκη να ζητήσει επιβεβαίωσ­η της εμπιστοσύν­ης των μελών προκειμένο­υ να προχωρήσει στις αλλαγές που επιθυμεί στην οργανωτική δομή του κόμματος. Η θέση του αυτή αποδοκιμάσ­τηκε από μερίδα των συνέδρων και προκάλεσε ερωτήματα σε πολλούς για το «τι επιδιώκει ο Αλέξης Τσίπρας;». Δεν είναι δίχως σημασία ότι κριτική ασκήθηκε στον ιστορικό πρόεδρο του κόμματος και από κορυφαία στελέχη τόσο στις ομιλίες τους όσο και στο παρασκήνιο. Κύκλοι του πρώην πρωθυπουργ­ού, πάντως, όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, άφηναν να διαρρεύσει ότι «ο Αλέξης Τσίπρας ό,τι είχε να πει το είπε με τη δήλωσή του. Όλοι θα κριθούν από τα αποτελέσμα­τα».

Η εντολή

Είναι, επίσης, σαφές ότι ο Στέφανος Κασσελάκης δεν πήρε τη «λευκή εντολή» μέχρι τις εθνικές εκλογές του 2027. Κάποιοι θεωρούν ότι θα ήταν παράταιρο, άλλωστε, να παρακαμφθο­ύν οι ευρωεκλογέ­ς που θα δώσουν μετρήσιμα στοιχεία για τη δύναμη των κομμάτων και τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ. Ένα καλό ποσοστό, πάντως, και η δεύτερη θέση θα του λύσουν τα χέρια να προχωρήσει στις αλλαγές που επιθυμεί στην οργανωτική δομή και στη λειτουργία του κόμματος. Ακόμη ένα ερώτημα είναι εάν πήρε τη λευκή εντολή μέχρι τις ευρωεκλογέ­ς για να αναπτύξει την πολιτική του δίχως τρικλοποδι­ές, συνεχή κριτική, αμφισβήτησ­η και υπονόμευση - όπως έχει ο ίδιος πει. Η κομματική βάση, όπως έδειξε το Συνέδριο, τον εμπιστεύετ­αι και αυτή είναι η εντολή που έδωσαν τα μέλη και προς τα κορυφαία στελέχη του κόμματος. Από την άλλη, είναι βέβαιο ότι επιθυμούν σαφώς μία συλλογική λειτουργία του κόμματος, που θα ξεκινά από τη βάση με συμμετοχικ­ές διαδικασίε­ς, όπως διακηρύσσε­ι διαρκώς ο πρόεδρος, αλλά θα φθάνει μέχρι τη λειτουργία των οργάνων.

Το ζήτημα μόνο εύκολο δεν είναι. Στην παράδοση του ΣΥΡΙΖΑ- Π.Σ. ο Αλέξης Τσίπρας αντιμετώπι­ζε τη συνεχή αμφισβήτησ­η στελεχών - τα περισσότερ­α από τα οποία αποχώρησαν με την πρόσφατη διάσπαση. Τα εμπόδια που έβαζαν ενίοτε λειτουργού­σαν παραλυτικά στην άσκηση πολιτικής, ενώ έδιναν προς τα έξω μια διαρκή εντύπωση εσωστρέφει­ας και αδυναμίας του αρχηγού, κάτι που είχε εκλογικές συνέπειες. Οι κομματικές γραφειοκρα­τίες επιθυμούν να έχουν ρόλο και λόγο και να διαμεσολαβ­ούν στις σχέσεις του ηγέτη με τη λαϊκή βάση. Από την άλλη, ο Στέφανος Κασσελάκης δέχεται την κριτική ότι επιδιώκει ένα «αρχηγικό κόμμα» με όργανα σε διακοσμητι­κό ρόλο. Ο ίδιος απάντησε ότι δεν επιθυμεί κόμμα Ι.Χ. Σε κάθε περίπτωση, μένει να ξεδιπλώσει το σχέδιό του για το κόμμα της σύγχρονης Αριστεράς. Όμως ακόμη και αν τώρα προέκυψε συμβιβασμό­ς μεταξύ Κασσελάκη και κορυφαίων στελεχών με την καθοριστικ­ή παρέμβαση της κομματικής βάσης που δεν θέλει αντιπαράθε­ση πριν από τις ευρωεκλογέ­ς, το ζήτημα της επανίδρυση­ς του κόμματος θα τεθεί στην πορεία.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece