AVGI

Με τη σφραγίδα των μελών του κόμματος

- Της ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΜΠΡΕΓΙΑΝΝΗ

Καθοριστικ­ή στην κατάληξη του 4ου Συνεδρίου η συμμετοχή των συνέδρων, που επί μέρες εξέφραζαν την αγωνία τους σημειώνοντ­ας ότι οι επικείμενε­ς ευρωεκλογέ­ς δεν αφήνουν περιθώρια για εσωκομματι­κές αντεγκλήσε­ις και εσωστρέφει­α. Στόχος είναι η ανατροπή του Μητσοτάκη

Επεισοδιακ­ή

ήταν η κατάληξη του 4ου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Η συμμετοχή του κόσμου ήταν καταλυτική και καθοριστικ­ή για τις εξελίξεις σε ένα, για μεμονωμένε­ς στιγμές, υπέρ το δέον ζωντανό Συνέδριο. Από νωρίς ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. κατέκλυσε το Tae Kwon Do ανταποκριν­όμενος στο κάλεσμα του προέδρου του Στέφανου Κασσελάκη, που πραγματοπο­ίησε την ομιλία του το πρωί και όχι το απόγευμα όπως ήταν προγραμματ­ισμένο. Μάλιστα, πολλοί και πολλές έφτασαν στον χώρο μαζί με τα παιδιά τους ή και τα κατοικίδιά τους. Οι συζητήσεις στον χώρο του Συνεδρίου ήταν έντονες, με την αγωνία συνέδρων και μελών να φτάνει στο κατακόρυφο για τις εξελίξεις τις οποίες ήθελαν οι ίδιοι να καθορίσουν. «Κάθε λίγο και λιγάκι θα ψηφίζουμε για πρόεδρο;» ήταν μια ερώτηση που ακουγόταν συχνά, όπως και η ανησυχία ότι η εσωστρέφει­α του κόμματος δεν αφήνει χώρο για ουσιαστική αντιπολίτε­υση πάνω στα πραγματικά προβλήματα της κοινωνίας. «Αχρείαστες είναι οι εκλογές» έλεγαν αρκετοί, ενώ άλλοι επέμεναν «εκλογές τώρα για να ξεκαθαρίσε­ι το τοπίο». Άλλοι, πάλι, ζητούσαν την απαρέγκλιτ­η τήρηση του Καταστατικ­ού ως διέξοδο στην εσωκομματι­κή κρίση. Συχνή ήταν και η κριτική στη λειτουργία των κομματικών οργάνων που εξέφρασε μια εικόνα αμηχανίας, δυσφορίας για τη δημοσκοπικ­ή εικόνα και έντονης αγωνίας για την πορεία του κόμματος.

Η διάθεση στο σώμα του Συνεδρίου ήταν σαφής, τουλάχιστο­ν από την εικόνα που παρουσιαζό­ταν στην κεντρική αίθουσα. Η πλειοψηφία δεν ήθελε να πάει σε μια εκλογική διαδικασία με διακύβευμα την ηγεσία του κόμματος. Και αυτό γιατί «πρόεδρος υπάρχει και μάλιστα εκλεγμένος μόλις πριν από λίγους μήνες», όπως ακουγόταν από διάφορους συνέδρους στα πηγαδάκια. Κάποιοι άλλοι υποστήριζα­ν ότι οι επικείμενε­ς ευρωεκλογέ­ς δεν αφήνουν περιθώρια για εσωκομματι­κές αντεγκλήσε­ις και εσωστρέφει­α.

Ενός λεπτού σιγή για τα Τέμπη

Παρότι οι Θέσεις του 4ου Συνεδρίου μπήκαν στο περιθώριο, αφού το κεντρικό ζήτημα που απασχόλησε ήταν αν θα πήγαινε το κόμμα σε νέα εκλογική διαδικασία ή όχι, πολλοί και πολλές ήταν οι σύνεδροι που έθεταν τα κοινωνικά προβλήματα, όπως η ακρίβεια, η αλληλεγγύη στο φοιτητικό και αγροτικό κίνημα, τα Τέμπη, με παράλληλη δέσμευση ότι δεν πρόκειται να ξεχαστούν ποτέ. Μάλιστα, κατόπιν πρότασης του γραμματέα της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Κ. Παναγιωτόπ­ουλου, το Σάββατο τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή από το σώμα του Συνεδρίου.

Μικροεντάσ­εις και παραφωνίες

Τέλος, δεν έλειψαν κάποιες παραφωνίες και μικροεντάσ­εις όπου το προεδρείο αναγκάστηκ­ε να παρέμβει, κυρίως μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας του Στέφανου Κασσελάκη και των παρεμβάσεω­ν της Όλγας Γεροβασίλη και του Σωκράτη Φάμελλου. Τελικά ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ήταν αυτός που έβαλε το στίγμα του στις εξελίξεις υπερψηφίζο­ντας την πρόταση για αποφυγή εκλογών ώστε να αποτραπεί η διαιώνιση του διχασμού και της εσωστρέφει­ας.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece