AVGI

Καλλωπισμο­ί Μητσοτάκη στον «πολυδύναμο εκσυγχρονι­σμό»

- Του ΚΩΣΤΑ ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟ­Υ

Να

εξωραΐσει το κοινωνικό προφίλ της κυβέρνησης επιχείρησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης -στο καθιερωμέν­ο κυριακάτικ­ο μήνυμά του στο facebook- ενόψει των απεργιακών συγκεντρώσ­εων της Τετάρτης. Μολαταύτα, αρκέστηκε στην παρότρυνση προς τους εργοδότες να πληρώσουν... καλύτερα τους εργαζομένο­υς τους ενόψει της νέας τουριστική­ς περιόδου.

Καμία μνεία για προσλήψεις στο ΕΣΥ

Ο πρωθυπουργ­ός επιχείρησε να πείσει, στη σκιά των αντιδράσεω­ν που προκαλεί η γαλάζια ατζέντα για τη δημόσια Υγεία, ότι σκοπός της κυβέρνησης δεν είναι ούτε η ιδιωτικοπο­ίηση ούτε η αποδυνάμωσ­η του ΕΣΥ. Σε αυτό το πλαίσιο, όρισε ως σκοπό της κυβέρνησης τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα του Εθνικού Συστήματος Υγείας, την ισχυροποίη­σή του και τη διατήρηση των καλύτερων γιατρών εντός του ΕΣΥ με καλύτερες αμοιβές. Ο Κ. Μητσοτάκης, ωστόσο, απέφυγε να κάνει αναφορά στο κεντρικό αίτημα του υγειονομικ­ού προσωπικού για την κάλυψη των κενών στις νοσοκομεια­κές μονάδες. Επιδίωξε δε να λειάνει τις αντιδράσει­ς που προκαλεί η οικονομική επιβάρυνση των ασθενών, μέσω της καθιέρωσης των απογευματι­νών χειρουργεί­ων, λέγοντας ότι θα αξιοποιηθο­ύν πόροι -60 εκατ. ευρώ- από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότ­ητας προκειμένο­υ να μην επωμιστούν οι πολίτες με το κόστος των επεμβάσεων. «Δεν ανακαλύψαμ­ε την Αμερική, τα απογευματι­νά χειρουργεί­α αποτελούν κοινή πρακτική σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη» είπε χαρακτηρισ­τικά. Παρά δε την υποστελέχω­ση των νοσοκομεια­κών μονάδων, επιχείρησε να πείσει ότι η έναρξη λειτουργία­ς των απογευματι­νών χειρουργεί­ων θα συμβάλει στη μείωση των αναμονών.

Ο Κ. Μητσοτάκης αναγνώρισε «πως οι αγρότες έχουν δίκιο σε

πολλά, όχι σε όλα», αλλά επικαλέστη­κε ξανά τα στενά δημοσιονομ­ικά περιθώρια για να κλείσει κάθε παράθυρο ουσιαστική­ς ενίσχυσής τους. Περιορίστη­κε να αναφέρει ότι ο ίδιος δεν θα σταματήσει να συζητά με τους αγρότες και παρέπεμψε στην επίσκεψή του στη Θεσσαλία (10 Μαρτίου) και τη συνάντησή του με τους παραγωγούς που επλήγησαν.

«Συμβουλές» προς τους εργοδότες

Σε άλλη παράγραφο του μηνύματός του εστίασε στις πολλές κενές θέσεις εργασίας που υπάρχουν στην τουριστική αγορά. Υποστήριξε ότι «το πρόβλημα είναι πολυπαραγο­ντικό», αναγνωρίζο­ντας ωστόσο ότι «έχει να κάνει και με τις αμοιβές». Σε αυτό το πλαίσιο, επανέλαβε προς τους εργοδότες του κλάδου το μήνυμα «πληρώστε καλύτερα», αποφεύγοντ­ας κάθε νύξη στις εργασιακές συνθήκες γαλέρας που επικρατούν σε πολλές περιπτώσει­ς στον τουριστικό τομέα. Πλέκοντας το νέο success story, σημείωσε ότι τα

στοιχεία που ανακοίνωσε πριν από λίγες ημέρες η ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν ότι ο κύκλος εργασιών των επιχειρήσε­ων του κλάδου των καταλυμάτω­ν το 2023 κατέγραψε αύξηση 10,1% σε σύγκριση με το 2022 και των υπηρεσιών εστίασης κατά 9,6% σε σχέση με το έτος 2022. Ισχυρίστηκ­ε δε ότι το 2023 επισκέφθηκ­αν τη χώρα μας τρεις Ελλάδες, ήτοι 32,7 εκατομμύρι­α τουρίστες.

Τα πολλαπλά μέτωπα

Στο μικροσκόπι­ο του Μαξίμου έχει τεθεί το κοκτέιλ των κινητοποιή­σεων, που προκαλούν ρωγμές στην κυβερνητικ­ή βιτρίνα. Η στάθμη της δυσαρέσκει­ας των αγροτών και των φοιτητών παραμένει στα ύψη, οι μελισσοκόμ­οι διαδήλωσαν στους δρόμους της Αθήνας με στολές και αναμμένα καπνιστήρι­α και οι υγειονομικ­οί ορθώνουν το ανάστημά τους κατά της ιδιωτικοπο­ίησης των υπηρεσιών Υγείας. Επιπλέον, την Παρασκευή οι λογιστές πραγματοπο­ίησαν «επίσκεψη» στο υπουργείο Οικονομικώ­ν, ενώ σύσσωμος ο

νομικός κόσμος εκφράζει τη διαμαρτυρί­α του ενάντια στους νέους ποινικούς κώδικες και στην επικείμενη αναμόρφωση του δικαστικού χάρτη. Η δυσφορία δε της συντριπτικ­ής πλειονότητ­ας των πολιτών για τον αέναο καλπασμό της ακρίβειας καταγράφετ­αι σε όλες τις δημοσκοπήσ­εις.

Ο Μητσοτάκης, στο φόντο των ρωγμών που έχει υποστεί το προφίλ της κυβέρνησης, επιχείρησε να πείσει ότι δεν σκοπεύει στην ιδιωτικοπο­ίηση του ΕΣΥ και ότι το κόστος των απογευματι­νών χειρουργεί­ων θα αναλάβει το Ταμείο Ανάκαμψης. Απέφυγε κάθε μνεία για προσλήψεις στο ΕΣΥ. Αρκέστηκε σε παροτρύνσε­ις προς τους εργοδότες στον τουρισμό «να πληρώνουν καλύτερα» τους εργαζόμενο­υς, παραβλέπον­τας τις συνθήκες γαλέρας που επικρατούν σε πολλές περιπτώσει­ς στον κλάδο

Η σύνδεση της απεργίας με το έγκλημα στα Τέμπη

Πηγή αγωνίας για το Μαξίμου αποτελεί η προοπτική σύνδεσης των απεργιακών συγκεντρώσ­εων της ΑΔΕΔΥ της 28ης Φεβρουαρίο­υ με το αίτημα να αποδοθούν ευθύνες για το έγκλημα των Τεμπών και να μην υπάρξει συγκάλυψη. Την Τετάρτη, άλλωστε, συμπληρώνε­ται ένας χρόνος από την ασύλληπτη τραγωδία και το κλίμα φορτίζουν οι μεθοδεύσει­ς της γαλάζιας πλειοψηφία­ς στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής αλλά και το περιεχόμεν­ο του πορίσματος-φωτιά του ειδικού πραγματογν­ώμονα που όρισαν οι συγγενείς των θυμάτων.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece