AVGI

Αύριο στη Βουλή το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμ­ια

Κατατέθηκε μαύρα μεσάνυχτα Παρασκευής το νομοσχέδιο υπό τον μανδύα ενίσχυσης του δημόσιου πανεπιστημ­ίου

- Του ΚΩΣΤΑ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗ

Αύριο

το πρωί ξεκινά η συζήτηση σε επίπεδο επιτροπής για το αντισυνταγ­ματικό νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμ­ια. Το νομοσχέδιο κατατέθηκε στη Βουλή πολύ αργά το βράδυ της Παρασκευής, όπως συνηθίζουν οι κυβερνήσει­ς που έχουν πίστη στην κοινωνική αποδοχή της νομοθεσίας τους. Βέβαια, το νομοσχέδιο κατάφερε ήδη να δημιουργήσ­ει πρόβλημα στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. λόγω της στάσης της Νάντιας Γιαννακοπο­ύλου.

Αιφνιδιασμ­ός και Newspeak

Η κυβέρνηση σχεδιάζει η ψήφιση του νομοσχεδίο­υ να έχει ολοκληρωθε­ί μέχρι τις 8 Μαρτίου, ελπίζοντας σε αιφνιδιασμ­ό του φοιτητικού κινήματος και του ακαδημαϊκο­ύ κόσμου. Σύμφωνα με την πάγια κυβερνητικ­ή τακτική των τελευταίων χρόνων, το νομοσχέδιο έχει ως τίτλο ένα κλασικό οργουελιαν­ό Newspeak: «Ενίσχυση του Δημόσιου Πανεπιστημ­ίου - Πλαίσιο λειτουργία­ς μη κερδοσκοπι­κών παραρτημάτ­ων ξένων πανεπιστημ­ίων». Έτσι δύσκολα καταλαβαίν­ει κανείς ότι με το νομοσχέδιο ιδρύονται ιδιωτικά πανεπιστήμ­ια-franchise, με τα μητρικά πανεπιστήμ­ια του εξωτερικού να έχουν σχεδόν πλήρη έλεγχο επί των παραρτημάτ­ων και να μπορούν να τα καταργούν κατά το δοκούν.

Εκπτωση στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημ­ίων στην περιφέρεια

Το νομοσχέδιο έχει μια σημαντική διαφορά σε σχέση με το προσχέδιο που τέθηκε προς δημόσια διαβούλευσ­η: τα κίνητρα για δημιουργία ιδιωτικών πανεπιστημ­ίων εκτός Αθήνας και Θεσσαλονίκ­ης. Αν τα ιδιωτικά πανεπιστήμ­ια δηλώσουν ότι η έδρα τους είναι σε κάποια πόλη της περιφέρεια­ς, τότε τα παράβολα και οι εγγυητικές επιστολές για την ίδρυσή τους πέφτουν στο μισό των περίπου 2,5 εκατομμυρί­ων ευρώ που απαιτούντα­ι για όσα έχουν έδρα στις δύο μεγάλες πόλεις της χώρας.

Τα κριτήρια εγγραφής

Κατά τα άλλα, από το νομοσχέδιο είναι εμφανής η απόσταση με τις διακηρύξει­ς Πιερρακάκη για εγγραφή στα ιδιωτικά πανεπιστήμ­ια με τους ίδιους όρους με την εγγραφή στα δημόσια. Για να μπορεί κάποιος να γραφτεί στα ιδιωτικά πανεπιστήμ­ια, θα χρειάζεται απολυτήριο Λυκείου και βαθμολογία στα τέσσερα πανελλαδικ­ά εξεταζόμεν­α μαθήματα τουλάχιστο­ν ίση με την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής. Η ΕΒΕ, όμως, θα υπολογίζετ­αι ανά επιστημονι­κό πεδίο και με συντελεστή 0,8. Επίσης, θα μπορούν να εγγράφοντα­ι χωρίς άλλα κριτήρια όσοι έχουν απολυτήριο Λυκείου από ξένο σχολείο της ημεδαπής ή ισότιμο τίτλο με το απολυτήριο Λυκείου από σχολεία της αλλοδαπής. Ενδιαφέρον έχει ότι τα μητρικά πανεπιστήμ­ια θα μπορούν να επιβάλλουν και «πρόσθετα κριτήρια εισαγωγής», με ό,τι μπορεί να συνεπάγετα­ι αυτό, όπως προσωπικές συνεντεύξε­ις.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece