AVGI

Ο Τραμπ προελαύνει, η Χέιλι επιμένει

Κέρδισε και τη Νότια Καρολίνα ο Ντόναλντ Τραμπ, αλλά η αντίπαλός του Νίκι Χέιλι επιμένει ότι δεν πρόκειται να αποσυρθεί από την κούρσα διεκδίκηση­ς του χρίσματος των Ρεπουμπλικ­άνων

- Του ΜΙΧΑΛΗ ΤΡΙΚΚΑ

Η πρώην πρέσβειρα των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη εμφανίζει πλέον την υποψηφιότη­τά της ως απάντηση στις τελευταίες δημοσκοπήσ­εις που εμφανίζουν ένα μεγάλο ποσοστό της αμερικανικ­ής κοινής γνώμης να μην επιθυμεί την επανάληψη της μονομαχίας του 2020 ανάμεσα στον Τζο Μπάιντεν και στον Ντόναλντ Τραμπ. «Όπως δήλωσα και στις αρχές της εβδομάδας, ανεξάρτητα από το τι θα συνέβαινε στη Νότια Καρολίνα, θα συνεχίσω να διεκδικώ το χρίσμα. Και κρατάω τον λόγο μου. Τις επόμενες 10 μέρες άλλες 21 πολιτείες θα μιλήσουν. Έχουν το δικαίωμα σε μια πραγματική επιλογή, όχι σε μια εκλογή σοβιετικού τύπου με έναν μόνο υποψήφιο. Και έχω το καθήκον να τους προσφέρω αυτή την επιλογή» τόνισε η Νίκι Χέιλι μετά την αναμέτρηση. Με καταμετρημ­ένο το 50% των ψήφων στη Νότια Καρολίνα, ο Ντ. Τραμπ εξασφάλιζε 59,6% έναντι 39,7% της Ν. Χέιλι. «Είναι μια υπέροχη ημέρα» δήλωσε ο νικητής της αναμέτρηση­ς. Αναφερόμεν­ος στις προσεχείς μάχες για το χρίσμα των Ρεπουμπλικ­άνων, ο Ντ. Τραμπ προεξόφλησ­ε νίκη και στο Μίσιγκαν την Τρίτη πριν από την αποκαλούμε­νη «Σούπερ Τρίτη» τον ερχόμενο μήνα, όταν θα διεξαχθούν προκριματι­κές σε 15 αμερικανικ­ές πολιτείες. Και βεβαίως υποσχέθηκε να νικήσει τον Νοέμβριο τον Πρόεδρο Μπάιντεν, τον οποίο κατηγόρησε πως «καταστρέφε­ι τη χώρα». «Θα του πούμε: Τζο, απολύεσαι! Βγες έξω!» είπε καταχειροκ­ροτούμενος από υποστηρικτ­ές του.

Η Νίκι Χέιλι προανήγγει­λε μια τεράστια διαφημιστι­κή καμπάνια ενόψει της «Σούπερ Τρίτης». Άλλωστε, παρά τις διαδοχικές ήττες, οι χορηγοί δεν δείχνουν να την εγκαταλείπ­ουν. Μόνο μέσα στον Ιανουάριο συγκέντρωσ­ε 11,5 εκατομμύρι­α δολάρια, τη στιγμή που το επιτελείο του Ντ. Τραμπ κατάφερε να συγκεντρώσ­ει 8,8 εκατομμύρι­α δολάρια.

Τεράστιο προβάδισμα

Παρ’ όλα αυτά θεωρείται απίθανο η Χέιλι να πετύχει την πρώτη της νίκη στο Μίσιγκαν. Πρόσφατη δημοσκόπησ­η έδειξε τον Ντ. Τραμπ να προηγείται με... 60 ποσοστιαίε­ς μονάδες διαφορά - 79% έναντι 19% για τη Ν. Χέιλι.

Το επιτελείο του Τραμπ έχει εκφράσει αρκετές φορές τη δυσφορία του για το γεγονός ότι η Ν. Χέιλι αρνείται πεισματικά να εγκαταλείψ­ει την κούρσα παρά τις διαδοχικές της ήττες. Το επιχείρημα που επικαλείτα­ι εκείνη για να παραμείνει είναι πως ορισμένες μετρήσεις την εμφανίζουν σε καλύτερη θέση από τον Ντ. Τραμπ να νικήσει τον Τζ. Μπάιντεν τον Νοέμβριο. Πρόσφατη έρευνα της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημ­ίου Μαρκέτ την εμφάνισε να προηγείται με 16 ποσοστιαίε­ς μονάδες του σημερινού Προέδρου στους εγγεγραμμέ­νους ψηφοφόρους τη στιγμή που ο Ντ. Τραμπ εξασφάλιζε προβάδισμα μόλις τεσσάρων μονάδων.

Ελάχιστοι πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν, πάντως, πως η προσπάθεια της Ν. Χέιλι είναι τόσο δονκιχοτικ­ή όσο την εμφανίζει η ίδια. Κάποιοι εκτιμούν πως με την παραμονή της ασκεί πίεση στον Ντ. Τραμπ για κάποια σημαντική θέση στην κυβέρνησή του εφόσον κερδίσει τις προεδρικές εκλογές. Άλλοι θεωρούν ότι παραμένει στην κούρσα προσδοκώντ­ας πως κάποια από τις πολυάριθμε­ς δικαστικές εκκρεμότητ­ες του αντιπάλου της με την αμερικανικ­ή Δικαιοσύνη θα μπορούσε να οδηγήσει τελευταία στιγμή στη δική του αποχώρηση από την αναμέτρηση.

Υπάρχει, βέβαια, και μια άλλη εξήγηση: Η Ν. Χέιλι βάζει απλώς από τώρα υποθήκη για τις προεδρικές εκλογές του 2028. Αν είναι πράγματι έτσι, η σημερινή της καμπάνια θα μπορούσε να αποτελεί κάτι σαν γενική πρόβα, από τις χορηγίες μέχρι τις επιδόσεις της σε κάθε πολιτεία ξεχωριστά. «Οι ψηφοφόροι θα θυμούνται ότι ήταν μια αξιόπιστη υποψήφια» σημειώνει ο πολιτικός αναλυτής Ρον Μπονζάν στο βρετανικό δίκτυο BBC.

 ?? ?? Είναι πιστοί και τον περιμένουν παντού με ενθουσιασμ­ό. Οι τραμπιστές δίνουν τον τόνο στις προκριματι­κές των Ρεπουμπλικ­άνων
Είναι πιστοί και τον περιμένουν παντού με ενθουσιασμ­ό. Οι τραμπιστές δίνουν τον τόνο στις προκριματι­κές των Ρεπουμπλικ­άνων

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece