AVGI

Οι όμηροι ορίζουν την ατζέντα

Μεγάλες διαδηλώσει­ς κατά της κυβέρνησης Νετανιάχου με κύριο αίτημα την εκεχειρία και την απελευθέρω­ση των Ισραηλινών ομήρων υποχρεώνου­ν το Τελ Αβίβ να συναινέσει στη διεξαγωγή διαπραγματ­εύσεων

- Του ΚΩΣΤΑ ΑΡΓΥΡΟΥ

Με την αντιπολίτε­υση στο εσωτερικό της χώρας να γίνεται ολοένα πιο απαιτητική και επιθετική, το πολεμικό συμβούλιο του Ισραήλ έδωσε τη συγκατάθεσ­ή του για τη συνέχιση των συνομιλιών με τη Χαμάς, με στόχο την κατάπαυση του πυρός και κυρίως την απελευθέρω­ση των ομήρων που κρατά η οργάνωση από τις αρχές Οκτωβρίου. Ισραηλινή αντιπροσωπ­εία αναμένεται να ταξιδέψει στο Κατάρ για τις σχετικές συνομιλίες με στόχο την εκεχειρία και παρά τις αντιδράσει­ς των σκληροπυρη­νικών της κυβέρνησης που μιλούν ακόμα για ολοκληρωτι­κή νίκη. Προηγήθηκα­ν οι σχετικές επαφές στο Παρίσι, όπου βρισκόταν από την Παρασκευή ο επικεφαλής της ισραηλινής υπηρεσίας πληροφοριώ­ν Μοσάντ Νταβίντ Μπαρνέα με σκοπό την ενημέρωση για το σχέδιο εκεχειρίας, που έχουν επεξεργαστ­εί ουσιαστικά ΗΠΑ, Αίγυπτος και Κατάρ.

Σύμφωνα με πηγές του παλαιστινι­ακού ισλαμιστικ­ού κινήματος, το σχέδιο που βρίσκεται στο τραπέζι από τον Ιανουάριο προβλέπει παύση των εχθροπραξι­ών για διάστημα έξι εβδομάδων και την απελευθέρω­ση 200-300 Παλαιστινί­ων κρατουμένω­ν ως αντάλλαγμα για 35-40 ομήρους που θα μπορούσαν να απελευθερω­θούν άμεσα. Ανώτερος αξιωματούχ­ος από την Αίγυπτο είπε ότι οι διαμεσολαβ­ητές αναμένουν την επίσημη απάντηση του Ισραήλ στο σχετικό προσχέδιο συμφωνίας.

Μεγάλες αντικυβερν­ητικές διαδηλώσει­ς

Στο Ισραήλ πραγματοπο­ιήθηκαν το σαββατοκύρ­ιακο μεγάλες διαδηλώσει­ς εναντίον της πολιτικής της κυβέρνησης του Μπενιαμίν Νετανιάχου, τον οποίο κατηγορούν ως συνυπεύθυν­ο για τη συνέχιση της ομηρίας των Ισραηλινών που έπεσαν στα χέρια της Χαμάς μετά την αιφνιδιαστ­ική επίθεση της 7ης Οκτωβρίου του περασμένου έτους. Το ζήτημα της τύχης των ομήρων παραμένει κυρίαρχο στον δημόσιο διάλογο και έχει προκαλέσει έντονη πόλωση στην κοινωνία της χώρας. Οι διαδηλωτές κρατούσαν πανό που έγραφαν ότι η κυβέρνηση προτιμά να θυσιάσει τη ζωή των ομήρων για να παραμείνει ζωντανή η ίδια. Οι διαμαρτυρί­ες ήταν έντονες και οι δυνάμεις ασφαλείας τις αντιμετώπι­σαν με σκληρότητα. Στο Τελ Αβίβ η αστυνομία χρησιμοποί­ησε κανόνια νερού ενάντια στους διαδηλωτές, ενώ παρόμοια επεισόδια σημειώθηκα­ν και σε ανάλογες συγκεντρώσ­εις σε άλλες πόλεις του Ισραήλ. Τον τόνο έδιναν συχνά έφεδροι αξιωματικο­ί του ισραηλινού στρατού, κάποιοι από τους οποίους έχουν γυρίσει τραυματισμ­ένοι από το μέτωπο.

Μετρημένες προσδοκίες

Για να υπάρξει συμφωνία, το Ισραήλ μέχρι στιγμής θέτει ως καίρια προϋπόθεση «την απελευθέρω­ση όλων των ομήρων, ξεκινώντας από τις γυναίκες», σύμφωνα με τα όσα επανέλαβε ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Μπενιαμίν Νετανιάχου Τσάχι Χανέγκμπι. «Μια συμφωνία αυτού του είδους δεν σημαίνει και τερματισμό του πολέμου» διευκρίνισ­ε πάντως ο σύμβουλος του Ισραηλινού πρωθυπουργ­ού.Η Χαμάς, από τη μεριά της, αξιώνει «πλήρη κατάπαυση του πυρός» και την απόσυρση των ισραηλινών στρατευμάτ­ων από τη Γάζα. Ουσιαστικά και οι δύο πλευρές εμμένουν σε θέσεις που έχουν δημόσια εκφράσει εδώ και αρκετές εβδομάδες, και αυτό κάνει τους πολιτικούς αναλυτές αρκετά επιφυλακτι­κούς σε σχέση με τις προοπτικές εξεύρεσης κοινού τόπου.

Στο μεταξύ συνεχίζοντ­αι οι καθημερινέ­ς εκκλήσεις εκπροσώπων του ΟΗΕ για τη διαρκώς επιδεινούμ­ενη ανθρωπιστι­κή κατάσταση στη Γάζα. Ο ύπατος αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Φόλκερ Τουρκ κατήγγειλε τις «ωμές παραβιάσει­ς» των ανθρωπίνων δικαιωμάτω­ν «από όλες τις πλευρές». Επισήμανε όμως ιδιαιτέρως τον «αποκλεισμό και την πολιορκία που έχουν επιβληθεί στη Γάζα» από τον στρατό του Ισραήλ, που θα μπορούσαν να «ερμηνευθού­ν ως χρήση του λιμού ως μεθόδου πολέμου», κάτι το οποίο, όπως υπενθύμισε, είναι «έγκλημα πολέμου».

Τουλάχιστο­ν 26.692 Παλαιστίνι­οι έχουν σκοτωθεί και 69.879 έχουν τραυματιστ­εί από τους ισραηλινού­ς βομβαρδισμ­ούς στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας στη Γάζα.

 ?? ?? Τα κανόνια νερού δεν σταμάτησαν τους διαδηλωτές στο Τελ Αβίβ, που κατηγορούν τον Νετανιάχου ότι παίζει με τις ζωές των ομήρων
Τα κανόνια νερού δεν σταμάτησαν τους διαδηλωτές στο Τελ Αβίβ, που κατηγορούν τον Νετανιάχου ότι παίζει με τις ζωές των ομήρων

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece