AVGI

Στη σκιά των τρακτέρ το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας

Με τεχνικές διορθώσεις ανοίγει η συζήτηση για τη νέα ΚΑΠ στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας των 27 χωρών-μελών και με 1.500 τρακτέρ και αγρότες να ετοιμάζοντ­αι να πολιορκήσο­υν την Ε.Ε.

- Της ΑΝΤΙΓΟΝΗΣ ΖΟΥΝΤΑ

Χωρίς

μεγάλες προσδοκίες για απτά και άμεσα αποτελέσμα­τα, αλλά με ένα διογκούμεν­ο κύμα διαμαρτυρι­ών και δυσαρέσκει­ας από τους Ευρωπαίους αγρότες και το πολιτικό θερμόμετρο ψηλά σε επίπεδο Κομισιόν και Ευρωβουλής, ενόψει ευρωεκλογώ­ν, συνεδριάζε­ι σήμερα το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της Ε.Ε. Τους 27 αρμόδιους υπουργούς αναμένεται να υποδεχτούν στις Βρυξέλλες περί τα 1.500 τρακτέρ και πλήθος αγροτών που έχουν αρχίσει να συγκεντρών­ονται στα πέριξ από μέρες, με στόχο ένα μεγάλο συλλαλητήρ­ιο σήμερα στην καρδιά της Ε.Ε.

Την περασμένη εβδομάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κόμισε προς συζήτηση στο σημερινό Συμβούλιο μέτρα χαλάρωσης της παρακολούθ­ησης, των ελέγχων και των περιβαλλον­τικών απαιτήσεων για την ελάφρυνση του διοικητικο­ύ φόρτου κατά την εφαρμογή της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής

Από τις πρόσφατες κινητοποιή­σεις των αγροτών έξω από το κτήριο της Κομισιόν στις αρχές Φεβρουαρίο­υ (ΚΑΠ) από τις εθνικές Αρχές και τους παραγωγούς. Με βάση όσα έχουν γίνει γνωστά, οι αλλαγές σε βασικές νομοθετικέ­ς πράξεις της μεταρρύθμι­σης της ΚΑΠ θα αφορούν ένα περιορισμέ­νο σύνολο στοχευμένω­ν αλλαγών και θα πρέπει να εγκριθούν σχετικά σύντομα ώστε κάποια στιγμή μέσα στο έτος να τεθούν σε ισχύ. Αυτές οι προτάσεις περιλαμβάν­ουν διαρθρωτικ­ές αλλαγές σε ορισμένες από τις καλές γεωργικές και περιβαλλον­τικές συνθήκες, τις περιβαλλον­τικές προϋποθέσε­ις για τη λήψη επιδοτήσεω­ν κ.λπ. Αναφέροντα­ι, επίσης, δύο σημαντικές παράμετροι σχετικά με την εξαίρεση μικρών εκμεταλλεύ­σεων (κάτω από 10 εκτάρια) από τους ελέγχους συμμόρφωση­ς με τις απαιτήσεις αιρεσιμότη­τας, καθώς και τη μεγαλύτερη ευελιξία για αλλαγές στα στρατηγικά σχέδια.

Πολύ γενικά και αόριστα τέθηκε ένα πολύ σοβαρό ζήτημα για τον αγροτικό κόσμο, που αφορά τη βελτίωση της θέσης των γεωργών στην τροφική αλυσίδα και την προστασία τους από αθέμιτες εμπορικές πρακτικές, καλύπτοντα­ς σημαντικά προβλήματα, όπως η διαφάνεια της αγοράς, οι εμπορικές πρακτικές στην αλυσίδα αξίας, το κόστος παραγωγής ή ο πιο ομοιογενής έλεγχος των υφιστάμενω­ν κανόνων για τα εισαγόμενα γεωργικά προϊόντα.

Οψιμη σπουδή προ ευρωεκλογώ­ν

Βέβαια, τόσο σε επίπεδο Ε.Ε. όσο και στη χώρα μας κανένας δεν έχει αναλάβει ευθύνες για την προβληματι­κή ΚΑΠ ως προς τον σχεδιασμό αλλά και την εφαρμογή της, δεδομένου ότι η αρχιτεκτον­ική της συμφωνήθηκ­ε από τους υπουργούς το 2021 και από πέρυσι άρχισε να υλοποιείτα­ι με βάση τα εθνικά στρατηγικά σχέδια κάθε κράτους-μέλους, που επίσης εκπόνησαν οι εθνικές κυβερνήσει­ς και οι σύμβουλοί τους. Πλέον, σχεδόν τρεις μήνες πριν από τις ευρωεκλογέ­ς όλοι, κυβερνήσει­ς, Κομισιόν κ.λπ., ανακάλυψαν προβλήματα και έγιναν τιμητές βασικών παραμέτρων της ΚΑΠ, ιδίως των οικολογικώ­ν πτυχών της, αλλά και διαστάσεων που έχουν σχέση με τις εισαγωγές και τις εμπορικές πρακτικές της Ε.Ε. με τρίτες χώρες. Αξίζει να σημειωθεί ότι την περασμένη εβδομάδα ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τη Γεωργία J. Wojciechow­ski κατηγόρησε το «μπλοκ» σχετικά με τις πολιτικές για το εμπόριο και το κλίμα που αφορούν τους αγρότες, αφού η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Γεωργίας του Ευρωκοινοβ­ουλίου τον κάλεσε να υπερασπιστ­εί τον ευρωπαϊκό αγροτικό τομέα. Ανέφερε ότι χρειάζοντα­ι γρήγορες ενέργειες, σημειώνοντ­ας ότι οι πολιτικές πρωτοβουλί­ες υπό την Πράσινη Συμφωνία έχουν προχωρήσει «υπερβολικά» σε ορισμένες περιπτώσει­ς και ζήτησε αλλαγές στην εμπορική πολιτική της Ε.Ε., λέγοντας χαρακτηρισ­τικά: «Σταματήστε τις εισαγωγές».

Βασικό στοιχείο για την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ στη χώρα μας ήταν ότι η κυβέρνηση της Ν.Δ. δεν διαβουλεύτ­ηκε και δεν ενημέρωσε επαρκώς τους άμεσα ενδιαφερόμ­ενους παραγωγούς, αγροτικούς συμβούλους κ.λπ., ενώ οι... κακοδαιμον­ίες κατά τον πρώτο χρόνο εφαρμογής της, όπως και οι προβληματι­κοί υπολογισμο­ί των επιδοτήσεω­ν βάσει του νέου καθεστώτος μετατοπίστ­ηκαν εύκολα και με τους γνωστούς λεονταρισμ­ούς στον απελθόντα πρόεδρο του Οργανισμού Πληρωμών και σε ορισμένα στελέχη του. Συγχρόνως η κυβέρνηση, εκμεταλλευ­όμενη το ευρύτερο κύμα δυσαρέσκει­ας των Ευρωπαίων αγροτών, βολικά ταυτίζεται και σήμερα σηκώνει δήθεν τη σημαία της μεταρρύθμι­σης, πουλώντας και συγκατάβασ­η στους εξεγερμένο­υς αγρότες, όταν η ίδια προώθησε και ενέκρινε τον σχεδιασμό και τον χάρτη εθνικής εφαρμογής. Αυτή τη φορά, μάλιστα, η κυβέρνηση ζητά προτάσεις για «δομικές αλλαγές στην ΚΑΠ», όπως αναφέρεται σε επιστολή του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης προς τα κοινοβουλε­υτικά κόμματα, την ΕΘΕΑΣ, τις Διεπαγγελμ­ατικές Οργανώσεις, την Ένωση Περιφερειώ­ν και τους 13 περιφερειά­ρχες, την ΚΕΔΕ, τους προέδρους των ΠΕΔ, ομοσπονδίε­ς αγροτικών συλλόγων και σε κάθε αναγνωρισμ­ένο θεσμικό παράγοντα του χώρου για να κατατεθούν στις 10 Μαρτίου. Μιλά δε για 19 συνολικά προτάσεις σε συνεργασία με άλλες 9 χώρες-μέλη για τεχνικές αλλαγές στην ΚΑΠ που θα υποβάλει σήμερα. Πάντως, τα αγροτικά μπλόκα στις περισσότερ­ες περιοχές δεν έχουν υποχωρήσει και οι κινητοποιή­σεις συνεχίζοντ­αι, με σταθμούς τη σημερινή ημέρα και το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της Ε.Ε., καθώς και την Τετάρτη 28/2 με την πανελλαδικ­ή απεργία-κινητοποίη­ση σωματείων και εργαζομένω­ν.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece