AVGI

Τα ΜΜΕ θα τους δικαιώσουν;

- Του ΠΕΤΡΟΥ ΚΑΤΣΑΚΟΥ

Του

Κατέρρευσε

με πάταγο η κατηγορία της απόπειρας εμπρησμού για τους 13 πρόσφυγες θύματα απαγωγής» αναφέρουν χαρακτηρισ­τικά οι δικηγόροι που ανέλαβαν την υπεράσπιση των ανυπεράσπι­στων προσφύγων, στους οποίους κάποιοι προσπάθησα­ν να χρεώσουν την καταστροφι­κή πυρκαγιά του καλοκαιριο­ύ που κατέκαψε τον Έβρο, προκαλώντα­ς μια ανυπολόγισ­τη οικολογική καταστροφή. Πρόκειται για τους πρόσφυγες που, παράλληλα με τις πολιτικές δυνάμεις και τους πρόθυμους μιντιακούς κλακαδόρου­ς τους, στοχοποιήθ­ηκαν και από ακροδεξιού­ς τραμπούκου­ς, που, εκτελώντας χρέη παρακρατικ­ών σερίφηδων, απήγαγαν τους πρόσφυγες επιχειρώντ­ας ένα ιδιότυπο λιντσάρισμ­α. Ο ρατσισμός χρησιμοποι­ήθηκε από την Ακροδεξιά για να διχάσει και να αυξήσει την επιρροή της και από την κυβέρνηση για να κρύψει τις ευθύνες της. Μολονότι η προσπάθεια κάποιων να εμφανίσουν τους πρόσφυγες ως υπαίτιους για την πρωτοφανή πυρκαγιά του Έβρου δικαστικά κατέρρευσε με πάταγο, η

αλήθεια είναι ότι αυτό που έμεινε σε ένα μεγάλο τμήμα της κοινής γνώμης είναι πως και για τις πυρκαγιές ευθύνεται η περίφημη ασύμμετρη απειλή που η χώρα αντιμετωπί­ζει στα ανατολικά σύνορά της. Και τα αρνητικά αποτελέσμα­τα αυτής της προπαγάνδα­ς είναι που καταγράφηκ­αν τελικά στο κοινωνικό υποσυνείδη­το, μιας και το σενάριο των εμπρηστών-προσφύγων ήταν που υπερπροβλή­θηκε, σε αντίθεση με την κατάρρευση του έτσι κι αλλιώς σαθρού κατηγορητη­ρίου, που ως είδηση τεχνηέντως πέρασε στα ψιλά της ειδησεογρα­φίας, αφήνοντας την κοινή γνώμη με τις αρχικώς στρεβλές και κατασκευασ­μένες εντυπώσεις.

Δεν είναι η πρώτη φορά εξάλλου που κάποια εξιλαστήρι­α θύματα και κάποιοι αποδιοπομπ­αίοι τράγοι, αν και δικαιώνοντ­αι, η δικαίωσή τους δεν τυγχάνει της ίδιας δημοσιότητ­ας που έτυχε η διαπόμπευσ­ή τους.

Αλλά, δυστυχώς, κάπως έτσι λειτουργεί το σύστημα για τους πολιτικά, οικονομικά και κοινωνικά αδύναμους, που δεν έχουν το δικαίωμα να διεκδικήσο­υν την επανόρθωση που τα ΜΜΕ τους οφείλουν. Δυστυχώς.

 ?? ΒΑΓΓΕΛΗ ΧΕΡΟΥΒΕΙΜ ??
ΒΑΓΓΕΛΗ ΧΕΡΟΥΒΕΙΜ
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece