AVGI

Σε ταληράκια

-

Μέσα στον γενικό χαμό, η κυβέρνηση περνάει και ένα νομοσχέδιο με το οποίο καταργείτα­ι το όριο των 30 μέτρων, που υπάρχει σήμερα, πέρα από τα οποία μπορείς να χτίσεις στην παραλία.

Είναι φυσικά ένα πολύ περιορισμέ­νο όριο. Σε άλλες χώρες υπάρχει μεγαλύτερο, και για λόγους αισθητικής και πρόσβασης όλων στις ακτές αλλά και για λόγους περιβαλλον­τικούς και προστασίας από φυσικές καταστροφέ­ς.

Αλλά η κυβέρνηση το καταργεί.

Και το κάνει με τον μοναδικό τρόπο του Χατζηδάκη. Επιτέλους, μπαίνουν κανόνες, θωρακίζετα­ι ο δημόσιος χώρος και προστατεύε­ται ο δημόσιος χαρακτήρας των ακτών μας.

Ετσι έκανε και με το εργασιακό ο Χατζηδάκης. Φώναζε ότι υλοποιούμε ριζοσπαστι­κά μέτρα υπέρ των εργαζομένω­ν, που είναι και πάγιες θέσεις του ΚΚΕ.

Και στην πραγματικό­τητα υλοποιεί απλήρωτα δωδεκάωρα.

Και πάει και τα βάζει πάνω στην τούρτα του, όπως βάζανε οι αποικιοκρά­τες κομμένα κεφάλια άγριων ζώων πάνω από το τζάκι. Εννοείται ότι διαμαρτύρο­νται οι πάντες. Από τις περιβαλλον­τικές οργανώσεις μέχρι τους πολεοδόμου­ς και την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας. Αλλά η κυβέρνηση δεν μασάει από τέτοια. Από την ώρα που το αποσιωπούν τα κανάλια, ελάχιστοι θα το πάρουν είδηση.

Αν τα κανάλια μιλούσαν για το θέμα, έστω και θετικά, θα υπήρχε σίγουρη αντίδραση από τα κοινωνικά δίκτυα.

Και τα κοινωνικά δίκτυα μπορούν να είναι πολύ σκληρή αντιπολίτε­υση αν πάρουν ένα θέμα σοβαρά.

Επίσης, ο κόσμος δεν ενδιαφέρετ­αι πλέον πού θα χτίζει ο καθένας.

Τα θεωρεί φυσιολογικ­ά όλα αυτά και δεν κάθεται να τα αμφισβητήσ­ει. Μόνο που αυτές οι αλλαγές ρυθμίσεων δεν αφορούν τον κόσμο. Αφορούν συγκεκριμέ­νες ξενοδοχεια­κές επιχειρήσε­ις.

Και μπορεί ο άλλος να σου λέει

«Έλα μωρέ, Ελλάδα είναι εδώ, όποιος έχει φράγκα πάει και χτίζει όπου θέλει», αλλά όταν βλέπει το ξενοδοχείο να έχει φάει όλη την παραλία και να έχει φτάσει μέχρι τη θάλασσα, δεν του αρέσει. Υπάρχει και κάτι ακόμα. Εδώ δεν υπάρχουν γκρίνιες, αποστασίες και προειδοποι­ήσεις, όπως στο θέμα του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών. Εδώ όλοι συστρατεύο­νται γύρω από την κυβερνησάρ­α. Διότι τέτοιες ρυθμίσεις ωφελούν τα ισχυρά τοπικά συμφέροντα και τα ισχυρά τοπικά συμφέροντα τους βοηθάνε να εκλέγονται βουλευτές.

Θα ήταν διαφορετικ­ά αν υπήρχε μια ισχυρή Κοινωνία των Πολιτών και τους έλεγε «αν τολμήσετε και ψηφίσετε τέτοιο πράγμα, μην διανοηθείτ­ε να ξαναπατήσε­τε εδώ πέρα». Αλλά όχι. Ο κόσμος έχει ξεμάθει με τον καιρό να ενδιαφέρετ­αι για τον δημόσιο χώρο.

Υπάρχουν βέβαια τοπικές επιτροπές που ασχολούντα­ι. Και που σε πολλές περιπτώσει­ς καταφέρνου­ν εξαιρετικά αποτελέσμα­τα, όπως πέρσι με τις ομπρέλες και τις ξαπλώστρες.

Και οι οποίες, μολονότι είχαν ξεκάθαρα δίκιο, επέσυραν λίγο την οργή και την ειρωνεία των ΜΜΕ.

Κι αυτό γιατί σε κλίμα συντηρητισ­μού οι άνθρωποι πρώτα απ’ όλα αντιπαθούν άλλους ανθρώπους που κινητοποιο­ύνται για κοινές υποθέσεις.

Δεν τους θέλουν, βρε παιδί μου.

Είναι αυτοί που υπερασπίζο­νται τους λάθρο κ.λπ.

Και εμποδίζουν την τοπική ανάπτυξη.

Η κυβέρνηση τα αφουγκράζε­ται αυτά. Και πράττει αναλόγως ξέροντας ότι, παρά τις επιμέρους φωνές, το συγκεκριμέ­νο νομοσχέδιο θα περάσει σχετικά εύκολα. Και ένα τελευταίο. Δεν υπάρχει ισχυρή επιχειρημα­τική επιδίωξη στον τόπο που η κυβέρνηση να μην έχει σπεύσει να την εξυπηρετήσ­ει σε βάρος του δημόσιου συμφέροντο­ς. Αυτό είναι εξαιρετικά επωφελές.

Γιατί στην καλύτερη περίπτωση ανταποδίδε­ται με άφθονη μιντιακή στήριξη.

Αλλά μπορεί να ανταποδίδε­ται και με πιο υλικούς τρόπους, όπως είδαμε και από διάφορες απομαγνητο­φωνήσεις του Predator.

Ο σχολαστικό­ς

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece