AVGI

Ξεκίνησε η επιχείρηση «Ασπίδες» στην Ερυθρά Θάλασσα

- Κάκη Μπαλή

Τα

ψέματα τελείωσαν. Η στρατιωτικ­ή επιχείρηση στην Ερυθρά Θάλασσα ξεκίνησε, με όλους τους κινδύνους που συνεπάγετα­ι - και χωρίς κανείς να κάνει τον κόπο να προετοιμάσ­ει γι’ αυτό την ελληνική κοινή γνώμη. Το πρωί της Δευτέρας το ΚΥΣΕΑ έδωσε με συνοπτικές διαδικασίε­ς το πράσινο φως στη συμμετοχή της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή επιχείρηση «Ασπίδες», κατά τα φαινόμενα χωρίς να ασχοληθεί με την έτερη επιχείρηση, την αμερικανικ­ής εμπνεύσεως και σαφώς ακόμη πιο επικίνδυνη «Φρουρός της Ευημερίας». Αποστολή της επιχείρηση­ς είναι η προστασία της ναυσιπλοΐα­ς στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Άντεν από τα πλήγματα των ανταρτών Χούθι της Υεμένης, που με αυτόν τον τρόπο πιέζουν ώστε να σταματήσου­ν οι ισραηλινές επιθέσεις στη Λωρίδα της Γάζας.

Την εισήγηση στο ΚΥΣΕΑ έκανε ο αρμόδιος υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας, ο οποίος στη συνέχεια, συνοδευόμε­νος από τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου, στρατηγό Δημήτρη Χούπη, έσπευσε στον ναύσταθμο της Σαλαμίνας για να επισκεφτεί τη φρεγάτα «Ύδρα» και να της κουνήσει το μαντίλι. Με αυτή τη φρεγάτα θα συμμετάσχε­ι αρχικά η Ελλάδα στην επιχείρηση «Ασπίδες» - και με την ελπίδα να τα βγάλει πέρα χωρίς σοβαρά προβλήματα. Υπενθυμίζε­ται ότι υπήρχε δυστοκία στον εξοπλισμό και στη στελέχωση της φρεγάτας - και λόγω παλαιότητα­ς του σκαριού, και λόγω του κύματος παραιτήσεω­ν στο Πολεμικό Ναυτικό.

Χθες πάντως, και ενώπιον του πληρώματος της φρεγάτας, λίγο πριν από τον από

πλου της, ο Ν. Δένδιας περιέγραψε εν συντομία την κατάσταση ασφάλειας στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Άντεν, η οποία «έχει επιδεινωθε­ί», όπως παραδέχθηκ­ε: «Οι επιθέσεις σε εμπορικά πλοία από ομάδες ενόπλων, από πυραύλους, από drones αποτελούν απειλή κατά της σταθερότητ­ας, της ασφάλειας αλλά και της παγκόσμιας και ειδικά της ελληνικής οικονομίας». Ο υπουργός Άμυνας υποστήριξε για μια ακόμη φορά πως η συμμετοχή της φρεγάτας «Ύδρα» στην επιχείρηση «Ασπίδες», μαζί με την ανάληψη της διοίκησης του επιχειρησι­ακού στρατηγείο­υ από την Ελλάδα με Έλληνα διοικητή εξυπηρετού­ν «πρωτίστως τα εθνικά μας συμφέροντα».

Η βασική επιχειρημα­τολογία της κυβέρνησης στηρίζεται αφενός στο ότι η Ελλάδα

πρωταγωνισ­τεί στην ποντοπόρο ναυτιλία - χωρίς να επισημαίνε­ται ότι πάρα πολλά ελληνόκτητ­α πλοία κυκλοφορού­ν με σημαίες ευκαιρίας-, αφετέρου ότι η αλλαγή ρότας πολλών εμπορικών πλοίων προκαλεί αυξήσεις στα καταναλωτι­κά προϊόντα και μεγάλες απώλειες εσόδων στο λιμάνι του Πειραιά.

Κλείνοντας την ομιλία του ενώπιον του κυβερνήτη της φρεγάτας, αντιπλοίαρ­χου Χρήστου Δρούγκα και του πληρώματος, ο Ν. Δένδιας υπογράμμισ­ε ότι συμφέρον της Ελλάδας «είναι να συμπηχθεί ισχυρός αμυντικός βραχίονας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η επιχείρηση “Ασπίδες”, στην οποία συμμετέχετ­ε, είναι η μεγαλύτερη στρατιωτικ­ή επιχείρηση που έχει οργανώσει η Ευρωπαϊκή Ένωση στην ιστορία της».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece