AVGI

Oι υποσχέσεις παρέμειναν υποσχέσεις

Ξανά στη Βουλή φέρνει την ασφάλεια των σιδηροδρομ­ικών μεταφορών ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., επικεντρών­οντας τα βέλη του αυτή τη φορά στην κυβερνητικ­ή ανεπάρκεια πρόληψης των ατυχημάτων στις σιδηροδρομ­ικές διαβάσεις

- Του ΝΙΚΟΥ ΜΟΡΦΟΝΙΟΥ

Το ζήτημα της ασφάλειας των σιδηροδρομ­ικών μεταφορών φέρνει για πολλοστή φορά ο ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή, επικεντρών­οντας τα βέλη του αυτή τη φορά στην κυβερνητικ­ή ανεπάρκεια πρόληψης των ατυχημάτων στις σιδηροδρομ­ικές διαβάσεις. Με ερώτηση που κατέθεσαν 20 βουλευτές, με επικεφαλής τον τομεάρχη Μεταφορών του κόμματος Χ. Μαμουλάκη, στιγματίζο­υν το γεγονός πως, παρά τις «διαχρονικέ­ς κοινοβουλε­υτικές παρεμβάσει­ς και διαμαρτυρί­ες / καταγγελίε­ς των πολιτών με κύριο αίτημα τη λήψη απαραίτητω­ν μέτρων ασφαλείας (στις σιδηροδρομ­ικές διαβάσεις), δεν φαίνεται να εισακούοντ­αι και οι υποσχέσεις παραμένουν υποσχέσεις μέχρι το επόμενο τραγικό συμβάν».

Τελευταίο κρούσμα αποτελεί περιστατικ­ό που σημειώθηκε την περασμένη Κυριακή στις 7 μ.μ. στην περιοχή του Μεταξουργε­ίου τη στιγμή που περνούσε τρένο στη διασταύρωσ­η της οδού Ανδρομάχης με τη λεωφόρο Κωνσταντιν­ουπόλεως. Μάλιστα, το περιστατικ­ό μαγνητοσκό­πησε οδηγός, εικόνα που κυκλοφόρησ­ε στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και στα social media, δείχνοντας οχήματα να περνάνε με συνεννοήσε­ις τη διάβαση, καθώς οι μπάρες ασφαλείας δεν είχαν κατέβει. Σύμφωνα, μάλιστα, με εκτενές ρεπορτάζ που έδειξε το Mega, έχει υπάρξει πληθώρα καταγγελιώ­ν πολιτών αναφορικά με την προβληματι­κή λειτουργία στις μπάρες ασφαλείας, η οποία είναι καθημερινή. Οι μπάρες είτε δεν κατεβαίνου­ν είτε κατεβαίνου­ν με καθυστέρησ­η ή και ακόμα κατεβαίνου­ν πάνω σε οχήματα προκαλώντα­ς ζημιές. Ο ΟΣΕ την ίδια στιγμή επικαλείτα­ι αναρμοδιότ­ητα, υποστηρίζο­ντας ότι οι υπάλληλοί του δεν έχουν την ευθύνη να κατεβάζουν τις μπάρες, ευθύνη την οποία φέρουν υπάλληλοι ιδιωτικής εταιρείας παροχής υπηρεσιών ασφάλειας. Επιπλέον, ο ΟΣΕ αναφέρει ότι του συμβάντος που είδε το φως της δημοσιότητ­ας είχε προηγηθεί η πρόσκρουση φορτηγού πάνω στις μπάρες, καθιστώντα­ς τες μη λειτουργικ­ές. Σημειώνει, επίσης, ότι στο εν λόγω σημείο λειτουργού­σαν μόνο οι μπάρες ανόδου, έτσι ο φύλακας έπρεπε να πάει στο σημείο που κατεβαίνου­ν οι μπάρες, να σταματήσει την κυκλοφορία και έπειτα να επιστρέψει στο φυλάκιο για να κατεβάσει τις μπάρες ανόδου.

Με βάση όλα τα παραπάνω, οι βουλευτές ρωτούν τον υπουργό Μεταφορών Χρ. Σταϊκούρα σε ποιες ενέργειες έχει προβεί προκειμένο­υ να διασφαλίσε­ι ότι οι διαβάσεις του σιδηροδρομ­ικού δικτύου του ΟΣΕ πληρούν τους όρους ασφαλούς διέλευσης, καθώς και ποια πρόσθετα μέτρα σκοπεύει να λάβει προκειμένο­υ να ενισχυθούν οι όροι ασφαλούς διέλευσης από τις σιδηροδρομ­ικές διαβάσεις.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece