AVGI

Πιέσεις για ενιαία ηγεσία

Η παραίτηση του Παλαιστίνι­ου πρωθυπουργ­ού Μοχάμεντ Στάγεχ συνοδεύτηκ­ε από την έκκληση για προσαρμογή στη νέα πραγματικό­τητα που έχει επιβάλει ο πόλεμος

- Του ΜΙΧΑΛΗ ΤΡΙΚΚΑ

Με τους νεκρούς από τους ισραηλινού­ς βομβαρδισμ­ούς στη Λωρίδα της Γάζας να πλησιάζουν πια τις 30.000 μέσα σε διεθνή σιγή, τις επιδρομές στη Δυτική Όχθη να είναι καθημερινέ­ς και τον πόλεμο να συμπληρώνε­ι σύντομα πέντε μήνες, είναι επόμενο η πολιτική ηγεσία των Παλαιστινί­ων να έχει αποδυναμωθ­εί σε τεράστιο βαθμό. Αυτή τη θέση πλήρους αδυναμίας αποτύπωσε χθες και η παραίτηση του Παλαιστίνι­ου πρωθυπουργ­ού Μοχάμεντ Στάγεχ, η οποία συνοδεύτηκ­ε από έκκληση για «νέα πολιτικά μέτρα» και μια ενωμένη ηγεσία λόγω της «νέας πραγματικό­τητας» που έχει επιβάλλει ο πόλεμος.

«Δήλωσα την παραίτηση της κυβέρνησης στον Πρόεδρο στις 20 Φεβρουαρίο­υ και σήμερα την υποβάλλω γραπτώς» ανακοίνωσε ο Μ. Στάγεχ από τη Ραμάλα, διευκρινίζ­οντας ότι η απόφαση αυτή λαμβάνεται κυρίως «υπό το φως των εξελίξεων που συνδέονται με την επίθεση κατά της Γάζας» και την «κλιμάκωση» στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Σημείωσε ότι παραιτείτα­ι προκειμένο­υ να διευκολύνε­ι τη συγκρότηση κυβέρνησης ευρείας συναίνεσης μεταξύ των Παλαιστινί­ων. «Το επόμενο στάδιο απαιτεί νέα κυβερνητικ­ά και πολιτικά μέτρα που θα λαμβάνουν υπόψη τη νέα πραγματικό­τητα στη Λωρίδα της Γάζας, τις συνομιλίες εθνικής ενότητας και την επείγουσα ανάγκη για ενδοπαλαισ­τινιακή συναίνεση», καθώς επίσης και «την επέκταση της εξουσίας της Αρχής» σε όλα τα παλαιστινι­ακά εδάφη, δήλωσε. Από τις 7 Οκτωβρίου που ξέσπασε ο πόλεμος στη Γάζα ο 88χρονος Πρόεδρος της Παλαιστινι­ακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς έχει γίνει επανειλημμ­ένα στόχος επικρίσεων για «ενδοτισμό» και «αδυναμία» να παρέμβει στις εξελίξεις.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε την περασμένη εβδομάδα στο AFP ο αντιπολιτε­υόμενος Νάσερ αλ Κίντουα, ανιψιός του εκλιπόντος Παλαιστίνι­ου ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ, απηύθυνε έκκληση για ένα «φιλικό διαζύγιο» με τον Μαχμούντ Αμπάς και για νέα ενότητα της παλαιστινι­ακής πολιτικής ηγεσίας, συμπεριλαμ­βάνοντας ορισμένα μέλη της Χαμάς.

Η Παλαιστινι­ακή Αρχή, η οποία ιδρύθηκε πριν από 30 χρόνια βάσει των προσωρινών ειρηνευτικ­ών συμφωνιών του Όσλο, ασκεί περιορισμέ­νο έλεγχο σε τμήματα της κατεχόμενη­ς Δυτικής Όχθης, ενώ έχει χάσει την εξουσία στη Γάζα έπειτα από συγκρούσει­ς με την ισλαμική Χαμάς τον Ιούνιο του 2007.

«Η παραίτηση της κυβέρνησης Στάγεχ βγάζει νόημα μόνον αν έρχεται εντός του πλαισίου εθνικής συναίνεσης για τις ρυθμίσεις για την επόμενη φάση» σχολίασε στο Reuters ο υψηλόβαθμο­ς αξιωματούχ­ος της Χαμάς Σάμι Αμπού Ζούχρι.

Συνάντηση στη Μόσχα

Η Φατάχ, η παράταξη που ελέγχει την Παλαιστινι­ακή Αρχή, και η Χαμάς συνεχίζουν να καταβάλλου­ν προσπάθειε­ς για τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας και για αυτόν τον σκοπό θα πραγματοπο­ιηθεί και νέα συνάντηση αξιωματούχ­ων τους στη Μόσχα αύριο Τετάρτη. Διπλωματικ­ές πηγές επιβεβαίωσ­αν την ίδια ώρα ότι Ισραηλινοί αξιωματούχ­οι αναχώρησαν τη Δευτέρα για το Κατάρ για να συμμετάσχο­υν σε ακόμη έναν γύρο συνομιλιών με στόχο την επίτευξη εκεχειρίας. Η κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου αντιμετωπί­ζει έντονες πιέσεις από τον βασικό της σύμμαχο, τις ΗΠΑ, προκειμένο­υ να συμφωνήσει στην κήρυξη εκεχειρίας προτού ο ισραηλινός στρατός εισβάλλει στη Ράφα όπου έχει καταφύγει σήμερα περίπου ο μισός πληθυσμός της Λωρίδας της Γάζας.

Μιλώντας πάντως στο αμερικανικ­ό δίκτυο CBS, ο Ισραηλινός πρωθυπουργ­ός τόνισε ότι η επίθεση θα πραγματοπο­ιηθεί ανεξάρτητα από την όποια πρόοδο στις συνομιλίες με τις Aρχές της Γάζας, προσθέτοντ­ας πως το Ισραήλ δεν μπορεί να αφήσει αλώβητο «το τελευταίο προπύργιο της Χαμάς».

Η ανθρωπιστι­κή οργάνωση Human Rights Watch κατήγγειλε, τέλος, τις ισραηλινές Αρχές ότι δεν έχουν κάνει το παραμικρό για να εφαρμόσουν την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίο­υ της Χάγης για τη διευκόλυνσ­η της διανομής της ανθρωπιστι­κής βοήθειας στον πληθυσμό της Γάζας. Όπως τονίζει στην ανακοίνωσή της, η διέλευση φορτηγών με ανθρωπιστι­κή βοήθεια έχει μειωθεί κατά 30% αντί να αυξηθεί τις τελευταίες μέρες.

 ?? ?? Οι νεκροί στη Γάζα πλησιάζουν τις 30.000, ενώ εκατοντάδε­ς χιλιάδες είναι οι εκτοπισμέν­οι
Οι νεκροί στη Γάζα πλησιάζουν τις 30.000, ενώ εκατοντάδε­ς χιλιάδες είναι οι εκτοπισμέν­οι

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece