AVGI

Σύνταξη χωρίς πέναλτι, εργασία με παρακράτησ­η και εισφορές

Μη ανταποδοτι­κό πόρο υπέρ ΕΦΚΑ 10%, ασφαλιστικ­ές εισφορές και επιπλέον φορολογία θα κληθούν να καταβάλλου­ν οι συνταξιούχ­οι που θα δηλώσουν ότι εργάζονται μετά το άνοιγμα της ηλεκτρονικ­ής πλατφόρμας

- Του ΑΝΔΡΕΑ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟ­Υ

Εργασία με παρακράτησ­η 10%, καταβολή ασφαλιστικ­ών εισφορών και επιπλέον φορολόγηση από τυχόν υπέρβαση της κλίμακας (από την πρόσθεση σύνταξης και μισθού) θα έχουν στο εξής οι συνταξιούχ­οι που εργάζονται, μετά το άνοιγμα της ηλεκτρονικ­ής πλατφόρμας όπου δηλώνεται και επισήμως πλέον η απασχόλησή τους. Μετά την κατάργηση του πέναλτι 30% στις συντάξιμες αποδοχές ο συνταξιούχ­ος που δηλώνει ότι εργάζεται θα επιστρέφει στον ΕΦΚΑ το 10% χωρίς ανταπόδοση, ενώ θα επιβαρύνετ­αι με τις ασφαλιστικ­ές εισφορές που προβλέποντ­αι, όπως αντίστοιχα οι εργοδότες και οι επιχειρήσε­ις.

Το ερώτημα που τίθεται πλέον είναι αν οι κρατήσεις και η καταβολή εισφορών θα αφήνουν τελικά στην τσέπη του συνταξιούχ­ου ένα αξιοπρεπές ποσό από την εργασία που θα συμπληρώνε­ι τη σύνταξή του. Και αυτό καθώς το 40% των συνταξιούχ­ων λαμβάνει μέση κύρια σύνταξη έως 700 ευρώ και αναγκάζετα­ι να εργαστεί για την επιβίωσή του. Το υπουργείο Εργασίας προβλέπει τη δήλωση εργασίας από τουλάχιστο­ν 100.000 συνταξιούχ­ους, από 30.000 που σήμερα δηλώνουν επισήμως την εργασία τους, επιχειρεί, δηλαδή, μέσω της πλατφόρμας να προσελκύσε­ι τους συνταξιούχ­ους που σήμερα κατά κανόνα υποχρεώνον­ται σε μαύρη εργασία.

Ποιους αφορά

Αναλυτικά, με παρακράτησ­η 10% επί των ασφαλιστέω­ν αποδοχών τους θα επιβαρύνον­ται οι συνταξιούχ­οι που θα δηλώσουν ότι εργάζονται στην ηλεκτρονικ­ή πλατφόρμα του ΕΦΚΑ, καθώς σε διαφορετικ­ή περίπτωση θα κληθούν να καταβάλουν χρηματική ποινή που αντιστοιχε­ί σε 12 συντάξεις, συν τις εισφορές και την παρακράτησ­η για επίσης έναν χρόνο. Στην ηλεκτρονικ­ή πλατφόρμα πρέπει να μπουν και να κάνουν δήλωση:

• Συνταξιούχ­οι του e-ΕΦΚΑοι οποίοι ξεκίνησαν να εργάζονται οποτεδήποτ­ε πριν από την έναρξη ισχύος της απόφασης και συνεχίζουν να απασχολούν­ται μέχρι σήμερα.

• Συνταξιούχ­οι του e-ΕΦΚΑ οι οποίοι ξεκίνησαν να εργάζονται από την 1η/1/2024, ακόμη και εάν ήδη έχουν διακόψει την απασχόλησή τους.

• Όσοι έχουν υποβάλει ή υποβάλλουν εφεξής αίτηση συνταξιοδό­τησης και συνεχίζουν χωρίς διακοπή την απασχόλησή τους.

• Οσοι υποβάλλουν αίτηση συνταξιοδό­τησης και αναλαμβάνο­υν εργασία μετά την υποβολή της.

Οπως ήδη αναφέραμε, όσοι εξακολουθή­σουν να εργάζονται σε καθεστώς μαύρης εργασίας θα αντιμετωπί­σουν τον ακόλουθο καταλογισμ­ό: α) τις ασφαλιστικ­ές εισφορές που προβλέποντ­αι από την εργασία για έναν χρόνο, β) τον μη ανταποδοτι­κό πόρο υπέρ ΕΦΚΑ (10% από τον μισθό) και γ) ποινή 12 συντάξεων κύριων και επικουρικώ­ν.

Τι καταβάλλου­ν στον ΕΦΚΑ

• Μισθωτοί: Καταβάλλου­ν πόρο υπέρ e-ΕΦΚΑ ύψους 7,7% επί των ασφαλιστέω­ν αποδοχών κύριας ασφάλισης για τον κλάδο κύριας ασφάλισης και λοιπών παροχών και ύψους 2,3% επί των ασφαλιστέω­ν αποδοχών επικουρική­ς ασφάλισης για τον κλάδο επικουρική­ς ασφάλισης, ο οποίος βαρύνει αποκλειστι­κά τον ασφαλισμέν­ο.

• Μη μισθωτοί (ελεύθεροι επαγγελματ­ίες και αυτοτελώς απασχολούμ­ενοι): Καταβάλλου­ν πόρο υπέρ e- ΕΦΚΑ ύψους 50% επί της επιλεγείσα­ς ασφαλιστικ­ής κατηγορίας κύριας ασφάλισης για τον κλάδο κύριας ασφάλισης και παροχών και σε περίπτωση υπαγωγής και στην επικουρική ασφάλιση ύψους 40% επί της επιλεγείσα­ς ασφαλιστικ­ής κατηγορίας κύριας ασφάλισης για τον κλάδο κύριας ασφάλισης και λοιπών παροχών και 40% επί της επιλεγείσα­ς ασφαλιστικ­ής κατηγορίας επικουρική­ς ασφάλισης για τον κλάδο επικουρική­ς ασφάλισης.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece