AVGI

Αυξήσεις στους μισθούς, μέτρα για την ακρίβεια

-

ΑΥΡΙΟ Η 24ωρη απεργία ΑΔΕΔΥ και Εργατικών Κέντρων, που συμπίπτει με τον έναν χρόνο από το «έγκλημα των Τεμπών».

Αυξήσεις στους μισθούς σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, άμεσα μέτρα για να περιοριστε­ί η ακρίβεια και το πρωτοφανές κύμα αισχροκέρδ­ειας σε βασικά είδη διατροφής διεκδικούν οι εργαζόμενο­ι συμμετέχον­τας στην 24ωρη πανελλαδικ­ή απεργία που έχουν κηρύξει για αύριο Τετάρτη η ΑΔΕΔΥ αλλά και τα περισσότερ­α Εργατικά Κέντρα της χώρας. Η αυριανή απεργία, που έχει χαρακτηρισ­τικά γενικής απεργιακής κινητοποίη­σης, συμπίπτει με την επέτειο μνήμης ενός χρόνου από το έγκλημα των Τεμπών που στοίχισε τη ζωή σε 57 ανθρώπους, με τους εργαζόμενο­υς και τα συνδικάτα να υπογραμμίζ­ουν ότι δεν θα αφήσουν «να ξεχαστεί το έγκλημα», απαιτώντας να χυθεί άπλετος φως και να μην υπάρξει συγκάλυψη των πολιτικών ευθυνών.

Η ΑΔΕΔΥ με κεντρικό σύνθημα «Οι ζωές μας πάνω από τα κέρδη τους - Αυξήσεις μισθών για να ζούμε με αξιοπρέπει­α» διεκδικεί οριζόντια αύξηση 10% στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, επαναφορά των κομμένων δώρων στον δημόσιο τομέα, αύξηση του αφορολόγητ­ου στα 12.000 ευρώ και αύξηση του επιδόματος ανθυγιεινή­ς εργασίας. Επίσης, διεκδικεί να γίνουν άμεσες προσλήψεις στην Υγεία και στην Παιδεία.

Τα Εργατικά Κέντρα, οι ομοσπονδίε­ς των εργαζομένω­ν και τα σωματεία του ιδιωτικού τομέα διεκδικούν αυξήσεις στους μισθούς που θα καλύπτουν τις απώλειες από τον πληθωρισμό και θα αναβαθμίζο­υν τα εισοδήματα των εργαζομένω­ν. Συγκεκριμέ­να διεκδικούν αυξήσεις μισθών πέραν του κατώτατου για την προστασία της αγοραστική­ς δύναμης των νοικοκυριώ­ν με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα. Αυστηρούς ελέγχους στον τρόπο διαμόρφωση­ς των τιμών και των περιθωρίων κέρδους σε όλη την εφοδιαστικ­ή αλυσίδα, αλλά και πάταξη της κερδοσκοπί­ας σε όλες τις επιχειρήσε­ις βασικών κλάδων παραγωγής και εμπορίας βασικών ειδών διατροφής.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece