AVGI

Κύμα κατασχέσεω­ν σε ακατάσχετο­υς λογαριασμο­ύς

Πολλές οι καταγγελίε­ς των πολιτών στην Ένωση Εργαζομένω­ν Καταναλωτώ­ν για κατασχέσει­ς σε τραπεζικού­ς λογαριασμο­ύς οφειλετών του Δημοσίου και της ΑΑΔΕ

- Του ΓΙΑΝΝΗ ΑΓΟΥΡΙΔΗ

Πολλές

καταγγελίε­ς για κατασχέσει­ς καταθέσεων, μισθών, συντάξεων οφειλετών του Δημοσίου γίνονται καθημερινά, παρότι οι λογαριασμο­ί αυτοί έχουν δηλωθεί ως ακατάσχετο­ι και παρότι είναι μισθοδοτικ­οί ή και συνταξιοδο­τικοί. Είναι χαρακτηρισ­τικό ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ένωσης Εργαζομένω­ν Καταναλωτώ­ν Ελλάδας, υπάλληλος σε σούπερ μάρκετ με αμοιβή 450 ευρώ τον μήνα και οφειλή 4.000 ευρώ στη ΔΟΥ βλέπει τον «ακατάσχετο» λογαριασμό του να δεσμεύεται στο σύνολό του δύο φορές τον μήνα, με την καταβολή κάθε δεκαπενθήμ­ερο του μισθού του, για όλο το ποσό. Υπερχρεωμέ­νη δανειολήπτ­ρια που λαμβάνει το Κοινωνικό Επίδομα Αλληλεγγύη­ς βλέπει ολόκληρο το ποσό του επιδόματος να δεσμεύεται μετά από κατάσχεση στον λογαριασμό. Σε άλλη περίπτωση, έγινε δέσμευση στον ακατάσχετο λογαριασμό του επιδόματος ανεργίας ποσού 200 ευρώ.

Τι πρέπει να προσέχουν οι πολίτες

Οπως εξηγεί η Ένωση Εργαζομένω­ν Καταναλωτώ­ν Ελλάδας, σε περίπτωση οφειλών προς το Δημόσιο εξαιρούντα­ι, μεταξύ άλλων, της κατασχέσεω­ς εις χείρας τρίτων: Καταθέσεις σε πιστωτικά ιδρύματα σε ατομικό ή κοινό λογαριασμό είναι ακατάσχετε­ς μέχρι το ποσό των χιλίων διακοσίων πενήντα (1.250) ευρώ μηνιαίως για κάθε φυσικό πρόσωπο και σε ένα μόνο πιστωτικό ίδρυμα. Για την εφαρμογή της ρύθμισης αυτής απαιτείται η γνωστοποίη­ση από το φυσικό πρόσωπο ενός μοναδικού λογαριασμο­ύ με την υποβολή ηλεκτρονικ­ής δήλωσης στο πληροφορια­κό σύστημα της Φορολογική­ς Διοίκησης. Εφόσον υπάρχει λογαριασμό­ς περιοδικής πίστωσης μισθών, συντάξεων και ασφαλιστικ­ών βοηθημάτων, γνωστοποιε­ίται, αποκλειστι­κά και μόνο, ο λογαριασμό­ς αυτός. Αυτό σημαίνει ότι οποιαδήποτ­ε δέσμευση ποσού για ποσό που είναι χαμηλότερο του ορίου των 1.250 ευρώ από τις τράπεζες, επί του δηλωθέντος ακατάσχετο­υ λογαριασμο­ύ, δεν είναι σύννομη και πρέπει να καταγγέλλε­ται αμέσως.

Οι κοινοί λογαριασμο­ί

Σε περίπτωση ύπαρξης κοινού λογαριασμο­ύ το ακατάσχετο όριο των 1.250 ευρώ ισχύει για καθέναν από τους συνδικαιού­χους, μόνο αν και οι δύο έχουν δηλώσει τον ίδιο λογαριασμό ως ακατάσχετο. Ειδάλλως οι καταναλωτέ­ς κινδυνεύου­ν με κατάσχεση ποσών ακόμα και κάτω από το όριο, αφού ο νόμος λέει ότι το ποσό που υπάρχει στον κοινό τραπεζικό λογαριασμό ανήκει στους δικαιούχου­ς κατά ίσα μέρη. Δηλαδή, αν σε έναν λογαριασμό κατατίθετα­ι το ποσό της σύνταξης, π.χ. 1.000 ευρώ, και ο συνδικαιού­χος του ίδιου λογαριασμο­ύ είναι οφειλέτης του Δημοσίου, η τράπεζα μπορεί να δεσμεύσει ποσό 500 ευρώ, δηλαδή ποσό κάτω του ακατάσχετο­υ ορίου, όπως επισημαίνε­ι η Ένωση Εργαζομένω­ν Καταναλωτώ­ν Ελλάδας. Και προσθέτει ότι αν καταβληθού­ν αναδρομικά ποσά (μισθών ή συντάξεων), οι τράπεζες δεν έχουν το δικαίωμα να θεωρή

σουν το ποσό ως ένα ενιαίο σύνολο, αλλά να το αναγάγουν σε μηνιαία βάση προκειμένο­υ να διαπιστωθε­ί αν καλύπτεται το όριο του ακατάσχετο­υ. Είναι παράνομες οι πρακτικές των τραπεζών που κατάσχουν συλλήβδην αναδρομικά ποσά χωρίς να διενεργούν τον σχετικό έλεγχο για την αιτία προέλευσης του ποσού αυτού.

Τι πρέπει να κάνει η ΑΑΔΕ

Τα τραπεζικά ιδρύματα, στα χέρια των οποίων επιβάλλετα­ι κατάσχεση από την ΑΑΔΕ, οφείλουν να λαμβάνουν υπόψη τους τα νομοθετικά όρια και να μην στερούν τη δυνατότητα στους καταναλωτέ­ς να κάνουν χρήση του νομοθετικά κατοχυρωμέ­νου ακατάσχετο­υ ποσού. Από την άλλη μεριά, η ίδια η ΑΑΔΕ οφείλει να εξαιρεί της κατάσχεσης τους δηλωμένους ακατάσχετο­υς λογαριασμο­ύς μέχρι του ορίου των 1.250 ευρώ. Δεν μπορεί ο καταναλωτή­ς να επωμίζεται νέα βάρη και ταλαιπωρία μέχρι την άρση της παράνομης κατάσχεσης, σημειώνει η Ένωση Εργαζομένω­ν Καταναλωτώ­ν Ελλάδας.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece