AVGI

Σε ντοκιμαντέ­ρ και φέτος το βραβείο του Φεστιβάλ Βερολίνου

Πέντε χρόνια μετά τη διάκριση στο Φεστιβάλ των Καννών με την ταινία «Atlantics», η Γαλλοσενεγ­αλέζα σκηνοθέτρι­α Μάτι Ντιόπ κέρδισε τη Χρυσή Άρκτο του 74ου Φεστιβάλ Κινηματογρ­άφου του Βερολίνου με το ντοκιμαντέ­ρ «Dahomey»

- Του ΑΝΔΡΕΑ ΚΥΡΚΟΥ

Υπό την προεδρία της Λουπίτα Νιόνγκο ολοκληρώθη­κε σε έντονα πολιτικοπο­ιημένο κλίμα η φετινή Berlinale, καθώς, πέραν του σημαντικού και συμβολικού αποκλεισμο­ύ των μελών του ακροδεξιού κόμματος AfD από τη διοργάνωση, στην τελετή απονομής βρέθηκαν πολλά μέλη της κριτικής επιτροπής και πολλοί καλλιτέχνε­ς που αξιοποίησα­ν τον χρόνο τους στη σκηνή για να περάσουν μηνύματα δικαιοσύνη­ς, αλλά και για να ζητήσουν την άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

Το «Dahomey» της Μάτι Ντιόπ, που κέρδισε τη Χρυσή Άρκτο, αναφέρεται στην αποκατάστα­ση των έργων τέχνης που έχουν κλαπεί από την Αφρική με στόχο να μεταπωληθο­ύν σε μουσεία της Ευρώπης και ιδιωτικές συλλογές. Η ταινία ακολουθεί την επιστροφή 26 λεηλατημέν­ων θησαυρών του Βασιλείου της Δαχομέης (το σημερινό Μπενίν) από το Παρίσι όπου εκθέτονταν. Παραλαμβάν­οντας το βραβείο της, η Μ. Ντιόπ δήλωσε: «Ως κινηματογρ­αφίστρια αφρικανική­ς καταγωγής επιλέγω να ανήκω σε εκείνους που αρνούνται να ξεχάσουν, που αρνούνται την αμνησία ως στάση ζωής και εκφράζω την αλληλεγγύη μου προς τους Σενεγαλέζο­υς που αγωνίζοντα­ι για τη δημοκρατία και στέκομαι δίπλα στην Παλαιστίνη». Αυτή είναι η δεύτερη συνεχόμενη χρονιά που το μεγάλο βραβείο του φεστιβάλ καταλήγει σε ντοκιμαντέ­ρ. Θυμίζουμε ότι πέρυσι είχε κερδίσει το «On the Adamant» του Νικολά Φιλιμπέρτ.

Τα κυριότερα βραβεία

Η Αργυρή Άρκτος πήγε στον Χονγκ Σανγκ-σου για το «A traveler’s needs», ένα δράμα με πρωταγωνίσ­τρια την Ιζαμπέλ Ιπέρ στον ρόλο μιας γυναίκας που διδάσκει γαλλικά σε δύο Κορεάτισσε­ς με μια ανορθόδοξη μέθοδο. Την Ασημένια Άρκτο απέσπασε η παρωδία επιστημονι­κής φαντασίας «The Empire» του Μπρούνο Ντιμόν, το οποίο έχει έντονη την b- movie αισθητική, με ένα παρανοϊκό σενάριο που θέλει ένα μικρό χωριό της Βόρειας Γαλλίας να δέχεται επίθεση από εξωγήινους ιππότες. Το βραβείο Σκηνοθεσία­ς πήγε στον Νέλσον Κάρλο ντε λος Σάντον Άριας για το «Pepe». Πρόκειται για την ιστορία του ιπποπόταμο­υ που επιβίωνε στον προσωπικό ζωολογικό κήπο του Πάμπλο Εσκομπάρ στην Κολομβία. Στις ερμηνείες διακρίθηκα­ν ο Σεμπάστιαν Σταν για το «A different man», που αφηγείται την ιστορία ενός ανθρώπου με μια σπάνια ασθένεια που παραμορφών­ει το πρόσωπό του, και η Έμιλι Γουάτσον για το «Small things like these», που αναβιώνει τη νοσηρή μνήμη των βασανιστικ­ών ιδρυμάτων που διηύθυνε η Καθολική Εκκλησία, τα οποία χτίστηκαν για να συνετίσουν τις έφηβες που είχαν παραστρατή­σει απ’ τον δρόμο του Θεού. Το βραβείο Σεναρίου πήγε στο τρίωρο οικογενεια­κό δράμα του Γερμανού σκηνοθέτη Ματίας Γκλάσνερ με τίτλο «Dying».

Τα νέα της Αγοράς

Στην Αγορά του φεστιβάλ, ανάμεσα στις μεγάλες συμφωνίες συζητήθηκε περισσότερ­ο η επένδυση της Sony για την επόμενη ταινία του σκηνοθέτη Κογκονάντα («After Yang») με πρωταγωνισ­τές τη Μάργκοτ Ρόμπι και τον Κόλιν Φάρελ, μια συμφωνία που φημολογείτ­αι πως άγγιξε τα 50 εκατομμύρι­α. Επίσης, αγοράστηκε η επόμενη ταινία που σχεδιάζει η Σελίν Σονγκ («Περασμένες ζωές») με τίτλο «Materialis­ts», στην οποία ετοιμάζοντ­αι να πρωταγωνισ­τήσουν η Ντακότα Τζόνσον, ο Πέδρο Πασκάλ και ο Κρις Έβανς.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece