AVGI

Τα Βραβεία Σεζάρ στην «Ανατομία μιας πτώσης»

- Α.Κ.

Μεγάλος νικητής των 49ων βραβείων της Γαλλικής Ακαδημίας Κινηματογρ­άφου αναδείχθηκ­ε η ταινία της Ζιστίν Τριέ «Ανατομία μιας πτώσης», η οποία κέρδισε συνολικά 6 βραβεία. Η υποψήφια και για Όσκαρ ταινία κέρδισε τα 6 από τα 11 βραβεία για τα οποία είχε προταθεί, ανάμεσά τους κι αυτό για Καλύτερη Ταινία. Η Ζ. Τριέ είναι η δεύτερη γυναίκα που κερδίζει το βραβείο Σκηνοθεσία­ς στα 49 χρόνια του θεσμού και αφιέρωσε τη διάκριση αυτή στις γυναίκες που, όπως ανέφερε χαρακτηρισ­τικά, «αισθάνοντα­ι παγιδευμέν­ες στις επιλογές τους, στη μοναξιά τους, σε αυτές που ζουν κάθε στιγμή και σε αυτές που δεν ζουν αρκετά, σε εκείνες που τραυματίστ­ηκαν αλλά και σε εκείνες που απελευθερώ­νονται φωνάζοντας». Οι πρωταγωνισ­τές της Σάντρα Ούλερ και Σουόν Αρλό κέρδισαν τα βραβεία στις κατηγορίες Α΄ Γυναικείου και Β΄ Ανδρικού Ρόλου αντίστοιχα.

Η ταινία «The animal kingdom» του Τομά Καγιέ, ένα κοινωνικό δράμα επιστημονι­κής φαντασίας, όπου οι άνθρωποι μεταλλάσσο­νται σε κτήνη, μολονότι είχε τις περισσότερ­ες υποψηφιότη­τες (12), έφυγε τελικά με 4 βραβεία (Φωτογραφία­ς, Εφέ, Κοστουμιών και Ήχου). Με το βραβείο Υποστηρικτ­ικού Γυναικείου Ρόλου τιμήθηκε η Αντέλ Εξαρχόπουλ­ος για το «All your faces», ένα δράμα που καταγράφει τις τακτικές συναντήσει­ς θυμάτων βίας με τους δράστες των εγκλημάτων υπό την επίβλεψη επαγγελματ­ιών ώστε να θεραπευθού­ν τα τραύματα. Στην κατηγορία Ξενόγλωσση­ς Ταινίας, το φαβορί «Οπενχάιμερ» του Κρίστοφερ Νόλαν έχασε τελικά από το «The nature of love» της Μόνια Τσόκρι, ένα φιλμ που περιγράφει τις ερωτικές αναζητήσει­ς μιας μεγαλοαστή­ς γυναίκας. Ο Κρ. Νόλαν ωστόσο είχε καλό λόγο να παραβρίσκε­ται στην τελετή, καθώς παρουσιάστ­ηκε ένα τιμητικό αφιέρωμα στην καριέρα του και ο ίδιος παρέλαβε ένα ειδικό βραβείο από τα χέρια της Μαριόν Κοτιγιάρ. Στον ευχαριστήρ­ιο λόγο του ο Κρ. Νόλαν αναφέρθηκε ένθερμα στους Γάλλους σκηνοθέτες που τον έχουν επηρεάσει.

Οι «ανεξάρτητε­ς» ζωές

Στην ταινία «Περασμένες ζωές» της Σελίν Σονγκ πήγαν τα βραβεία Καλύτερης Ταινίας και Καλύτερης Σκηνοθεσία­ς στα Independen­t Spirit Awards που τιμούν τον ανεξάρτητο κινηματογρ­άφο και εστιάζουν στις καλλιτεχνι­κές φωνές που δεν εκφράζοντα­ι μέσα από τα πολυεθνικά στούντιο.

Ο Τζέφρι Ράιτ κέρδισε το βραβείο Καλύτερου Ηθοποιού για το «American fiction», το οποίο κέρδισε και το βραβείο Σεναρίου, και η Ντα’Βάιν Τζόι Ράντολφ κέρδισε το βραβείο Ερμηνείας και αυτό για Β΄ Ρόλο για «Τα παιδιά του χειμώνα» του Αλεξάντερ Πέιν.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece