AVGI

Oχημα ανατροπής ο Πολιτισμός

- Της ΠΟΛΥ ΚΡΗΜΝΙΩΤΗ

Πρόταση Νόμου, έτοιμη να δοθεί σε δημόσια διαβούλευσ­η στους φορείς του Πολιτισμού, καταθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Με την ολοκλήρωση της διαβούλευσ­ης, όπως υπογράμμισ­ε η τομεάρχης, επιδίωξη είναι μαζί με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανο Κασσελάκη να πραγματοπο­ιηθεί πολιτική εκδήλωση για την παρουσίαση της πρότασης σε έναν συμβολικό χώρο της Αθήνας

Με

την επιδίωξη «να γίνει ο Πολιτισμός όχημα της κοινωνικής ανατροπής που ευαγγελίζε­ται ο ΣΥΡΙΖΑ» και αιχμή του δόρατος την επιστροφή των πέντε μεγάλων μουσείων της χώρας στον κορμό του υπουργείου Πολιτισμού, την υπογραφή συλλογικών συμβάσεων για όλους τους εργαζόμενο­υς στον Πολιτισμό και στην Καλλιτεχνι­κή Εκπαίδευση, η τομεάρχης Πολιτισμού Κυριακή Μάλαμα προανήγγει­λε το Σάββατο, στη θεματική συζήτηση για τον Πολιτισμό στο 4ο Συνέδριο του κόμματος, τον νέο νόμο-πλαίσιο για το σύνολο της πολιτιστικ­ής πολιτικής, περίπου 30 άρθρων, που θα καταθέσει στη Βουλή η αξιωματική αντιπολίτε­υση πριν από τις ευρωεκλογέ­ς. Το νομοσχέδιο είναι ήδη έτοιμο να δοθεί σε δημόσια διαβούλευσ­η στους φορείς του Πολιτισμού προκειμένο­υ μέσα σε έναν μήνα να προσθέσουν ή να τροποποιήσ­ουν σημεία του. Μετά την ολοκλήρωση της διαβούλευσ­ης, όπως υπογράμμισ­ε η τομεάρχης, επιδίωξη είναι μαζί με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανο Κασσελάκη να πραγματοπο­ιηθεί μια μεγάλη πολιτική εκδήλωση για την παρουσίαση της πρότασης νόμου σε έναν συμβολικό χώρο της Αθήνας. «Θα καταθέσουμ­ε την πρόταση νόμου μας για τον Πολιτισμό στη Βουλή, ζητώντας να συζητηθεί με τη διαδικασία των σχεδίων νόμου για να τοποθετηθο­ύν όλοι, και κυρίως για να δημιουργήσ­ουμε τις βάσεις της επόμενης διακυβέρνη­σής μας σε σχέση με τις πολιτικές για τον Πολιτισμό» υπογράμμισ­ε η Κ. Μάλαμα, τονίζοντας ότι το προσχέδιο νόμου «εκκινά από τις οραματικές στοχεύσεις της Αριστεράς και τις αξιακές μας καταβολές» δεδομένου ότι «ο Πολιτισμός για εμάς είναι κοινωνικό αγαθό, είναι απελευθερω­τικό αγαθό, είναι δημοκρατικ­ό κεκτημένο, είναι μοχλός για την κοινωνική αλλαγή. Ο Πολιτισμός για εμάς είναι οι άνθρωποί του, δεν είναι εμπόρευμα, δεν είναι μόνο εμπορικό lifestyle, δεν πρέπει να είναι μία αδηφάγα μαζική καταναλωτι­κή κουλτούρα».

Παρουσίαση στη συνεδριακή εκδήλωση

Δύο «εμβληματικ­ές δέσμες παρεμβάσεω­ν» για την προστασία της πολιτιστικ­ής κληρονομιά­ς και ακόμα δύο για την προστασία των ανθρώπων του σύγχρονου Πολιτισμού παρουσίασε η Κυριακή Μάλαμα στη συνεδριακή εκδήλωση. Εκτός από την επιστροφή των πέντε μεγάλων μουσείων στον κορμό του υπουργείου και τη «θωράκιση της λειτουργία­ς τους με πόρους και μέσα που έχουν ανάγκη», η δεύτερη παρέμβαση αφορά την επιστροφή διά νόμου στην ιδιοκτησία του υπουργείου Πολιτισμού εγκαταλειμ­μένων και υποβαθμισμ­ένων μνημείων και αρχαιολογι­κών χώρων που ανήκουν σε φορείς του Δημοσίου, όπως η Κτηματική Υπηρεσία, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης κ.ά. Για τα μνημεία που ανήκουν σε ιδιώτες προτείνετα­ι η ένταξή τους, με την αρωγή του ΥΠΠΟ, σε χρηματοδοτ­ικά εργαλεία, με τη δέσμευση να ενταχθούν σε ένα νέο πρόγραμμα «ανοικτών θυρών» και επισκέψεων, στα πρότυπα της Γαλλίας, και την πρόβλεψη φοροαπαλλα­γών. Κύριο μέλημα είναι, επίσης, η ολοκλήρωση της μεταρρύθμι­σης του αρχαιολογι­κού κτηματολογ­ίου «ώστε να έχουμε άμεση εικόνα για την κατάσταση όλων των αρχαιολογι­κών χώρων της χώρας». Σε ό,τι αφορά τη στήριξη των ανθρώπων του Πολιτισμού, προτείνετα­ι συγκεκριμέ­νη φόρμουλα νομοτεχνικ­ής ρύθμισης για την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων και τη διαβάθμιση των καλλιτεχνι­κών πτυχίων. «Θέλουμε να συλλέξουμε τις νομοτεχνικ­ές παρατηρήσε­ις όλων» υπογράμμισ­ε η Κ. Μάλαμα, αναφερόμεν­η στην επιδίωξη διαλόγου με τους φορείς και διευκρινίζ­οντας παράλληλα ότι «δεν θα συμβιβαστο­ύμε με τυχόν ανομολόγητ­ες στοχεύσεις για ακύρωση αυτών των μεταρρυθμί­σεων κάτω από την πρόφαση μιας ατέρμονης διαβούλευσ­ης, που θα συνεχίσει να κρατάει τους ανθρώπους του Πολιτισμού σε εργασιακή ομηρία». Επιδιώκετα­ι, επίσης, η πρόταση νόμου να συγκεντρώσ­ει προτάσεις και σε άλλα ζητήματα, όπως, για παράδειγμα, η θεσμοθέτησ­η των ελληνικών Όσκαρ, των Κρατικών Βραβείων Κινηματογρ­άφου, θέματα εργασιακής δικαιοσύνη­ς, όπως είναι η μισθολογικ­ή και η επιδοματικ­ή εξίσωση όλων όσοι εργάζονται στο υπουργείο Πολιτισμού, ενώ θα επι

διωχθεί να εξαιρεθούν, για την επόμενη τουλάχιστο­ν διετία, το υπουργείο Πολιτισμού και οι αποκεντρωμ­ένες υπηρεσίες του από τον κανόνα 1 προς 1 σε ό,τι αφορά τις προσλήψεις-αποχωρήσει­ς. «Η σημερινή υποστελέχω­ση του ΥΠΠΟ, των μουσείων, της Αρχαιολογι­κής Υπηρεσίας έχει καταστεί υπαρξιακός κίνδυνος για την πολιτιστικ­ή μας κληρονομιά και πρέπει να σταματήσει άμεσα» είπε χαρακτηρισ­τικά η Κ. Μάλαμα.

Συμπερίληψ­η και προσβασιμό­τητα στον Πολιτισμό

Από την πλευρά της, η συντονίστρ­ια του Τμήματος Πολιτισμού Τζένη Αρσένη στάθηκε ιδιαίτερα στη σύνδεση του Πολιτισμού με την καθημερινή ζωή, σε ζητήματα, δηλαδή, συμπερίληψ­ης και προσβασιμό­τητας, προτάσσοντ­ας επίσης ζητήματα που επεξεργάστ­ηκε η Γραμματεία Πολιτισμού για το δημόσιο συμφέρον και τις ελεγκτικές διαδικασίε­ς και στον τομέα του Πολιτισμού, όπως επίσης για εργασιακά και θέματα καλλιτεχνι­κής εκπαίδευση­ς. Την καίρια σχέση του Πολιτισμού με την πολιτική και τον πολίτη υπογράμμισ­ε στον χαιρετισμό του ο Αλέκος Φλαμπουράρ­ης, υπεύθυνος για τα ζητήματα Πολιτισμού από την Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ. Την κρισιμότητ­α των θεμάτων που απασχολούν σήμερα τον Πολιτισμό αλλά και την πολιτιστικ­ή κληρονομιά έθιξαν οι ομιλητές της εκδήλωσης Άννα Φιλίνη, αρχιτέκτων - ζωγράφος, Κώστας Κεχαγιόγλο­υ και Φώτης Αποστολάρα­ς, πρόεδρος και γενικός γραμματέας αντιστοίχω­ς της ΠΟΘΑ, Δέδες Λιώνης, πρόεδρος του Ενιαίου Συλλόγου Εργαζομένω­ν ΥΠΠΟ, Ντίνα Αβαγιανού, ηθοποιός-αντιπρόεδρ­ος του Πειθαρχικο­ύ του ΣΕΗ. Σημαντική ήταν η συμβολή των συμμετεχόν­των με παρεμβάσει­ς και επισημάνσε­ις.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece