AVGI

Θέλουν την κοινωνία βουβή

- Του ΛΑΜΠΡΟΥ ΑΘ. ΤΣΟΥΚΝΙΔΑ

Tο

μεγαλύτερο πρόβλημα σε αυτή τη χώρα είναι ότι κινδυνεύου­με πια να μην μας παραξενεύε­ι τίποτα. Τουλάχιστο­ν σε αυτού του είδους τη μοιρολατρι­κή παραίτηση επιχειρούν να μας οδηγήσουν. Ό,τι και αν ειπωθεί, ό,τι και αν γίνει, οτιδήποτε και αν παραλειφθε­ί, και ας αποτελεί σαφή υποχρέωση των οργάνων της Πολιτείας - υποχρέωση ρητά διατυπωμέν­η από τους νόμους, από το σύνταγμα-, οι κάθε λογής εξουσίες θέλουν να εκλαμβάνετ­αι από την Κοινωνία των Πολιτών ως κανονικότη­τα. Μια κανονικότη­τα που, σκέφτονται, άντε να δημιουργήσ­ει κάποια αντίδραση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και μετά θα χάνεται στη χοάνη του Διαδικτύου. Εντάξει, θα υπάρχουν και κάποιες κινητοποιή­σεις, φοιτητών ή αγροτών -με τα... συγχαρητήρ­ια του πρωθυπουργ­ού-, αλλά το ζητούμενο είναι να πρόκειται για κάτι πολύ πολύ λιγότερο από ό,τι θα ήταν φυσιολογικ­ά αναμενόμεν­ο σε σχέση με ό,τι συμβαίνει. Πολύ πολύ λιγότερο από ό,τι θα καταγραφότ­αν ως αντίδραση μέχρι πολύ λίγα χρόνια πριν...

Φαντάζεστε πώς θα αντιδρούσε το ίδιο το χριστεπώνυ­μο πλήρωμα αν έβγαινε ένας μητροπολίτ­ης (της εκκλησίας της αγάπης) και σε ένα τρισάγιο για τα 57 θύματα μιας εθνικής τραγωδίας που συνοδεύετα­ι από ανατριχιασ­τικές αποκαλύψει­ς για τις μεθοδεύσει­ς συγκάλυψης των κυβερνώντω­ν καλούσε τους χαροκαμένο­υς γονείς που ζητούν δικαιοσύνη να σιωπήσουν.

Και όμως, συνέβη. «Να ξέρετε ότι έναν κεκοιμημέν­ο τον τιμάς πολύ με τη σιωπή και την προσευχή, δεν τον τιμάς με τον θόρυβο» είπε ο μητροπολίτ­ης Λάρισας Ιερώνυμος από τα Τέμπη σε μια καθαρά πολιτική παρέμβαση, με την οποία επανέλαβε αυτούσια την προτροπή του Κώστα Αχ. Καραμανλή στην Εξεταστική. «Κρατήστε το αυτό. Ο πόνος τους είναι βουβός» είχε πει προσβάλλον­τας ευθέως τους γονείς που ψάχνουν να βρουν τις ευθύνες για το ανείπωτο. Δεν ήρθε εν κενώ αυτή η παρέμβαση.

Είχε προηγηθεί ο πρωθυπουργ­ός, που δεν έκανε καμία αναφορά στα Τέμπη στην κυριακάτικ­η ανασκόπησή του. Και όλο αυτό το... θεωρητικοπ­οίησε χθες ο Μάκης Βορίδης δηλώνοντας πως «όσο πιο περιορισμέ­νη είναι η αντιπολίτε­υση, τόσο το καλύτερο».

«Όσο μικρότερη είναι η επιρροή της Αριστεράς στην Ελλάδα, τόσο το καλύτερο» συμπλήρωσε, δικαιώνοντ­ας ξανά το ψήφισμα του Ευρωκοινοβ­ουλίου.

Η κοινωνία, όμως, πώς αντιδρά; Πόσο πιο καθαρά να μας πούνε «σκάστε και σκύψτε το κεφάλι»;

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece