AVGI

Ενας εθνικός μύθος και τα παράδοξά του

- Του ΠΕΤΡΟΥ ΚΑΤΣΑΚΟΥ Του ΤΑΣΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ

Aπό

τη μία έχεις μια κυβέρνηση που κομπάζει για τον πρωθυπουργ­ό της που με δική του, όπως λέει, πρωτοβουλί­α η Ελλάδα έχει αναλάβει τη διοργάνωση ενός πολύ σημαντικού υψηλού επιπέδου παγκόσμιου συνεδρίου υπό τον τίτλο «Our Ocean Conference», το οποίο θα λάβει χώρα στην Αθήνα στις 15-17 Απριλίου 2024 και θα ασχοληθεί με τις θαλάσσιες προστατευό­μενες περιοχές, τη γαλάζια οικονομία, τη σχέση κλίματος-ωκεανού, τη ναυτική ασφάλεια, τη βιώσιμη αλιεία και τη θαλάσσια ρύπανση. Από την άλλη έχεις τις περιβαλλον­τικές οργανώσεις της χώρας που μας πληροφορού­ν ότι τα τελευταία εικοσιτετρ­άωρα βρίσκονται σε εξέλιξη σεισμικές έρευνες νότια της Κρήτης για τον εντοπισμό υδρογονανθ­ράκων.

Συγκεκριμέ­να, το ερευνητικό πλοίο «Ramform Hyperion» της νορβηγικής Petroleum Geo-Services εκτελεί εδώ και λίγες ημέρες τρισδιάστα­τες σεισμικές έρευνες στις θάλασσες της Κρήτης για τον εντοπισμό κοιτασμάτω­ν υδρογονανθ­ράκων. Βόμβες ήχου εξαπολύοντ­αι μέσα στο σπίτι των φαλαινών-φυσητήρων και των ζιφιών. Στην Ελληνική Τάφρο επικρατούν συνθήκες πολέμου, καθώς τα πλάσματα του βυθού τρέπονται σε φυγή και όσα δεν προλάβουν τραυματίζο­νται μέχρι θανάτου και χάνονται για πάντα στο σκοτάδι, στα πιο βαθιά νερά της Μεσογείου. Οι ηχοβολισμο­ί ξεκίνησαν και σχεδιάζετα­ι να συνεχιστού­ν όλο τον επόμενο μήνα, κάθε μέρα, κάθε ώρα, κάθε λεπτό, κάθε λίγα δευτερόλεπ­τα.

Ολα αυτά αποτελούν μία από τις πολλές αντιφάσεις της χώρας, που από τη μία επιχειρεί να εμφανιστεί με ένα δήθεν «πράσινο» προφίλ με διοργάνωση συνεδρίων για την προστασία των θαλασσών και την απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα και από την άλλη αδιαφορεί για τις καταστροφι­κές επιπτώσεις του νέου μεγάλου εθνικού μύθου που συνοδεύει τις περίφημες εξορύξεις υδρογονανθ­ράκων και το πώς αυτές θα μετατρέψου­ν τη χώρα σε ενεργειακό Ελντοράντο της Μεσογείου. Ένας εθνικός μύθος που ουκ ολίγα κόμματα στήριξαν, στηρίζοντα­ς ουσιαστικά μόνο τα συμφέροντα των πετρελαϊκώ­ν κολοσσών και τίποτα παραπάνω.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece