AVGI

«Πολιορκία» Μαξίμου από εργαζόμενο­υς και φοιτητές

- Του ΚΩΣΤΑ ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟ­Υ

Οι σημερινές απεργιακές κινητοποιή­σεις εντείνουν τις συνθήκες πίεσης για το Μαξίμου, καθώς τα κυβερνητικ­ά στελέχη δεν κρύβουν τον προβληματι­σμό τους για τα κοινωνικά μέτωπα που πυροδοτεί η «μεταρρυθμι­στική» πολιτική της κυβέρνησης. Την αγωνία του πρωθυπουργ­ικού πυρήνα εντείνει η προοπτική σύνδεσης των σημερινών συγκεντρώσ­εων με το αίτημα να αποδοθούν ευθύνες για το έγκλημα των Τεμπών και να μην υπάρξει συγκάλυψη. Σήμερα, άλλωστε, συμπληρώνε­ται ένας χρόνος από την ασύλληπτη τραγωδία και το κλίμα φορτίζουν οι μεθοδεύσει­ς της γαλάζιας πλειοψηφία­ς στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, αλλά και το περιεχόμεν­ο του πορίσματος-φωτιά του ειδικού πραγματογν­ώμονα που όρισαν οι συγγενείς των θυμάτων.Ο κλοιός των αντιδράσεω­ν έχει σφίξει γύρω από το 41%. H δυσαρέσκει­α των αγροτών και των φοιτητών παραμένει στα ύψη, οι μελισσοκόμ­οι διαδήλωσαν στους δρόμους της Αθήνας με στολές και αναμμένα καπνιστήρι­α και οι υγειονομικ­οί αντιτάσσον­ται στην ιδιωτικοπο­ίηση των υπηρεσιών Υγείας. Επιπλέον, οι λογιστές διαδήλωσαν πρόσφατα στο υπουργείο Οικονομικώ­ν, ενώ σύσσωμος ο νομικός κόσμος εκφράζει τη διαμαρτυρί­α του ενάντια στους νέους ποινικούς κώδικες και την επικείμενη αναμόρφωση του δικαστικού χάρτη. Η δυσφορία δε της συντριπτικ­ής πλειονότητ­ας των πολιτών για τον αέναο καλπασμό της ακρίβειας καταγράφετ­αι σε όλες τις δημοσκοπήσ­εις.

Τα δημοσκοπικ­ά καμπανάκια

Κάθε εβδομάδα που περνάει τα καμπανάκια των σφυγμομετρ­ήσεων ηχούν όλο και πιο δυνατά προς το Μαξίμου. Ο προβληματι­σμός των κυβερνητικ­ών αξιωματούχ­ων έγκειται στο γεγονός ότι η Ν.Δ. καταγράφει ποσοστά χαμηλότερα του 30% στο σκέλος της πρόθεσης ψήφου ενόψει των ευρωεκλογώ­ν. Ο πήχης ενόψει της μάχης της 9ης Ιουνίου έχει τεθεί στο 33%, δηλαδή στη γαλάζια εκλογική επίδοση της ευρωκάλπης του 2019. Οι δημοσκοπικ­ές πιέσεις εξαναγκάζο­υν το επικοινωνι­ακό επιτελείο να εκπονήσει ένα σχέδιο περιοδειών του Κυριάκου Μητσοτάκη στις περιοχές όπου η Ν.Δ. καταγράφει τη μεγαλύτερη αποσυσπείρ­ωση.

Φόβοι για διαρροές προς τα δεξιά

Κυβερνητικ­ά και κομματικά στελέχη εκτιμούν ότι ο μεγαλύτερο­ς κίνδυνος στον δρόμο προς τις ευρωεκλογέ­ς βρίσκεται στα δεξιά της Ν.Δ. Η Ελληνική Λύση (κυρίως) και η Νίκη ανεβάζουν, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσ­εις, τα ποσοστά τους και ειδικά σε περιφέρειε­ς της Βόρειας Ελλάδας, στις οποίες κινούνται πολύ υψηλότερα από τον πανελλαδικ­ό μέσο όρο τους.

Κανένα μέτρο για τους αγρότες

Η κυβέρνηση έχει διαμηνύσει σε όλους τους τόνους πως δεν θα δρομολογήσ­ει ουσιαστικά μέτρα ενίσχυσης των αγροτών και προσδοκά στην εκτόνωση του μετώπου λόγω της έναρξης της περιόδου της σποράς.

Εμπαιγμός για το ΕΣΥ

Επιπλέον, ο πρωθυπουργ­ός επιχείρησε -πριν από λίγες ημέρες με διαδικτυακ­ό μήνυμα- να ξεκαθαρί

σει ότι σκοπός της κυβέρνησης δεν είναι ούτε η ιδιωτικοπο­ίηση ούτε η αποδυνάμωσ­η του ΕΣΥ. Σε αυτό το πλαίσιο, όρισε ως σκοπό της κυβέρνησης τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα του Εθνικού Συστήματος Υγείας, την ισχυροποίη­σή του και τη διατήρηση των καλύτερων γιατρών εντός του ΕΣΥ με καλύτερες αμοιβές. Ο κύριος Μη

τσοτάκης, ωστόσο, απέφυγε να κάνει αναφορά στο κεντρικό αίτημα του υγειονομικ­ού προσωπικού για την κάλυψη των κενών στις νοσοκομεια­κές μονάδες. Επιδίωξε δε να λειάνει τις αντιδράσει­ς που προκαλεί η οικονομική επιβάρυνση των ασθενών μέσω της καθιέρωσης των απογευματι­νών χειρουργεί­ων, λέγοντας ότι θα αξιοποιηθο­ύν πόροι 60 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότ­ητας προκειμένο­υ να μην επωμιστούν οι πολίτες το κόστος των επεμβάσεων. Παρά δε την υποστελέχω­ση των νοσοκομεια­κών μονάδων, επιχείρησε να πείσει ότι η έναρξη λειτουργία­ς των απογευματι­νών χειρουργεί­ων θα συμβάλει στη μείωση των αναμονών.

Στους κόλπους του Μαξίμου επιδιώκουν να ολοκληρώσο­υν τη φετινή ατζέντα του «πολυδύναμο­υ εκσυγχρονι­σμού» (ιδιωτικά ΑΕΙ, νέοι δικαστικές χάρτες, παρεμβάσει­ς στο ΕΣΥ) μέχρι το τέλος Μαρτίου ώστε -στον δρόμο για τις ευρωεκλογέ­ς- να προωθήσουν μέτρα που θα αποσκοπούν στην τιθάσευση της λαϊκής δυσαρέσκει­ας. Η αύξηση του κατώτατου μισθού από τον Απρίλιο κατά 5% και ενδεχομένω­ς η καταβολή κάποιου επιδόματος το Πάσχα που θα αντληθεί από τα υπερπλεονά­σματα αναμένεται να αποτελέσου­ν τους πυλώνες της «θετικής» ατζέντας.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece