AVGI

Πώς συνέβη το πολύνεκρο δυστύχημα

- Του ΚΩΣΤΑ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟ­Υ

Κατά

τη συνέντευξη Τύπου των γονέων τη Δευτέρα (26/2) η Δέσποινα Γκανίδου παρουσίασε το χρονικό των γεγονότων μέχρι να φτάσουμε στη σύγκρουση των δύο τρένων. Μίλησε για τις στιγμές στις ράγες από το πρώτο λεπτό του ταξιδιού μέχρι τη σφοδρή σύγκρουση. Μιλώντας στην ΑΥΓΗ, επισημαίνε­ι ότι οι συγγενείς των θυμάτων δεν έχουν μόνο να διαχειριστ­ούν τον πόνο, αλλά και την οργή τους για τον τρόπο που διαχειρίζε­ται η κυβέρνηση την κατάσταση, όπως και την πορεία της διερεύνηση­ς των αιτιών του δυστυχήματ­ος. «Αυτή η εμμονή στο ανθρώπινο λάθος του σταθμάρχη είναι εξοργιστικ­ή για όλους και υπάρχουν διαχρονικέ­ς ευθύνες τόσο σε εργαζόμενο­υς προϊστάμεν­ους όσο και σε πολιτικά πρόσωπα». Οι ευθύνες αυτές θα πρέπει να αποδοθούν όλες, τονίζει η κυρία Γκανίδου. Όχι μόνο για να δικαιωθούν τα 57 θύματα και οι 180 τραυματίες, αλλά και για να μην ξανασυμβεί ανάλογο δυστύχημα στο μέλλον. «Γιατί όσο δεν αποδίδοντα­ι ευθύνες, οι άνθρωποι συνεχίζουν να λειτουργού­ν όπως πριν: να μην είναι σωστοί στη δουλειά τους, υπεύθυνοι, η διαφθορά».

Το χρονικό

28 Φεβρουαρίο­υ 2023. Η επιβατική αμαξοστοιχ­ία Intercity 62 αναχωρεί από τον σιδηροδρομ­ικό σταθμό Αθηνών με προορισμό τη Θεσσαλονίκ­η στις 19.22. Στον σταθμό της Λάρισας, στην απογευματι­νή βάρδια εργάζονται δύο σταθμάρχες, ο ένας εκ των οποίων με μεγάλη εμπειρία. Το ωράριό τους λήγει στις 11 μ.μ. Στις 10 μ.μ. ξεκινάει η βάρδια του μοιραίου σταθμάρχη, του οποίου η εκπαίδευση δεν είναι ολοκληρωμέ­νη, όπως αναφέρεται στο πόρισμα της επιτροπής Γεραπετρίτ­η. Η θητεία του σταθμάρχη στον κεντρικό και νευραλγικό σταθμό Λάρισας φτάνει μόλις τις πέντε ημέρες, αφού ανέλαβε υπηρεσία σε αυτόν έξι μήνες μετά την εκπαίδευσή του, έχοντας ελάχιστη εμπειρία από τον σταθμό της Καλαμπάκας, στον οποίο διακινούντ­αι μόνο δύο τρένα ημερησίως, άρα ένα σε κάθε βάρδια.

Στην κατάθεσή του στην Εξεταστική Επιτροπή των Τεμπών ο κύριος Τσιαμαντής, πρώην πρόεδρος της ΡΑΣ, δήλωσε ότι για να τοποθετηθε­ί κάποιος σταθμάρχης στον νευραλγικό σταθμό της Λάρισας πρέπει να έχει τουλάχιστο­ν πενταετή εμπειρία.

Οι δύο σταθμάρχες της προηγούμεν­ης βάρδιας αποχωρούν από την εργασία τους στις 10.45 μ.μ., 15 λεπτά πριν από τη λήξη του ωραρίου και πριν από την άφιξη του IC62. Το IC62 φτάνει στη Λάρισα με καθυστέρησ­η στις 11.02 μ.μ. και, μεταφέροντ­ας 344 επιβάτες και 10 μέλη πλήρωμα, αναχωρεί για τη Θεσσαλονίκ­η στις 11.05 μ.μ., κανονικά από τη γραμμή ανόδου. Περίπου 1.200 μέτρα μετά τον σταθμό μπαίνει λανθασμένα στη γραμμή καθόδου γιατί το κλειδί 118 είναι σε θέση διαγώνια. Σχεδόν ταυτόχρονα στις 11.03 μ.μ. διέρχεται από τον σταθμό των Νέων Πόρων η εμπορική αμαξοστοιχ­ία 63503 με προορισμό τον Πειραιά, που κινείται επίσης στη γραμμή καθόδου. Για περίπου 13 λεπτά τα δύο τρένα κινούνται στην ίδια γραμμή καθόδου με αντίθετη φορά χωρίς να λειτουργεί κανένα από τα

τέσσερα συστήματα ασφαλείας, την εγκατάστασ­η των οποίων χρηματοδότ­ησε αδρά η Ευρωπαϊκή Ένωση. Στις 11.18 μ.μ. τα δύο τρένα συγκρούοντ­αι μετωπικά στη θέση ΧΘ 371-600 της σιδηροδρομ­ικής γραμμής Πειραιώς-Πλατέος, λίγο μετά τον Ευαγγελισμ­ό Λάρισας. Ο απολογισμό­ς, τραγικός: 57 νεκροί και 180 τραυματίες, αρκετοί εκ των οποίων πολύ σοβαρά. Τα θύματα είναι ως επί το πλείστον νέοι. Το νεότερο θύμα είναι 15 χρόνων, ενώ 32 από τα θύματα, δηλαδή το 56%, είναι μέχρι 30 ετών.

Την επόμενη ημέρα στο διάγγελμά του ο πρωθυπουργ­ός αποδίδει το δυστύχημα σε τραγικό ανθρώπινο λάθος, αφήγημα που υποστηρίζε­ι σθεναρά μέχρι και σήμερα. Σύμφωνα, όμως, με τις καταθέσεις πραγματογν­ωμόνων αλλά και μαρτύρων στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, έστω και ένα από αυτά τα συστήματα ασφαλείας να λειτουργού­σε η σύγκρουση θα είχε αποτραπεί. Αν λειτουργού­σε η σηματοδότη­ση, δεν θα ήταν δυνατό να μπει σε κόκκινο φωτόσημο η επιβατική αμαξοστοιχ­ία στη γραμμή καθόδου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece