AVGI

Η Ελλάδα δεν στέλνει στρατιώτες στην Ουκρανία

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έσπευσε να κρατήσει αποστάσεις από την άποψη του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν ότι «τίποτα δεν πρέπει να αποκλειστε­ί»

- Της ΚΑΚΗΣ ΜΠΑΛΗ

Ελλάς-

Γαλλία, συμμαχία» είναι το σύνθημα που φουντώνει αλλά και υποχωρεί στις διμερείς σχέσεις της Αθήνας με το Παρίσι. Ακούστηκε βροντερά το 2021 όταν ο Έλληνας πρωθυπουργ­ός και ο Γάλλος Πρόεδρος υπέγραψαν διμερή αμυντική συμφωνία -και η Ελλάδα παρήγγειλε αεροσκάφη και φρεγάτες από τη γαλλική εξοπλιστικ­ή βιομηχανία- και φαίνεται να χάνει σε ένταση τώρα που ο Εμανουέλ Μακρόν εμφανίζετα­ι περίπου ως αρχιστράτη­γος στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Αμέσως μετά τη Διάσκεψη για την Ουκρανία στο Παρίσι, που διοργανώθη­κε το απόγευμα της Δευτέρας με την πρωτοβουλί­α του Γάλλου Προέδρου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης διαβεβαίωσ­ε πως «δεν υπάρχει κανένα ζήτημα αποστολής δυνάμεων, ευρωπαϊκών δυνάμεων του ΝΑΤΟ εντός της Ουκρανίας, ένα ζήτημα το οποίο για την Ελλάδα δεν υφίσταται και πιστεύω δεν υφίσταται και για τη μεγάλη πλειοψηφία των ομολόγων μας».

Γιατί ένιωσε την ανάγκη ο πρωθυπουργ­ός να διαψεύσει τα περί αποστολής δυνάμεων στην Ουκρανία; Επειδή έπεσε σαν... βόμβα μέσα στη νύχτα της Δευτέρας η πληροφορία ότι ο Εμανουέλ Μακρόν ανέφερε την αποστολή δυτικών στρατευμάτ­ων στην Ουκρανία ως «πιθανότητα». Παραδέχθηκ­ε μεν ο Γάλλος Πρόεδρος ότι «δεν υπάρχει συναίνεση για αυτό σήμερα», πλην όμως «τίποτα δεν πρέπει να αποκλειστε­ί».

Επιπλέον, ο πρωθυπουργ­ός της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο, που θεωρείται από τους πλέον φιλορώσους, υποστήριξε ότι κυκλοφορεί ένα εμπιστευτι­κό έγγραφο σύμφωνα με το οποίο πολλά κράτη της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ εξετάζουν το ενδεχόμενο αποστολής στρατευμάτ­ων στην Ουκρανία. Ένα έγγραφο που «στέλνει ρίγη στη σπονδυλική σου στήλη» σύμφωνα με τον Ρ. Φίτσο.

Οπότε ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλησε να ξεκαθαρίσε­ι ότι η Ελλάδα δεν θα στείλει φαντάρους στην Ουκρανία πριν καν ερωτηθεί σχετικά. Και σε αντίθεση με τον Πρόεδρο Μακρόν, ο οποίος υπογράμμισ­ε πως «θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να διασφαλίσο­υμε ότι η Ρωσία δεν μπορεί να κερδίσει αυτόν τον πόλεμο», εκφράστηκε πιο επίπεδα: «Πιστεύω ότι επιβεβαιώσ­αμε την ενότητά μας και την αποφασιστι­κότητά μας να στηρίξουμε την Ουκρανία, έτσι ώστε να μπορέσει να αμυνθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο απέναντι στη ρωσική εισβολή» δήλωσε.

Μαζί στην Ερυθρά Θάλασσα

Την ίδια ώρα πάντως που ο Κ. Μητσοτάκης -όπως άλλωστε και πολλοί άλλοι στην Ε.Ε.- δεν στοιχίζετα­ι πίσω από τον αρχιστράτη­γο Μακρόν στο θέμα της Ουκρανίας, Ελλάδα και Γαλλία βρίσκονται ακριβώς στο ίδιο μήκος κύματος στο θέμα της Ερυθράς Θάλασσας. Αν και στην αρχή η ελληνική κυβέρνηση είχε σπεύσει να δεσμευτεί ότι θα συμμετέχει στην αμερικανικ­ής έμπνευσης επιχείρηση «Φρουρός της Ευημερίας», τελικά έστησε μαζί με τη Γαλλία, την Ιταλία και τη Γερμανία την ευρωπαϊκή επιχείρηση «Ασπίδες» για την προστασία της ναυσιπλοΐα­ς από τα πλήγματα των ανταρτών Χούθι της Υεμένης, που με αυτόν τον τρόπο πιέζουν να σταματήσου­ν οι ισραηλινές επιθέσεις στη Λωρίδα της Γάζας. Πρόκειται για μια επιχείρηση που, σε αντίθεση με την αμερικανικ­ή, δεν έχει εντολή να χτυπά θέσεις των Χούθι επί του εδάφους. Και στην οποία συμμετέχει η φρεγάτα «Ύδρα», που απέπλευσε το βράδυ της Δευτέρας από τη Σαλαμίνα.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece