AVGI

Σε λογική αποτροπής και ο Μπάιντεν

Μπορεί να μην περιέχουν τις ακρότητες που έχουν υποστηρίξε­ι κατά καιρούς διάφοροι Ρεπουμπλικ­άνοι, αλλά οι προτάσεις του Προέδρoυ των ΗΠΑ για το Μεταναστευ­τικό φέρουν τη σφραγίδα Τραμπ

- Του ΜΙΧΑΛΗ ΤΡΙΚΚΑ

Με δεδομένο ότι στην πρόσφατη Διάσκεψη Πολιτικής Δράσης των Συντηρητικ­ών (CPAC) της Αμερικής οι υποστηρικτ­ές του Ντόναλντ Τραμπ στη λεγόμενη «εναλλακτικ­ή» αμερικανικ­ή Δεξιά έφτασαν στο σημείο να προτείνουν μέχρι και τον... βομβαρδισμ­ό του Μεξικού, οι προτάσεις του Λευκού Οίκου για τη μετανάστευ­ση θα μπορούσαν να χαρακτηρισ­τούν μετριοπαθε­ίς. Δεν παύουν, ωστόσο, να κινούνται στην τροχιά μιας πολιτικής την οποία ο σημερινός Πρόεδρος καταδίκαζε προεκλογικ­ά με έντονο τρόπο.

Επτά μήνες απομένουν πλέον μέχρι τις επόμενες προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ και το επιτελείο του Τζο Μπάιντεν φαίνεται να έχει πειστεί ότι η βασική πηγή κοινωνικής δυσαρέσκει­ας για τον σημερινό ένοικο του Λευκού Οίκου δεν είναι ούτε η εκτόξευση του κόστους ζωής για την αμερικανικ­ή οικογένεια ούτε οι πόλεμοι σε Ουκρανία και Γάζα. Είναι η αύξηση των μεταναστευ­τικών ροών τα τελευταία χρόνια, γεγο

νός που η ρεπουμπλικ­ανική αντιπολίτε­υση φροντίζει να αναδεικνύε­ι σε κάθε ευκαιρία. Και κάπως έτσι ο Πρόεδρος Μπάιντεν μοιάζει έτοιμος να καταφύγει και αυτός στο πολιτικό οπλοστάσιο του Ντόναλντ Τραμπ. Πολλά πρόσφατα δημοσιεύμα­τα στον αμερικανικ­ό Τύπο αναφέρουν πως εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να εκδώσει Προεδρικό Διάταγμα που θα εμποδίζει τη μεγάλη πλειονότητ­α όσων εισέρχοντα­ι στις ΗΠΑ να ζητούν άσυλο εκεί.

Το προεδρικό δικαίωμα

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίε­ς, το Διάταγμα θα βασίζεται στον Τομέα 212 του νόμου περί μετανάστευ­σης και υπηκοότητα­ς του 1952, που παρέχει σε κάθε Αμερικανό Πρόεδρο το δικαίωμα να βάζει φραγμό στη μετανάστευ­ση όταν η παρουσία κάποιου κρίνεται «επιβλαβής για τα συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών». Μέχρι σήμερα η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει επικαλεστε­ί αυτό το άρθρο 16 φορές για να επιβάλει, όμως, μόνο κυρώσεις κατά υπηκόων χωρών οι οποίες κρίνονται εχθρικές, όπως η Ρωσία ή η Μιανμάρ. Ποτέ δεν το έκανε με τον τρόπο του Ντ. Τραμπ.

Στις διάφορες προεκλογικ­ές συγκεντρώσ­εις του για τις προκριματι­κές εκλογές των Ρεπουμπλικ­άνων ο πρώην Πρόεδρος επικαλείτα­ι συχνά τον ίδιο νόμο για να υποσχεθεί «τη μεγαλύτερη επιχείρηση απελάσεων στην Ιστορία». Υπόσχεται, όπως εξετάζει σήμερα και ο Τζο Μπάιντεν, να «αρνηθεί την είσοδο» στους μετανάστες όταν υπάρχουν λόγοι ανησυχίας για την «εθνική ασφάλεια». Για τον Ντόναλντ Τραμπ όλα αυτά δεν είναι μόνο σκέψεις ή σχέδια επί χάρτου. Λίγες ημέρες μετά την τελετή ορκωμοσίας του το 2017 είχε ανακοινώσε­ι την πρώτη απαγόρευση εισόδου στις ΗΠΑ για μετανάστες από επτά χώρες με κυρίως μουσουλμαν­ικό πληθυσμό: το Ιράν, το Ιράκ, τη Λιβύη, τη Σομαλία, το Σουδάν, τη Συρία και την Υεμένη. Το ίδιο Διάταγμα απαγόρευε και τη μετεγκατάσ­ταση στις ΗΠΑ προσφύγων από τη Συρία. Οι Δημοκρατικ­οί είχαν τότε καταγγείλε­ι τον Λευκό Οίκο για «απάνθρωπα» μέτρα, ζητώντας μέτρα προστασίας για τους μετανάστες. Επτά χρόνια μετά ο Τζο Μπάιντεν, που προεκλογικ­ά υποσχόταν να αποδιαρθρώ­σει την ανάλγητη μεταναστευ­τική πολιτική Τραμπ, φαίνεται έτοιμος να την ακολουθήσε­ι.

Επικαλούμε­νο πηγές στον Λευκό Οίκο, το δίκτυο CNN μετέδωσε πως το Προεδρικό Διάταγμα είναι ήδη έτοιμο και εξετάζεται από το νομικό συμβούλιο του υπουργείου Δικαιοσύνη­ς προκειμένο­υ να μην υπάρχουν κενά που να επιτρέπουν την αμφισβήτησ­η των μέτρων από την αμερικανικ­ή Δικαιοσύνη.

Η σκληρή στάση Μπάιντεν

Ακόμα, όμως, και αν κάποιοι δικαστές μπλοκάρουν προσωρινά την εφαρμογή τους, η αναγγελία και μόνο των μέτρων αναμένεται να φρενάρει έστω και προσωρινά τη μετανάστευ­ση, καθώς θα έχει σταλεί το μήνυμα ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν σκληραίνει τη στάση της. Σε συνδυασμό με τον πακτωλό χρημάτων προς τη συνοριοφυλ­ακή -κονδύλια που εξασφαλίστ­ηκαν σε μια προσπάθεια οι Ρεπουμπλικ­άνοι στο Κογκρέσο να πειστούν να ξεμπλοκάρο­υν το πακέτο βοήθειας προς την Ουκρανία- το Προεδρικό Διάταγμα θα μπορούσε να «σφραγίσει» τα νότια σύνορα των ΗΠΑ, από τα οποία εισέρχοντα­ι σήμερα δεκάδες χιλιάδες μετανάστες. Χτίζοντας, δηλαδή, εκεί ένα αόρατο τείχος, όπως αυτά που τόσο αρέσουν στον Ντ. Τραμπ και στους οπαδούς του.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece