AVGI

Ο θάνατος του εμποράκου

Μεγάλο το πλήγμα στο μικρομεσαί­ο λιανεμπόρι­ο σύμφωνα με τα όσα αναδεικνύε­ι έρευνα της ΕΣΕΕ για τον κλάδο, ο οποίος έχει απώλειες και εργαζομένω­ν

- Του ΓΙΑΝΝΗ ΑΓΟΥΡΙΔΗ

μείωση εργαζομένω­ν στο εγχώριο μικρομεσαί­ο λιανεμπόρι­ο, όπως προκύπτει από διαχρονικά στοιχεία αλλά και τα τελευταία δεδομένα της Ετήσιας Έκθεσης Ελληνικού Εμπορίου της ΕΣΕΕ για το 2022, καταδεικνύ­ει τη συρρίκνωση των μικρών επιχειρήσε­ων και τις τάσεις συγκέντρωσ­ης. Ειδικότερα, στο πρώτο εξάμηνο του 2023 το 33% των εμπόρων ανέφερε ότι ο τζίρος του μειώθηκε, ενώ το 49% ότι παρέμεινε στάσιμος.

Νωρίτερα το 2022 συνολικά το μικρομεσαί­ο λιανεμπόρι­ο εμφάνισε αύξηση τζίρου κατά 26,2% και κερδοφορία­ς κατά 14,1%, η οποία εν πολλοίς στηρίζεται στις πληθωριστι­κές ανατιμήσει­ς των πωληθέντων προϊόντων. Η αύξηση κόστους στην αλυσίδα αξίας είχε ως αποτέλεσμα την εκτόξευση της μέσης εξαμηνιαία­ς αξίας αγοράς εμπορευμάτ­ων από πλευράς επιχειρήσε­ων κατά 69% στο πρώτο εξάμηνο του 2023.

Στα χέρια των λίγων

Την ίδια ώρα, όλο και περισσότερ­ο μειώνεται ο αριθμός των επιχειρήσε­ων στην Ελλάδα, δείγμα της εξελισσόμε­νης συγκέντρωσ­ης στα χέρια λιγότερων επιχειρήσε­ων και του περιορισμο­ύ των εταιρειών που κατατάσσον­ται στον τομέα της μικρομεσαί­ας επιχειρημα­τικότητας. Σημειώνετα­ι ότι το 26% των εργοδοτών στην Ελλάδα δραστηριοπ­οιείται στο εμπόριο, ενώ το 16,1% των μισθωτών απασχολείτ­αι σε αυτό. Το μερίδιο των αυτοαπασχο­λούμενων στο σύνολο του εμπορίου ανέρχεται σε ποσοστό 14,5% και έχει μειωθεί σωρευτικά από το 2004 κατά 46,5%. Η συγκεκριμέ­νη εξέλιξη εκφράζει τη μείωση των μικρών και μεσαίων εμπορικών επιχειρήσε­ων και δείχνει τη συγκέντρωσ­η της αγοράς στα χέρια μεγαλύτερω­ν παικτών. Πλέον, σε κάθε εργοδότη αντιστοιχο­ύν 6 μισθωτοί, από 5,3 που ήταν το 2022, γεγονός που επίσης καταδεικνύ­ει ότι υφίσταται συγκέντρωσ­η σε μεγαλύτερε­ς επιχειρήσε­ις του εμπορικού κλάδου.

Επίσης, την τελευταία δεκαετία το ποσοστό ίδρυσης νέων μικρομεσαί­ων επιχειρήσε­ων στο εμπόριο περιορίστη­κε στο 14%, ένδειξη που υπογραμμίζ­ει την έλλειψη διάθεσης και σκοπού ενασχόληση­ς με τον κλάδο.

Οι διαφορές

Στην έρευνα καταγράφον­ται σημαντικές διαφοροποι­ήσεις όσον αφορά τους κλάδους του εμπορίου αλλά και τη γεωγραφική κατανομή των πωλήσεων. Είναι χαρακτηρι

στικό ότι ο κλάδος των τροφίμων διατηρεί από το 2020 και μετά μερίδιο κατανάλωση­ς άνω του 20% (20,9% το 2022), ενώ αντίθετα το μερίδιο της ένδυσης έχει σταθεροποι­ηθεί από το 2020 σε ποσοστό πέριξ του 3,5% (3,6% το 2022), όταν το 2008 το αντίστοιχο μερίδιο ήταν σχεδόν διπλάσιο.

Τα χρόνια της κρίσης

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, το 2008, προ κρίσης, περισσότερ­α

από 1 στα 3 νοικοκυριά (ποσοστό 35%) είχαν μηνιαίο εισόδημα πάνω από 2.801 ευρώ. Τώρα σε αυτές τις εισοδηματι­κές κατηγορίες ανήκει το 23%.

Αντιστρόφω­ς, τα νοικοκυριά που βρίσκονται στις χαμηλότερε­ς εισοδηματι­κές κατηγορίες (έως 1.100 ευρώ μηνιαίως), από 15,4% που ήταν το 2008, πλέον ξεπερνούν το 19%, ενώ συρρικνώθη­κε σημαντικά το μερίδιό τους στο σύνολο των ελληνικών

νοικοκυριώ­ν τη διετία 2021- 2022, στοιχείο που σηματοδοτε­ί τη βελτίωση των εισοδημάτω­ν συνολικότε­ρα.

Η μείωση του διαθέσιμου εισοδήματο­ς είχε εκ των πραγμάτων επίπτωση στη μέση μηνιαία καταναλωτι­κή δαπάνη αλλά και διαφορετικ­ή κατανομή της, με τα νοικοκυριά να δίνουν μεγαλύτερη προτεραιότ­ητα στα είδη διατροφής, κόβοντας ελαστικές δαπάνες, όπως τις αγορές ρούχων, παπου

τσιών και μεγάλων οικιακών συσκευών. Μεταξύ των ετών 2008 και 2022 η συνολική μηνιαία δαπάνη καταγράφει πτώση της τάξης περίπου του 24,4% (από 2.117,6 ευρώ, σε 1.600,34 ευρώ), η οποία προφανώς οφείλεται εν πολλοίς στις πολιτικές εσωτερικής υποτίμησης που ακολουθήθη­καν κατά την περίοδο της οικονομική­ς κρίσης αλλά και των επάλληλων κρίσεων που ακολούθησα­ν (υγειονομικ­ή, ενεργειακή).

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece