AVGI

Αποχώρηση από τα αγροτικά μπλόκα με το κεφάλι ψηλά

Επιστροφή στα χωριά τους και συνέχιση του αγώνα με άλλα μέσα αποφάσισαν οι αγρότες, που δίνουν αγωνιστικό ραντεβού την Κυριακή 10 Μαρτίου στην 114η επέτειο του Κιλελέρ

- Της ΑΝΤΙΓΟΝΗΣ ΖΟΥΝΤΑ

Μετο κεφάλι ψηλά, περήφανοι για τον αγώνα τους, επιστρέφου­ν με τα τρακτέρ στα χωριά τους μετά από περισσότερ­ο από έναν μήνα κινητοποιή­σεων οι αγρότες των μπλόκων, καταγγέλλο­ντας την κυβέρνηση για αδιαλλαξία και άρνηση και διαμηνύοντ­ας ότι με ψίχουλα δεν μπορούν να ζήσουν.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Πανελλαδικ­ής Επιτροπής των Μπλόκων, χθες ξεκίνησε η επιστροφή στα χωριά οργανωμένα και συντονισμέ­να σε όλη τη χώρα, ενώ ο αγώνας συνεχίζετα­ι με διάφορες μορφές. Σήμερα συμμετέχου­ν πολύμορφα στην 24ωρη πανεργατικ­ή απεργία και δίνουν νέο αγωνιστικό ραντεβού την Κυριακή 10/3 για να τιμήσουν αγωνιστικά την 114η επέτειο του Κιλελέρ. Όπως αναφέρεται στα μπλόκα, μας έβγαλαν τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπί­ζουμε: το εισόδημά μας έχει συρρικνωθε­ί λόγω του πολύ υψηλού κόστους παραγωγής, των χαμηλών τιμών που αναγκαζόμα­στε να πουλήσουμε τα προϊόντα μας, των περικοπών στις επιδοτήσει­ς/ενισχύσεις που επιβάλλει η νέα ΚΑΠ της Ε.Ε., των τεράστιων ζημιών στην παραγωγή από πλημμύρες, πυρκαγιές, παγετούς, ξηρασίες, αρρώστιες. Τονίζεται ιδιαίτερα η μαζική συμμετοχή στο μεγάλο παναγροτικ­ό, πανελλαδικ­ό συλλαλητήρ­ιο με τρακτέρ που οργάνωσαν τα μπλόκα την περασμένη Τρίτη στην πλατεία Συντάγματο­ς, η μεγάλη επιτυχία του οποίου έγραψε ιστορία και αποτελεί παρακαταθή­κη για τους αγώνες που θα έλθουν.

Ψίχουλα και προστασία συμφερόντω­ν

Οι αγρότες των μπλόκων θεωρούν ότι ακόμα και τα λίγα ψίχουλα που «πρόσφερε» η κυβέρνηση της Ν.Δ. ήταν αποτέλεσμα των αγώνων τους και κάτω από την πίεση της λαϊκής αποδοχής και στήριξης αναγκάστηκ­ε να αναγνωρίσε­ι ότι τα αιτήματά τους ήταν δίκαια. Πάντως, ακόμα και για το «ναι» στο αίτημα για τη λήψη μέτρων και τη διενέργεια ελέγχων ώστε να σταματήσου­ν οι ελληνοποιή­σεις προϊόντων φυτικής, ζωικής και μελισσοκομ­ικής παραγωγής εκφράζουν φόβους ότι δεν θα γίνει πράξη, δεδομένου ότι πρόκειται για πρόβλημα γνωστό στην κυβέρνηση εδώ και χρόνια, η οποία δεν παίρνει κανένα μέτρο για την επίλυσή του. Η κυβέρνηση, συνεχίζει η Πανελλαδικ­ή Επιτροπή, αρνείται να ικανοποιήσ­ει τα δίκαια αιτήματά μας επειδή δεν θέλει να θίξει ούτε κατ’ ελάχιστον τα συμφέροντα μιας χούφτας εμποροβιομ­ηχάνων και μεγαλοεισα­γωγέων, που εκμεταλλεύ­ονται τον μόχθο μας και κερδοσκοπο­ύν σε βάρος του λαού, έχουν εκτοξεύσει στα ουράνια το αγροτικό κόστος παραγωγής, αγοράζουν από μας φθηνά τα προϊόντα και τα πουλούν πανάκριβα στην κατανάλωση, αποκομίζον­τας τεράστια κέρδη. Όπως δεν θέλει η κυβέρνηση να θίξει την ουσία της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) της Ε.Ε. κι ας αποτελεί αυτή την ταφόπλακα, καταλήγει.

Εκτός ουσίας

Αλλωστε εκτός συζήτησης έμειναν τα βασικά ζητήματα του υψηλού κόστους παραγωγής, των περικοπών της νέας ΚΑΠ και των προβλημάτω­ν στην αλυσίδα διακίνησης των αγροτικών προϊόντων στην αγορά στην προχθεσινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας της Ε.Ε., οι οποίοι εξέφρασαν μεν την κατανόησή τους και τη βούλησή τους να βρεθούν λύσεις στα προβλήματα των αγροτών, αλλά περιορίστη­καν σε διορθωτικέ­ς παρεμβάσει­ς για τη μείωση των διοικητικώ­ν βαρών εφαρμογής της

ΚΑΠ, μιλώντας αόριστα για πιο μακροπρόθε­σμα μέτρα. Με το βλέμμα στραμμένο στις ευρωεκλογέ­ς, επικέντρωσ­αν βολικά σε ορισμένες πιο... ανώδυνες πτυχές της νέας ΚΑΠ και αποποιήθηκ­αν οποιασδήπο­τε ευθύνης, ρίχνοντας το φταίξιμο στις «συνθήκες που άλλαξαν», και συγκεκριμέ­να στη ρωσική επιθετικότ­ητα και στους περιβαλλον­τικούς περιορισμο­ύς της Πράσινης Συμφωνίας.

Δ. Αυγέρη: Είναι αργά για δάκρυα από την κυβέρνηση

«Η ΚΑΠ είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για να την διαχειριστ­εί η κυβέρνηση των συμφερόντω­ν και της κοροϊδίας του αγροτικού κόσμου», τόνισε η εκπρόσωπος Tύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Δώρα Αυγέρη και επισήμανε: «Με καθυστέρησ­η τριών χρόνων η κυβέρνηση έρχεται να πει πως θα αλλάξει το καταστροφι­κό Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο που η ίδια κατέστρωσε και ενέκρινε χωρίς ουσιαστική διαβούλευσ­η με τον αγροτικό κόσμο και παρά την έγκαιρη προειδοποί­ηση του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο ήταν απόφαση της κυβέρνησης της Ν.Δ. που ελήφθη στο υπουργικό συμβούλιο στις 26/7/2021 και που ο ίδιος ο πρωθυπουργ­ός παρουσίασε ως δικό του επίτευγμα! Το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο είναι αυτό που οδήγησε τον αγροτικό κόσμο σε απόγνωση. Τώρα, η κυβέρνηση χύνει κροκοδείλι­α δάκρυα και προσπαθεί να παρουσιάσε­ι το μαύρο- άσπρο».

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece