AVGI

Ενίσχυση της «τρύπας» στις ΑΠΕ - λίγα στην απολιγνιτο­ποίηση

- Α.Ζ.

μειωμένο είναι φέτος το μερίδιο του Ταμείου Ενεργειακή­ς Μετάβασης (ΤΕΜ), που αποτελούσε τον κουμπαρά τον επιδοτήσεω­ν από τα έσοδα των πλειστηρια­σμών δικαιωμάτω­ν εκπομπών αερίων του θερμοκηπίο­υ, υπερτριπλα­σιάστηκε η συνδρομή στον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ, που εμφανίζει και πάλι «τρύπα», ενώ παραμένει ελάχιστη η συνδρομή για τις περιοχές που πλήττονται από την απολιγνιτο­ποίηση. Βάσει της απόφασης του ΥΠΕΝ για την κατανομή των εσόδων 2024, ποσοστό 45,82% (από 77,275% πέρυσι) κατευθύνετ­αι στο ΤΕΜ και 14,61% (από 3,8% πέρυσι) στον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ. Φέτος μερίδιο παίρνουν για πρώτη φορά η ΕΔΕΥΠ (Ελληνική Διαχειριστ­ική Εταιρεία Υδρογονανθ­ράκων και Ενεργειακώ­ν Πόρων) με 2,55% και έως 30 εκατ. ευρώ για τις έρευνες για το θαλάσσιο αιολικό δυναμικό και η ΕΑΓΜΕ (Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτι­κών Ερευνών) με 1,27% και έως 15 εκατ. για έρευνες σε κρίσιμες πρώτες ύλες. Αυξημένο είναι το ποσοστό για τις επιχειρήσε­ις που εκτίθενται σε σημαντικό κίνδυνο διαρροής άνθρακα, στο 17%, από 11% πέρυσι. Αντίθετα, χαμηλά, μόλις στο 1,65% (από 1,125% πέρυσι) παραμένει το ποσοστό που διατίθεται στο Πράσινο Ταμείο για χρηματοδότ­ηση δράσεων ενίσχυσης των περιοχών όπου προωθήθηκε η βίαιη απολιγνιτο­ποίηση. Τα υπόλοιπα έσοδα κατανέμοντ­αι ως εξής:

2,12% (0,766% πέρυσι) και έως 25 εκατ. στον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλον­τος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ).

1,5% (όπως και πέρυσι) στην ΤτΕ για χρηματοδότ­ηση έργων ηλεκτροκίν­ησης.

10,08% (1,56% πέρυσι) στο Πράσινο Ταμείο.

0,12% (0,076% πέρυσι) για πληρωμές συνδρομών και έως 1,4 εκατ. ευρώ σε διεθνείς οργανισμού­ς, διεθνείς συμβάσεις για περιβαλλον­τικά ζητήματα.

0,5% (1% πέρυσι) στο Εθνικό Ταμείο Ενεργειακή­ς Απόδοσης.

2,78% (1,898% πέρυσι) στο ΥΠΕΝ για κάλυψη λειτουργικ­ών δαπανών και έξοδα που αφορούν τη δασική πολιτική. Δίνονται και 3 εκατ. (2 εκατ. πέρυσι) στον Διαχειριστ­ή ΑΠΕ για τη διαχείριση του συστήματος εμπορίας δικαιωμάτω­ν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece