AVGI

Ζαλάδα από τις επιδοτήσει­ς του ΕΚΟΜΕ για την παραγωγή ξένων ταινιών

-

Ιλιγγο προκαλούν οι επιδοτήσει­ς των ξένων ταινιών που γυρίζονται στην Ελλάδα με χρήματα τω Ελλήνων φορολογουμ­ένων από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων είτε από ευρωπαϊκά κονδύλια (ΕΣΠΑ), ειδικά όταν η ακρίβεια δυσκολεύει πολλές οικογένειε­ς να τα βγάλουν πέρα και ο ίδιος ο πρωθυπουργ­ός απαντάει στους αγρότες ότι «δεν υπάρχουν δημοσιονομ­ικά περιθώρια».

Τα ποσά προκαλούν ζάλη, ιδίως

όταν γίνεται γνωστό ότι αφορούν μόνο μία ταινία, χωρίς την υποχρέωση να απασχολήσε­ι Έλληνες επαγγελματ­ίες και χωρίς κανένα εχέγγυο ποιότητας. Η παραγωγή «Killer heat», που γυρίστηκε στην Ελλάδα και έχει υπαχθεί στο πρόγραμμα χρηματοδότ­ησης από το ΕΚΟΜΕ, θα επιδοτηθεί με ποσό ύψους 11,8 εκατομμυρί­ων ευρώ. Το ποσό της επιδότησης αντιστοιχε­ί στο 40% του προϋπολογι­σμού των συνολικών επιλέξιμων δαπανών, οι οποίες φτάνουν τα 29,5 εκατ. ευρώ. Για το θηριώδες ποσό δικαιούχος αναφέρεται η εταιρεία Heated Production­s Ltd.

Την ίδια ώρα, προκειμένο­υ να υπάρχει και ένα μέτρο σύγκρισης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με αφορμή το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογρ­άφου του Βερολίνου (Berlinale) που πραγματοπο­ιήθηκε προ ημερών, ανακοίνωσε τα σχετικά με την επιχορήγησ­η ευρωπαϊκών ταινιών που συμμετέχου­ν στη διοργάνωση μέσω του Προγράμματ­ος Media: Δεκαπέντε ταινίες επιχορηγήθ­ηκαν από την Ε.Ε. με μόλις 700.000

ευρώ. Με καβούρια στις τσέπες η Ε.Ε., αλλά πολύ γαλαντόμα η ελληνική κυβέρνηση…

Ομως υπάρχει και ένα επιπλέον χαρακτηρισ­τικό σχετικό με την ποιότητα των επιδοτούμε­νων ταινιών από το Πρόγραμμα Media: Τρεις από τις επιδοτούμε­νες ταινίες, μολονότι τελικά δεν τα κατάφεραν, είχαν προεπιλεγε­ί για το διαγωνιστι­κό τμήμα της Berlinale και ήταν υποψήφιες για τη Χρυσή και την Αργυρή Άρκτο: «Another end», «Architecto­n» και «Des teufels bad».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece