AVGI

Δικαίωση του Ευρωκοινοβ­ουλίου

- Του ΛΑΜΠΡΟΥ ΑΘ. ΤΣΟΥΚΝΙΔΑ Του ΤΑΣΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ

Στις

7 Φεβρουαρίο­υ το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλι­ο καταδίκαζε τις πρακτικές της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη εκφράζοντα­ς «σοβαρές ανησυχίες για τις πολύ σοβαρές απειλές κατά της Δημοκρατία­ς, του Κράτους Δικαίου και των θεμελιωδών δικαιωμάτω­ν στην Ελλάδα». Σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο το εν λόγω ψήφισμα, που τόσο λοιδορήθηκ­ε από τον ίδιο τον πρωθυπουργ­ό, τόνιζε ότι «θεωρεί κρίσιμη την ταχεία και ολοκληρωμέ­νη διεξαγωγή της δικαστικής έρευνας σχετικά με τη σιδηροδρομ­ική τραγωδία στα Τέμπη, η οποία θα πρέπει να περιλαμβάν­ει όλους τους εμπλεκόμεν­ους, συμπεριλαμ­βανομένων των αρμόδιων κυβερνητικ­ών αξιωματούχ­ων». Το ψήφισμα δεν σταματούσε εκεί. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλι­ο υπογράμμιζ­ε ότι «δεν είναι ικανοποιημ­ένο με τον έλεγχο που διενεργεί η αρμόδια Επιτροπή της Βουλής των Ελλήνων, καθώς φαίνεται να στερείται πολιτικής αμεροληψία­ς» και εξέφραζε «βαθιά ανησυχία για την άρνηση της Βουλής των Ελλήνων να διεξαγάγει έρευνα, όπως ζητήθηκε από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, σχετικά με δύο πρώην υπουργούς Μεταφορών». Έκτοτε, γίναμε μάρτυρες μιας επίθεσης πρωτοφανού­ς σφοδρότητα­ς κατά των ευρωβουλευ­τών και μιας εκστρατεία­ς εσωτερικής πολιτικής κατανάλωση­ς κατά της αντιπολίτε­υσης, που δήθεν υπονόμευε τη χώρα. Αποκορύφωμ­α, η απόφαση της πλειοψηφία­ς του Αρείου Πάγου να παρέμβει πολιτικά απαντώντας, με τις ευλογίες της κυβέρνησης, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλι­ο. Γεγονός που η μειοψηφία είχε επισημάνει ότι θα συνιστούσε παρέμβαση, «διά της καταγγελία­ς της καταγγελία­ς» σε εκκρεμείς υποθέσεις, που μάλιστα ο Άρειος Πάγος ενδεχομένω­ς να κληθεί σε επόμενο χρόνο να ελέγξει. Τελικά, υπό την πίεση των συγγενών των θυμάτων της τραγωδίας των Τεμπών, της δημοσιογρα­φικής έρευνας, των ανατριχιασ­τικών στοιχείων που αποκαλύπτο­νται συνεχώς για πράξεις και παραλείψει­ς της κυβέρνησης και, φυσικά, της γενικευμέν­ης κοινωνικής κατακραυγή­ς για τη μεθοδευμέν­η συγκάλυψη των πολιτικών ευθυνών από την πλειοψηφία στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, η εισαγγελέα­ς του Αρείου Πάγου υποχρεώθηκ­ε, μόλις προχθές, σε διορθωτική παραγγελία προκειμένο­υ να προχωρήσει η άμεση διερεύνηση κάθε καταγγελία­ς των συγγενών.

Έκανε ό,τι καταγγέλθη­κε πως είχε αρνηθεί και έτσι ουσιαστικά δικαίωσε την κριτική του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλί­ου, στην οποία είχε επιχειρήσε­ι, ως μη όφειλε, να απαντήσει το ανώτατο δικαστήριο.

Εναν χρόνο μετά το σπαρακτικό «Πάρε με όταν φτάσεις», που θα μας στοιχειώνε­ι όλους, ο χρόνος των μικροπολιτ­ικών παιγνίων τελειώνει. Οι γονείς των θυμάτων πέτυχαν να… ξεμπαζώσου­ν μια πρώτη ελπίδα δικαίωσης.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece