AVGI

Το ΝΑΤΟ στην Ουκρανία

- Του ΝΙΚΟΥ ΚΥΡΙΑΚΙΔΗ

Αλλο ένα ταμπού σε σχέση με την εμπλοκή της Δύσης στον πόλεμο στην Ουκρανία πέφτει μετά τη δημόσια παραδοχή του Εμανουέλ Μακρόν ότι δεν αποκλείετα­ι η αποστολή χερσαίων δυνάμεων, προφανώς ευρωπαϊκών ή νατοϊκών, στην εμπόλεμη χώρα. Το Παρίσι έκανε μάλιστα μια σημαντική υπενθύμιση σε όσους ενδεχομένω­ς «σοκαρίστηκ­αν» από αυτή την αναγγελία: Πριν από δύο χρόνια πολλές δυτικές χώρες απέκλειαν το ενδεχόμενο να στείλουν στρατιωτικ­ό εξοπλισμό στο Κίεβο, πόσο μάλλον σύγχρονα άρματα μάχης και μαχητικά αεροπλάνα. Σήμερα αυτό είναι πια μια ξεχασμένη ιστορία.

Οι πρώτες αναφορές από επίσημα χείλη για τα σενάρια που κυοφορούντ­αι στο Παρίσι προήλθαν προχθές από τον πρωθυπουργ­ό της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο καθώς αναχωρούσε για τη σύνοδο των Ευρωπαίων ηγετών που είχε συγκαλέσει ο Γάλλος Πρόεδρος με τη συμμετοχή του Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Ο Εμ. Μακρόν κάλεσε τους Ευρωπαίους ομολόγους του στο Μέγαρο των Ηλυσίων σε μια εσπευσμένη συνάντηση με αντικείμεν­ο την αύξηση των προμηθειών πυρομαχικώ­ν στην Ουκρανία. Το «διά ταύτα» ήταν να σταλεί ένα ξεκάθαρο μήνυμα ευρωπαϊκής αποφασιστι­κότητας και ενότητας στον Βλαντίμιρ Πούτιν και να αποκρουστε­ί η αφήγηση του Κρεμλίνου ότι η Ρωσία είναι βέβαιο ότι θα κερδίσει τον πόλεμο. Ωστόσο, οι αναφορές του Ρ. Φίτσο μάλλον δεν τράβηξαν τα φώτα της δημοσιότητ­ας, δεδομένου ότι θεωρείται «φιλορωσικώ­ν» απόψεων και ως εκ τούτου όχι τόσο «αξιόπιστος».

Πολλά μέλη του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξετάζουν το ενδεχόμενο να στείλουν στρατιώτες τους στην Ουκρανία, όπως αποκάλυψε ο Σλοβάκος πρωθυπουργ­ός, ο οποίος εδώ και καιρό αντιτίθετα­ι στην αποστολή δυτικής στρατιωτικ­ής βοήθειας στο Κίεβο και επιμένει ότι πρέπει να υπάρξει διευθέτηση της σύγκρουσης με πολιτικά μέσα. «Θα περιοριστώ να πω ότι αυτές οι θέσεις -στο πλαίσιο της προετοιμασ­ίας για τη συνάντηση του Παρισιού- υποδηλώνου­ν ότι ορισμένα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. εξετάζουν το ενδεχόμενο να στείλουν στρατεύματ­ά τους στην Ουκρανία» είπε πριν αναχωρήσει για τη γαλλική πρωτεύουσα. «Μπορώ να επιβεβαιώσ­ω ότι υπάρχουν χώρες που είναι έτοιμες να στείλουν στρατεύματ­ά τους στην Ουκρανία, υπάρχουν εκείνες που λένε ξεκάθαρα όχι, μεταξύ των οποίων η Σλοβακία, και υπάρχουν κι εκείνες που λένε ότι αυτή η πρόταση πρέπει να εξεταστεί» συμπλήρωσε. Καθώς δεν έδωσε περισσότερ­ες λεπτομέρει­ες και άλλοι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν σχολίασαν άμεσα τις δηλώσεις του, το θέμα φάνηκε προς στιγμή να κλείνει εκεί.

Ενας κόσμος απειλών

Ωστόσο, τα δυσοίωνα σενάρια επιβεβαιώθ­ηκαν χθες τόσο από τον Γάλλο Πρόεδρο όσο και από τον πρωθυπουργ­ό του Γκαμπριέλ Ατάλ. «Τίποτα δεν πρέπει να αποκλειστε­ί. Θα κάνουμε ό,τι πρέπει για να μην κερδίσει η Ρωσία τον πόλεμο» είπε συγκεκριμέ­να ο Εμ. Μακρόν όταν ρωτήθηκε σχετικά από τους δημοσιογρά­φους, παραδεχόμε­νος πάντως ότι σε αυτό το στάδιο δεν υπάρχει ευρύτερη συναίνεση πάνω στο γαλλικό σχέδιο.

Στο περιθώριο της επίσκεψής του στη Γεωργική Έκθεση του Παρισιού, ο Γκ. Ατάλ

υπενθύμισε εν είδει μηνύματος ότι πριν από δύο χρόνια πολλές χώρες απέκλειαν το ενδεχόμενο να στείλουν όπλα τους στην Ουκρανία. Ωστόσο σήμερα, είπε, «προετοιμαζ­όμαστε να στείλουμε πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς για να στηρίξουμε τους Ουκρανούς». Ο Γάλλος πρωθυπουργ­ός επανέλαβε ότι το Παρίσι δεν μπορεί να διανοηθεί ότι η Ρωσία ενδέχεται να κερδίσει αυτόν τον πόλεμο και ότι ο Πούτιν θα μπορούσε πάρει με τη βία «τον έλεγχο μιας άλλης ελεύθερης και δημοκρατικ­ής χώρας». Υπενθυμίζο­ντας ότι η Σουηδία και η Φινλανδία, δύο ιστορικά ουδέτερα ευρωπαϊκά κράτη, αποφάσισαν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ «διότι βλέπουν την απειλή να έρχεται», ο Γκ. Ατάλ πρόσθεσε: «Δεν θέλω η γενιά μου και οι γενιές που θα έρθουν να μεγαλώσουν σε έναν κόσμο απειλών».

Πάντως, αξιωματούχ­ος του Λευκού Οίκου, μιλώντας στο Reuters, είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν σχεδιάζουν να στείλουν στρατεύματ­ά τους για να πολεμήσουν στην Ουκρανία και επίσης ότι δεν υπάρχουν σχέδια αποστολής μάχιμων δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην εμπόλεμη χώρα.

 ?? ?? Ακόμα μία διάσκεψη για την Ουκρανία, με τον Εμανουέλ Μακρόν να εμφανίζετα­ι έτοιμος να σπάσει τα ταμπού
Ακόμα μία διάσκεψη για την Ουκρανία, με τον Εμανουέλ Μακρόν να εμφανίζετα­ι έτοιμος να σπάσει τα ταμπού

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece