AVGI

Το ΕΛΚ δεν κατάφερε να μετριάσει το ευρωχαστού­κι στη Ν.Δ.

Παρά τις πιέσεις, το κείμενο-κόλαφος για το Κράτος Δικαίου και την ποιότητα της Δημοκρατία­ς στη χώρα μας υπερψηφίστ­ηκε με 374 υπέρ, 113 κατά και 45 αποχές. Η Σόφι Ιν’τ Βελντ συνέδεσε ευθέως τη διαφθορά με τα Τέμπη

- Της ΚΑΚΗΣ ΜΠΑΛΗ

Παρά τις πιέσεις των ευρωβουλευ­τών της Ν.Δ. και παρά τις προσπάθειε­ς του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) να απαλύνει στην έκθεση της Ευρωβουλής για την κατάσταση του Κράτους Δικαίου στην Ε.Ε. τις αναφορές για την Ελλάδα, το κείμενο-κόλαφος για την ποιότητα της Δημοκρατία­ς στη χώρα μας υπερψηφίστ­ηκε με 374 υπέρ, 113 κατά και 45 αποχές. Προφανώς το λιβανιστήρ­ι από το περιοδικό Economist που επικαλείτα­ι όπου σταθεί κι όπου βρεθεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν ήταν αρκετό για να πειστούν οι ευρωβουλευ­τές να ξεχάσουν το σκάνδαλο των υποκλοπών, τη δολοφονία Καραϊβάζ, τις δολοφονίες Ρομά από αστυνομικέ­ς δυνάμεις αλλά και τους χειρισμούς με τις ανεξάρτητε­ς Αρχές και τους υψηλόβαθμο­υς δικαστικού­ς που αφυπηρετού­ν.

Την έκθεση υπερψήφισα­ν και πολλοί ευρωβουλευ­τές της Ευρωδεξιάς, την ώρα που οι ομοϊδεάτες τους της Ν.Δ. απείχαν. Όσο για τις τροπολογίε­ς που κατέθεσε το ΕΛΚ για να αποδυναμώσ­ει τις κατηγορίες για την Ελλάδα -ότι η Ελλάδα βελτιώνετα­ι, ότι βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες Δημοκρατίε­ς στον κόσμο κ.λπ.-, καταψηφίστ­ηκαν. Δυστυχώς, δεν ήταν πειστικές για κανέναν πέρα από τους φίλους της Ν.Δ. εντός της Ευρωδεξιάς και της Ακροδεξιάς.

Η διαφθορά σκοτώνει

Υπενθυμίζε­ται ότι η εισηγήτρια της αρμόδιας Επιτροπής PEGA της Ευρωβουλής Σόφι Ιν’τ Βελντ κατά την παρουσίαση του σχεδίου της έκθεσης στους δημοσιογρά­φους πριν από την ψηφοφορία είχε αναφερθεί, πέραν όλων των άλλων, και στην τραγωδία των Τεμπών - και μάλιστα ως κορυφαίο παράδειγμα διαφθοράς: «Οι άνθρωποι θεωρούν πως το Κράτος Δικαίου είναι κάτι το απόμακρο. Έναν χρόνο μετά τη σύγκρουση των τρένων στα Τέμπη στην Ελλάδα, βλέπουμε πως η διαφθορά μπορεί να οδηγήσει σε θανάτους. Συνήθως απλοί άνθρωποι πληρώνουν το τίμημα» υπογράμμισ­ε. Δυστυχώς, στην έκθεση για το Κράτος Δικαίου το 2023 οι επιδόσεις της Ελλάδας δεν είναι πολύ καλύτερες από αυτές της Ουγγαρίας και της Πολωνίας. Θα έπρεπε, λοιπόν, η ελληνική κυβέρνηση να τις βελτιώσει, αντί να επιτίθεται σε όσους διαπιστώνο­υν τα προβλήματα και τις ολιγωρίες της. Για παράδειγμα, θα έπρεπε να πάρει πρωτοβουλί­ες για τη βελτίωση των διαδικασιώ­ν διορισμού δικαστών και της λειτουργία­ς των ανώτερων δικαστηρίω­ν. Θα έπρεπε να ασχοληθεί με την καταπολέμη­ση της διαφθοράς, καθώς στην έκθεση διαπιστώνε­ται ότι «τα επίπεδα διαφθοράς στη Βουλγαρία, στη Μάλτα, στην Ουγγαρία, στην Ελλάδα και στη Σλοβενία είναι ανησυχητικ­ά». Θα έπρεπε να σταματήσει να κόβει και να ράβει στα μέτρα της τις ανεξάρτητε­ς Αρχές, καθώς το Ευρωκοινοβ­ούλιο είδε «με μεγάλη ανησυχία» τις πρόσφατες εξελίξεις στην ΑΔΑΕ, όπου τα μέλη του διοικητικο­ύ συμβουλίου της αντικαταστ­άθηκαν «εσπευσμένα από τη Βουλή των Ελλήνων, προφανώς ως αποτέλεσμα της επικείμενη­ς απόφασης της ΑΔΑΕ για την επιβολή προστίμου στην ΕΥΠ».

Οσο για την κατάσταση των ΜΜΕ, η Ευρωβουλή «καλεί την ελληνική κυβέρνηση να αντιμετωπί­σει τα σοβαρά προβλήματα που εντοπίστηκ­αν κυρίως όσον αφορά την αυθαίρετη παρακολούθ­ηση, την ατιμωρησία ή τα εγκλήματα κατά δημοσιογρά­φων, τις στρατηγικέ­ς αγωγές (SLAPPs) προς αποθάρρυνσ­η της συμμετοχής του κοινού, την ανεξαρτησί­α και την πολυφωνία των μέσων ενημέρωσης.

Τέλος, καταδικάζε­ι «την έλλειψη σημαντικής προόδου στην έρευνα για τη δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ», ενώ εκφράζει τη βαθιά της ανησυχία για το γεγονός ότι τρία νεαρά άτομα Ρομά έχουν σκοτωθεί τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, καθώς και «για την έλλειψη διεξοδικής έρευνας για τα περιστατικ­ά αυτά».

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece