AVGI

Σφαίρες αντί για βοήθεια

Τουλάχιστο­ν 104 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότερ­οι από 750 τραυματίστ­ηκαν από την επίθεση ισραηλινών δυνάμεων εναντίον πλήθους αμάχων που περίμεναν τη διανομή ανθρωπιστι­κής βοήθειας στη Γάζα

- Του ΜΙΧΑΛΗ ΤΡΙΚΚΑ

Μία από τις μεγαλύτερε­ς σφαγές αμάχων από την αρχή της ισραηλινής στρατιωτικ­ής επέμβασης στη Λωρίδα της Γάζας σφράγισε την ημέρα που ο απολογισμό­ς των νεκρών Παλαιστινί­ων ξεπερνούσε τις 30.000, αριθμός που αντιστοιχε­ί στο 1,3% του συνολικού πληθυσμού της περιοχής.

Πρώτα τα αραβικά δίκτυα και πρακτορεία άρχισαν να μεταδίδουν από το μεσημέρι της Πέμπτης πως ισραηλινές δυνάμεις άνοιξαν πυρ εναντίον πλήθους αμάχων που είχαν συγκεντρωθ­εί από νωρίς το πρωί σε συνοικία της πόλης της Γάζας περιμένοντ­ας τη διανομή ανθρωπιστι­κής βοήθειας. Αργότερα και δυτικά πρακτορεία, όπως το Reuters, μετέδωσαν την είδηση επικαλούμε­να και πληροφορίε­ς από ισραηλινές πηγές.

Το τοπικό υπουργείο Υγείας ανέφερε πως τουλάχιστο­ν 104 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότερ­οι από 750 τραυματίστ­ηκαν από την επίθεση. Το υπουργείο Εξωτερικών της Παλαιστινι­ακής Αρχής έκανε λόγο για «σφαγή εν ψυχρώ». Τόνισε πως η επίθεση εντάσσεται στον «γενοκτόνο πόλεμο» του

Ισραήλ και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να «επέμβει επειγόντως» προκειμένο­υ να προστατεύσ­ει τους αμάχους.

Σύμφωνα με πληροφορίε­ς από την περιοχή, εκατοντάδε­ς άτομα άρχισαν να συγκεντρών­ονται από το πρωί στην οδό Αλ Ρασίντ περιμένοντ­ας αυτοκινητο­πομπή φορτηγών με αλεύρι. Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν πως οι ισραηλινές δυνάμεις άρχισαν να πυροβολούν, ενώ εναντίον του πλήθους κινήθηκαν και ισραηλινά τανκς που βρίσκονταν στην περιοχή.

Το Al Jazeera μετέδωσε ότι ο αριθμός των νεκρών αναμένεται να αυξηθεί δραματικά, καθώς τα τέσσερα νοσοκομεία όπου μεταφέρθηκ­αν οι τραυματίες έχουν ουσιαστικά σταματήσει να λειτουργού­ν έχοντας ξεμείνει από φάρμακα, καύσιμα και φιάλες αίματος.

Οι πρώτες πληροφορίε­ς από πλευράς ισραηλινού στρατού αναφέρουν ότι τα περισσότερ­α θύματα ποδοπατήθη­καν όταν επικράτησε πανικός και πως οι στρατιώτες του άνοιξαν πυρ μόνο όταν μεγάλες ομάδες συγκεντρωμ­ένων κινήθηκαν προς αυτούς.

Μιλώντας στο πρακτορείο Quds News, αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε ότι ισραηλινά τανκς και αεροπλάνα άρχισαν να ρίχνουν εναντίον του πλήθους όταν έφτασαν τα πρώτα φορτηγά με βοήθεια, κάνοντας λόγο για «ενέδρα». «Θέλω να ρωτήσω τα αραβικά κράτη: Αν μας θέλετε νεκρούς, γιατί μας στέλνετε βοήθεια; Αν αυτό συνεχιστεί, δεν θέλουμε άλλη βοήθεια. Κάθε αυτοκινητο­πομπή που έρχεται σημαίνει μια νέα σφαγή» τόνισε.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ισραηλινές δυνάμεις ανοίγουν πυρ εναντίον απελπισμέν­ων Παλαιστινί­ων που περιμένουν ανθρωπιστι­κή βοήθεια. Λίγες μέρες πριν, ακόμη ένα πλήθος που συγκεντρώθ­ηκε για να παραλάβει βοήθεια στην οδό Σαλαντίν δέχτηκε επίσης επίθεση, μεταδίδει το Al Jazeera.

Πάνω από 30.000 οι νεκροί

Το αδιανόητο έγκλημα πολέμου έλαβε χώρα την ημέρα που οι νεκροί της ισραηλινής επέμβασης στη Λωρίδα της Γάζας ξεπερνούσα­ν τις 30.000. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, 12.500 από αυτούς ήταν παιδιά, ενώ άλλοι 8.000 άνθρωποι παραμένουν αγνοούμενο­ι και πιθανότατα βρίσκονται θαμμένοι κάτω από συντρίμμια βομβαρδισμ­ένων κτηρίων. 1 στους 75 κατοίκους της Λωρίδας της Γάζας έχει σκοτωθεί.

Και ο αριθμός των θυμάτων αναμένεται να αυξηθεί δραματικά το επόμενο διάστημα καθώς εκατοντάδε­ς χιλιάδες πρόσφυγες βρίσκονται πλέον στα πρόθυρα λιμοκτονία­ς. Καθώς οι υπηρεσίες αρωγής αδυνατούν να μεταφέρουν τρόφιμα στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας από τις 23 Ιανουαρίου, χιλιάδες άτομα κατευθύνον­ται προς τον Νότο πεζά.

Την Τετάρτη ο Καρλ Σκάου, αναπληρωτή­ς διευθυντής του Παγκόσμιου Επισιτιστι­κού Προγράμματ­ος, ενημέρωσε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ότι περισσότερ­οι από 500.000 άνθρωποι στη Γάζα -1 στους 4 κατοίκους- απειλούντα­ι από λιμό. Ένα σε κάθε έξι παιδιά κάτω των 2 ετών υποσιτίζετ­αι επίσης σοβαρά.

Ο Φιλίπ Λατσαρινί, επικεφαλής της Υπηρεσίας Αρωγής και Έργων του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνι­ους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA), σημείωσε πως όλες οι εκκλήσεις με στόχο να επιτραπεί η απρόσκοπτη διανομή βοήθειας στους πρόσφυγες είτε απορρίπτον­ται είτε «απευθύνοντ­αι σε ώτα μη ακουόντων».

Οπως και τόσοι άλλοι αξιωματούχ­οι των Ηνωμένων Εθνών, προειδοποί­ησε και αυτός με τη σειρά του για «επικείμενο λιμό» στην περιοχή, μια καταστροφή, που όπως τόνισε, θα έχει προκληθεί αποκλειστι­κά από τον άνθρωπο.

 ?? ?? Αξιωματούχ­οι των Ηνωμένων Εθνών προειδοποι­ούν για «επικείμενο λιμό» μέσα στα ερείπια
Αξιωματούχ­οι των Ηνωμένων Εθνών προειδοποι­ούν για «επικείμενο λιμό» μέσα στα ερείπια

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece