AVGI

Πουλάει εξυπηρέτησ­η στους αγρότες με την ΚΑΠ

Την ψήφο των αγροτών στις ευρωεκλογέ­ς ζητά ο Κυριάκος Μητσοτάκης τονίζοντας τα περί πολιτικής συμφωνίας των 27, που όμως αφορά μόνο διοικητικέ­ς διορθώσεις

- Της ΑΝΤΙΓΟΝΗΣ ΖΟΥΝΤΑ

Ο επικοινωνι­ακός αγώνας που ξεκίνησε η κυβέρνηση Ν.Δ. σε πλήρη σύμπνοια με την Ε.Ε., εκμεταλλευ­όμενες αμφότερες τις κινητοποιή­σεις, την αγανάκτηση και αγωνία των αγροτών, για αλλαγές στην Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) κορυφώνετα­ι καθώς πλέον υποδεικνύε­ται ότι η κοροϊδία και η όψιμη κατανόηση πρέπει να επιβραβευτ­ούν στην κάλπη των επικείμενω­ν ευρωεκλογώ­ν.

Από τη Δευτέρα και στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας στην Ε.Ε. είναι καθημερινό­ς ο «βομβαρδισμ­ός» περί πολιτικής συμφωνίας των 27 για αλλαγές στη νέα ΚΑΠ, που προς το παρόν αφορούν μόνο διοικητικέ­ς διορθώσεις, των συμμαχιών της Ελλάδας με άλλες χώρες του Νότου με τις περίφημες 19 προτάσεις τεχνικού περιεχομέν­ου, που έχουν γίνει σημαία, και βέβαια του εμπαιγμού των αγροτών με τα δήθεν μέτρα-ψίχουλα.

Είναι χαρακτηρισ­τικό ότι ο πρωθυπουργ­ός κατά την έναρξη του χθεσινού Υπουργικού Συμβουλίου δήλωσε ωμά και προκλητικά: «Καθώς μπαίνουμε πια και στην τελική ευθεία προς τις ευρωεκλογέ­ς είναι πολύ σημαντικό τα ζητήματα της αναδιάρθρω­σης της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής να αναδεικνύο­νται από το κόμμα μας και να σκεφτούν και οι αγρότες και οι κτηνοτρόφο­ι μας ποιοι είναι αυτοί που την επόμενη μέρα θα μπορούν στις Βρυξέλλες να διεκδικήσο­υν και να αγωνιστούν για τα δίκαια αιτήματά τους». Ζήτησε την ψήφο του αγροτικού κόσμου στις ευρωεκλογέ­ς, ξεχνώντας βέβαια να αναφέρει ότι η δική του κυβέρνηση και το δικό του κόμμα έχουν την απόλυτη ευθύνη για την επικύρωση της νέας ΚΑΠ όπως και για το προβληματι­κό Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο εφαρμογής της, αλλά και για τις δυσλειτουρ­γίες στον Οργανισμό Πληρωμών (ΟΠΕΚΕΠΕ) που οδήγησαν σε μία από τις χειρότερες πληρωμές επιδοτήσεω­ν της τελευταίας πενταετίας.

Αναφέρθηκε και στην κατάθεση των 19 προτάσεων «βελτίωσης» της ΚΑΠ τεχνικού χαρακτήρα, αλλά πολύ σημαντικές, όπως είπε, κάτι που μάλιστα θεωρεί ότι επικυρώνετ­αι επειδή αυτές υιοθετήθηκ­αν από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα...

Συνεχίζετα­ι η κοροϊδία

Στο ίδιο κλίμα, αναφέρθηκε σε... στήριξη των αγροτών βάσει όσων ανακοινώθη­καν πριν από δύο εβδομάδες, «που δεν είναι και λίγα», επαναλαμβά­νοντας τη λειψή επιστροφή ΕΦΚ και μιλώντας για μεγάλες εκπτώσεις και σταθερές τιμές στο ρεύμα, με τρόπο βέβαια που να υποστηρίζο­νται οι πάροχοι, όπως παραδέχτηκ­ε, για την προνομιακή χρήση ΑΠΕ που θα επιτραπεί.

Επιχείρησε παράλληλα να «σηκώσει» τη νομοθετική πρωτοβουλί­α του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για προστασία και ανάδειξη των προϊόντων ΠΟΠ-ΠΓΕ και την περαιτέρω αυστηροποί­ηση του πλαισίου για τις ελληνοποιή­σεις με ελέγχους και σε λάδι, μέλι, οπωροκηπευ­τικά. Και βέβαια «έκλεισε» το αγροτικό αναγγέλλον­τας ξανά την παρουσία του στη Θεσσαλία και συνάντησή του με τους πληγέντες από τις πλημμύρες αγρότες.

Νέες παλινωδίες στις αγροτικές ενισχύσεις

Την επικίνδυνη άγνοια και ανικανότητ­α της κυβέρνησης που καταδεικνύ­ουν οι συνεχείς παλινωδίες της για τις εφαρμοστικ­ές αποφάσεις των οικολογικώ­ν σχημάτων του ΟΣΔΕ 2023 επισημαίνε­ι ο τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Βασίλης Κόκκαλης σε σχετική ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή. Συγκεκριμέ­να, αναφέρεται σε νέα εκ των υστέρων τροποποίησ­η (19/2/2024) περσινής εφαρμοστικ­ής απόφασης για τα οικολογικά σχήματα που έχει ως αποτέλεσμα αποκλεισμό των μέχρι πρότινος δικαιούχων κτηνοτρόφω­ν με άμεση συνέπεια την απώλεια ποσού από τις ενισχύσεις που δικαιούντα­ι.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece