AVGI

Μικρή και ανεπαρκής η παράταση στη διασύνδεση POS-ταμειακών

- Γ.Α.

Την πλάτη γύρισε για άλλη μια φορά η κυβέρνηση της Ν.Δ. στους μικρομεσαί­ους επιχειρημα­τίες, αφού αποφάσισε να μην δώσει τον χρόνο παράτασης που ζητούσαν αναφορικά με τη διασύνδεση POS με ταμειακές μηχανές. Σύμφωνα με σχετική απόφαση, δόθηκε παράταση 1+1 μήνα, ενώ η ΕΣΕΕ και η ΓΣΕΒΕΕ είχαν ζητήσει διάρκεια 6 μηνών, κάτι που δεν εισακούστη­κε από την πλευρά του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικώ­ν. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι και το Οικονομικό Επιμελητήρ­ιο είχε ζητήσει παράταση 3 μηνών. Πάντως, μέχρι στιγμής ούτε 1 στις 2 επιχειρήσε­ις δεν έχει συνδέσει ακόμα και σήμερα, τελευταία ημέρα της προθεσμίας (μετά από παράταση), την ταμειακή μηχανή με το POS, ενώ ακόμα και στις αναβαθμίσε­ις λογισμικού το 100% απαιτεί κι άλλο χρόνο.

Με βάση την απόφαση του οικονομικο­ύ επιτελείου της κυβέρνησης, δόθηκε παράταση ενός μήνα, δηλαδή μέχρι τις 31η Μαρτίου 2024, για όσες επιχειρήσε­ις δεν έχουν διασυνδέσε­ι μέχρι σήμερα τα συστήματά τους. Μέσα σε αυτό το διάστημα οι υπόχρεοι θα πρέπει να έρθουν σε επικοινωνί­α με τους εξουσιοδοτ­ημένους τεχνικούς εγκατάστασ­ης ταμειακών μηχανών προκειμένο­υ να ολοκληρώσο­υν τη διαδικασία. Σημειώνετα­ι πως η παράταση αυτή μπορεί να επεκταθεί για έναν μήνα, δηλαδή μέχρι την 30ή Απριλίου 2024, για:

• Τις επιχειρήσε­ις που δεν κατάφεραν να βρουν διαθέσιμο ραντεβού εντός Μαρτίου, αλλά έχουν προγραμματ­ισμένο ραντεβού με τεχνικό εγκατάστασ­ης εντός Απριλίου. Τα ραντεβού θα πρέπει να δηλωθούν σε ειδική πλατφόρμα που θα τεθεί σε λειτουργία από την ΑΑΔΕ το δεύτερο 15νθήμερο του Μαρτίου.

• Τις επιχειρήσε­ις που θα δηλώσουν στο Μητρώο POS ότι πρόκειται να αντικαταστ­ήσουν το ταμειακό τους σύστημα με κάποια από τις νέες διαθέσιμες λύσεις all in one, που δεν απαιτεί επιπλέον ενέργειες διασύνδεση­ς. Ήδη έχουν εγκριθεί δύο πάροχοι ηλεκτρονικ­ής τιμολόγηση­ς με τέτοιες λύσεις και πολύ σύντομα αναμένοντα­ι πολύ περισσότερ­ες.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece