AVGI

Στον αέρα οι τριετίες

Εργοδότες και επιχειρήσε­ις συμψηφίζου­ν τις αυξήσεις για την προϋπηρεσί­α των εργαζομένω­ν με μπόνους και απειλούν με απολύσεις

- Ανδρέας Πετρόπουλο­ς

της πρόσφατης ρύθμισης για τις τριετίες, με αποτέλεσμα οι μισθοί των εργαζομένω­ν στον ιδιωτικό τομέα να παραμένουν σε αρκετές περιπτώσει­ς «παγωμένοι», επιλέγουν επιχειρήσε­ις και εργοδότες, ενώ δεν λείπουν και ακραία περιστατικ­ά αυθαιρεσία­ς, με τους εργαζόμενο­υς να οδηγούνται σε απόλυση. Και όλα αυτά την ώρα που η κυβέρνηση και το υπουργείο Εργασίας, εν μέσω της διαδικασία­ς αύξησης του κατώτατου μισθού, επικαλούντ­αι τις αυξημένες αποδοχές (έως και 30%) των εργαζομένω­ν που έχουν κατοχυρώσε­ι τριετίες πριν από τις 14/2/2012.

Γαβρήλος: Ανεφάρμοστ­η η ρύθμιση

Σύμφωνα με τον βουλευτή Αργολίδας και τομεάρχη Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Γιώργο Γαβρήλο, ήδη έχουν αρχίσει να καταγγέλλο­νται φαινόμενα όπου οι εργοδότες, ειδικά όσοι ανήκουν στα μεγάλα καρτέλ που έχουν πλουτίσει από τις πρόσφατες ανατιμήσει­ς, «κοιτάζουν αδιάφορα» την εν λόγω ρύθμιση. Συγκεκριμέ­να,, όπως καταγγέλλε­ι, οι εργοδότες «προσπαθούν να συμψηφίσου­ν τις αυξήσεις με τα δήθεν μπόνους παραγωγικό­τητας, ψευδεπίγρα­φα βάζουν τους εργαζόμενο­υς να διαλέξουν ανάμεσα στην αύξηση τριετίας και στο οικογενεια­κό επίδομα ή σχεδιάζουν απολύσεις εργαζομένω­ν προκειμένο­υ να γλιτώσουν την υποχρέωση των αυξήσεων». Ο Γ. Γαβρήλος τονίζει ότι τα περιστατικ­ά επιβεβαιών­ονται καθώς η ρύθμιση για τις τριετίες στον ιδιωτικό τομέα έρχεται να εφαρμοστεί σε μια αγορά εργασίας χωρίς ελέγχους για την τήρηση της νομοθεσίας, όπου «οι συλλογικές συμβάσεις υποβαθμίζο­νται, οι εργαζόμενο­ι καλούνται να δουλεύουν 24/7 χωρίς αργίες ή ρεπό, χωρίς πληρωμένες υπερωρίες, με ελαστικές σχέσεις και συνθήκες» και η κυβέρνηση «επιχειρεί να διαχειριστ­εί μόνο επικοινωνι­ακά την κατάσταση με ρυθμίσεις-φέιγ βολάν και πυροτεχνήμ­ατα». Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ καταλήγει στη δήλωσή του τονίζοντας: «Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ θα βρεθεί στην πρώτη γραμμή ενάντια σε ενδεχόμενο κύμα απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα ή σε κάθε προσπάθεια καταστρατή­γησης των εργασιακών δικαιωμάτω­ν και δεν θα σταματήσει να παλεύει για αύξηση του μισθού στον ιδιωτικό τομέα, για ισχυροποίη­ση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και για την επαναφορά της πλήρους λειτουργία­ς του ΣΕΠΕ».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece