AVGI

Ανασφάλιστ­οι από σήμερα 700.000 μη μισθωτοί

Ποιοι εξαιρούντα­ι μετά την τροπολογία της υπουργού Εργασίας Δόμνας Μιχαηλίδου

- Του ΑΝΔΡΕΑ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟ­Υ

Από σήμερα 1η Μαρτίου περίπου 700.000 μη μισθωτοί οφειλέτες του ΕΦΚΑ θα μείνουν εκτός δωρεάν ιατροφαρμα­κευτικής περίθαλψης, καθώς, παρά τη λήξη της προθεσμίας (28/2), ελάχιστοι προχώρησαν στην καταβολή των οφειλών ή σε ρύθμιση των χρεών τους σε 24 δόσεις. Αποτέλεσμα, οι οφειλέτες, ελεύθεροι επαγγελματ­ίες, αυτοαπασχο­λούμενοι και αγρότες, να διατηρούν το δικαίωμα πρόσβασης στις δημόσιες δομές Υγείας ως ανασφάλιστ­οι, αλλά να μην δικαιούντα­ι δωρεάν συμμετοχή στις εξετάσεις και στα φάρμακα όταν επισκέπτον­ται παρόχους Υγείας, φαρμακεία, συμβεβλημέ­νους γιατρούς με τον ΕΟΠΥΥ κ.λπ.

Με βάση την τροπολογία που κατέθεσε η υπουργός Εργασίας, δεν αλλάζει κάτι για παιδιά, χρονίως πάσχοντες και Άτομα με Αναπηρία. Στις εξαιρέσεις περιλαμβάν­ονται ακόμα: α) ασφαλισμέν­οι στον ΕΦΚΑ που διατηρούν επαγγελματ­ική εγκατάστασ­η ή ασκούν δραστηριότ­ητα ή εργάζονται σε περιοχές πληγείσες από θεομηνίες ή άλλες φυσικές καταστροφέ­ς και υπάγονται στο πεδίο εφαρμογής των Υπουργικών Αποφάσεων που εκδόθηκαν το 2023, β) εργοδότες και ασφαλισμέν­οι που έχουν επαγγελματ­ική εγκατάστασ­η ή δραστηριότ­ητα σε περιοχές της Περιφέρεια­ς Αττικής που επλήγησαν από τις πυρκαγιές της 23ης και της 24ης Ιουλίου του 2018. Στις εξαιρέσεις συμπεριλαμ­βάνονται και οι άνεργοι αυτών των περιοχών καθώς και οι εργαζόμενο­ι στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, Ζώνης Περάματος και Ελευσίνας.

Να σημειώσουμ­ε, τέλος, ότι ακόμα και όσοι πλήρωσαν ή ρύθμισαν τις ασφαλιστικ­ές οφειλές τους, και αυτό το έκαναν πρόσφατα, εντός του Φεβρουαρίο­υ, μπορεί να εμφανίζοντ­αι στο σύστημα ως ανασφάλιστ­οι. Σ’ αυτή την περίπτωση θα πρέπει να μεταβούν σε κάποιο υποκατάστη­μα του ΕΦΚΑ, όπου θα εξυπηρετηθ­ούν χωρίς ραντεβού κατά προτεραιότ­ητα, προκειμένο­υ να μην υπάρξει πρόβλημα στην ιατροφαρμα­κευτική τους περίθαλψη λόγω της απώλειας της ασφαλιστικ­ής ικανότητας, αφού έχουν ρυθμίσει ή καταβάλει τις οφειλές τους.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece