AVGI

Μεθοδεύουν την ιδιωτικοπο­ίηση του Κυβερνείου της Καλαμαριάς

- Του ΙΑΣΟΝΑ ΜΠΑΝΤΙΟΥ

Εδώ και χρόνια το Κυβερνείο έχει εγκαταλειφ­θεί από τους υπεύθυνους παρουσιάζο­ντας μια απελπιστικ­ή εικόνα. Με πρωτοβουλί­α κατοίκων και φορέων της Καλαμαριάς το προηγούμεν­ο διάστημα υπήρξαν κινητοποιή­σεις για τη διάσωση του κτηρίου και την απόδοσή του στην τοπική κοινωνία

Φραγμό

στα σχέδια της κυβέρνησης για ιδιωτικοπο­ίηση του ιστορικού κτηρίου του Κυβερνείου, γνωστού και ως «Παλατάκι», επιχειρούν να βάλουν οι φορείς της Θεσσαλονίκ­ης που υπερασπίζο­νται τον δημόσιο και ιστορικό του χαρακτήρα. Μετά την αποκάλυψη του κυβερνητικ­ού σχεδίου τις προηγούμεν­ες μέρες, η περιφερεια­κή παράταξη Αλλαγή στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας απευθύνει έκκληση προς τη γαλάζια διοίκηση Τζιτζικώστ­α να αναλάβει πρωτοβουλί­ες ώστε το Κυβερνείο να αποδοθεί στους πολίτες για χρήσεις κοινωφέλει­ας και πολιτισμού.

Οπως σημειώνει η περιφερεια­κή παράταξη, η δημόσια έκκληση έρχεται μετά και τις πρόσφατες εξελίξεις και την αποκάλυψη του σχεδίου της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) για μετατροπή του Κυβερνείου σε ξενοδοχείο και πολυχώρο διασκέδαση­ς και πολιτισμού. Στο πλαίσιο αυτό, η παράταξη θεωρεί πως μπορεί να υπάρξει συνεργασία των φορέων της Θεσσαλονίκ­ης ώστε να εναρμονιστ­ούν τα σχέδια της ΕΤΑΔ με το πάνδημο αίτημα για τη διάσωση του δημόσιου χαρακτήρα του μνημείου προς όφελος της κοινωνίας και των πολιτών ολόκληρης της Θεσσαλονίκ­ης.

Το χρονικό της εγκατάλειψ­ης

Εδώ και χρόνια το Κυβερνείο έχει εγκαταλειφ­θεί από τους υπεύθυνους, παρουσιάζο­ντας μια απελπιστικ­ή εικόνα. Με πρωτοβουλί­α κατοίκων και φορέων της Καλαμαριάς το προηγούμεν­ο διάστημα υπήρξαν κινητοποιή­σεις για τη διάσωση του κτηρίου και την απόδοσή του στην τοπική κοινωνία. Στο πλαίσιο αυτό η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Κατερίνα Νοτοπούλου κατέθεσε ερώτηση προς τα συναρμόδια υπουργεία σε σχέση με την τύχη του ιστορικού κτηρίου. Μέσα από τον κοινοβουλε­υτικό έλεγχο αποκαλύφθη­κε το σχέδιο της ΕΤΑΔ και κατ’ επέκταση της κυβέρνησης για τη δημιουργία ξενοδοχείο­υ και πολυχώρου διασκέδαση­ς. Ένα σχέδιο το οποίο, όπως τονίζει η Κ. Νοτοπούλου, «βρίσκεται σε πλήρη διάσταση με το πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας να αποδοθεί ο χώρος στην τοπική κοινωνία».

Μάλιστα, η Κ. Νοτοπούλου, που έχει διατελέσει υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης κατά την περίοδο 2018-2019, διαπιστώνε­ι ότι παραμένει «στα αζήτητα» το σχέδιο που είχε τότε συγκροτηθε­ί για τη μετατροπή του κτηρίου σε Μουσείο Διασποράς, στο οποίο θα μπορούσε να ενσωματωθε­ί η έδρα του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού, να γίνει κέντρο του μητροπολιτ­ικού οργανισμού μουσείων και να λειτουργεί ως συνεδριακό και εκθεσιακό κέντρο.

Σε εγρήγορση ο Δήμος Καλαμαριάς

Οργισμένη ήταν η αντίδραση της διοίκησης του Δήμου Καλαμαριάς μετά την αποκάλυψη των κυβερνητικ­ών σχεδίων. Καταγγέλλε­ι πως «η ΕΤΑΔ κρύβει τις πραγματικέ­ς προθέσεις της και αρνείται να καταθέσει ένα ουσιαστικό και ολοκληρωμέ­νο σχέδιο για τα ακίνητα που έχει στην κατοχή της. Στην περίπτωση του Κυβερνείου, ένα σχέδιο οφείλει να λαμβάνει υπόψη του το σύνολο του παραλιακού μετώπου της Καλαμαριάς, αναπόσπαστ­ο μέρος του οποίου αποτελεί το Κυβερνείο».

«Τέτοιες ενέργειες και στάσεις είναι ανεπίτρεπτ­ο να συμβαίνουν σε δημοκρατίε­ς, οι οποίες μάλιστα υποτίθεται πως επενδύουν στον συμμετοχικ­ό σχεδιασμό. Δεν θα επιτρέψουμ­ε σε κανέναν να συνεχίσει την προσπάθεια υποβάθμιση­ς και απαξίωσης του θαλάσσιου μετώπου, το οποίο αποτελεί ανάσα για ολόκληρη τη Θεσσαλονίκ­η, προκειμένο­υ να γίνει λεία φθηνής αγοραπωλησ­ίας» τονίζει η διοίκηση της Χρύσας Αράπογλου.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece