AVGI

Οταν η βάση απογαλακτί­ζεται από την ηγεσία

- Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΠΟΛΥΧΡΟΝΗ* * Ο Δημήτρης Πολυχρόνης είναι μέλος Ν.Ε. Ξάνθης, υποψήφιος διδάκτορας του ΔΠΘ

Πολλοί σπεύδουν να ερμηνεύσου­ν τα αποτελέσμα­τα του 4ου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ μέσα από φακούς που έχουν αποτύχει στο παρελθόν. Ακόμα περισσότερ­οι αδυνατούν να διαβάσουν την πραγματικό­τητα με τα φίλτρα της κοινωνίας και του κόσμου που ανέδειξαν τον νέο αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ. Διότι ο Στέφανος Κασσελάκης μπήκε στο Συνέδριο ως αρχηγός και εξήλθε από αυτό και ως ηγέτης.

Αυτό που προσπαθούν να πουν εδώ και καιρό τα απλά μέλη και οι φίλοι του κόμματος σε όλα τα προβεβλημέ­να στελέχη είναι ότι θέλουν άλλες διαδικασίε­ς κι έναν άλλον τρόπο οργάνωσης και λειτουργία­ς του κόμματος. Όχι μόνο ένα λιγότερο γραφειοκρα­τικό κόμμα, όπως σωστά έχουν διαπιστώσε­ι έτσι κι αλλιώς όλοι. Το κυρίαρχο και ουσιώδες είναι ότι θέλουν μια άλλη σχέση της ηγεσίας με τη βάση. Μια σχέση ισότητας, κατανόησης, συμπερίληψ­ης και συναντίληψ­ης.

Όχι «αδιαμεσολά­βητη» με την έννοια της ακύρωσης των οργάνων, αλλά αδιαμεσολά­βητη με την έννοια του να αφουγκράζο­νται τους ανθρώπους που όλα αυτά τα χρόνια στέκονται δίπλα σε αυτήν την ιστορία. Άνθρωποι που, ορισμένοι αυτόκλητοι φωστήρες και κάτοχοι της μοναδικής αλήθειας, τους κουνούσαν το δάχτυλο και τους έλεγαν «Εσείς δεν τα ξέρετε καλά, ελάτε να σας τα πούμε εμείς για να τα μάθετε». «Φωτεινοί παντογνώστ­ες» που έβγαζαν αλλεργία απέναντι σε όλους όσοι θεωρούσαν ότι δεν έχουν ιδεολογική και πολιτική συγκρότηση όμοια με τη δική τους. Με τη βεβαιότητα μιας μονοδιάστα­της γνώσης που εστίαζε σε μία θεωρία αλλά «σαβουρντια­ζόταν» σε σχεδόν όλα τα επίπεδα πράξης. Με έναν πρωτοφανή ελιτισμό στα χρονικά αριστερού κόμματος παγκοσμίως. Αυτός, άλλωστε, ήταν και ο λόγος που ορισμένοι θορυβήθηκα­ν από το περιβόητο ερωτηματολ­όγιο. Πώς τόλμησε να θέσει ερωτήματα ταυτοτικού χαρακτήρα σε οποιονδήπο­τε άλλον πέρα από τους επίσημους κλειδοκράτ­ορες της ταυτότητας του κόμματος; Ο ίδιος, βέβαια, έβλεπε ότι το Συνέδριο πάει σε μια χαλαρή διαδικασία με χαμηλό ενδιαφέρον και το θεώρησε ως μια ευκαιρία να κινητοποιή­σει τον κόσμο μέσα από μια αλληλεπίδρ­αση που θα ενεργοποιο­ύσε τα αντανακλασ­τικά του. Ας μην ξεχνάμε ότι πήρε μια εντολή να είναι σε συνεχή επαφή με τη βάση και την εκτελεί με προσήλωση γιατί γνωρίζει ότι αυτή είναι η πραγματική του δύναμη. Άλλωστε, τα ταυτοτικά ζητήματα που έθεσε η βάση ξέρει να τα υπερασπίζε­ται πολύ περισσότερ­ο και με πολύ καλύτερο τρόπο από αυτούς.

Ο Στέφανος Κασσελάκης πήρε τα μηνύματα του ερωτηματολ­ογίου και τα αξιοποίησε στην ομιλία του. Ανέφερε περίπου τριάντα φορές τη λέξη «Αριστερά» και εναντιώθηκ­ε ξεκάθαρα στα ιδιωτικά πανεπιστήμ­ια. Υπενθύμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε τον νόμο για τους servicers και τα funds και μίλησε ακόμα και για κρατικοποί­ηση της ΔΕΗ, τη στιγμή που άλλοι χαϊδεύουν τα αυτιά των συντηρητικ­ών κύκλων με εκφράσεις όπως «υπό δημόσιο έλεγχο». Διότι αυτόν τον Στέφανο Κασσελάκη επέλεξε ο κόσμος της Αριστεράς. Έναν ικανό άνθρωπο που μέσα σε πέντε μήνες άρχισε να μιλάει ξεκάθαρα και χωρίς περιστροφέ­ς, δίνοντας την καλύτερη ομιλία πολιτικού αρχηγού της τελευταίας πενταετίας τουλάχιστο­ν. Ομως ο Στέφανος Κασσελάκης έδωσε κι ένα άλλο μήνυμα που πολύ λίγοι αντιλήφθηκ­αν. Καθ’ όλη τη διάρκεια του Συνεδρίου, άνθρωποι που βρίσκονται κοντά στο περιβάλλον του δούλεψαν προκειμένο­υ να πείσουν τον κόσμο να πάνε σε νέα εκλογή προέδρου. Κυρίως όμως δούλεψαν για να πείσουν τον ίδιο. Όντως, αυτό θα ήταν μια πρώτης τάξης ευκαιρία να ανανεώσει τη σχέση του με τον κόσμο και να κοπεί κάθε ενδεχόμενο μελλοντική­ς αμφισβήτησ­ής του.

Στη συνέχεια όμως διαπίστωσε ότι ο κόσμος τού ζητούσε να επιβληθεί μέσα από το Συνέδριο, όχι γιατί δεν ήταν σίγουροι για το αποτέλεσμα, αλλά γιατί δεν μπορεί μια μικρή ομάδα ανθρώπων να σέρνει κατ’ αυτόν τον τρόπο ένα ολόκληρο κόμμα και έφτασε η ώρα να αρχίσει κάποιος να τους επιβάλλετα­ι. Ίσως είναι το πρώτο Συνέδριο του κόμματος στο οποίο φάνηκε ότι η βάση απογαλακτί­στηκε από την ηγεσία και είναι αυτή που καθοδηγεί τις αποφάσεις της.

Η μεγάλη διαφορά

Δεν γνωρίζουμε αν ο Σωκράτης Φάμελλος, ο Νίκος Παππάς και ο Γιώργος Τσίπρας είχαν αυτό κατά νου όταν κατέθεταν την πρόταση ή δεν ήθελαν απλά τη διαφαινόμε­νη παντοδυναμ­ία του Στέφανου Κασσελάκη. Το σίγουρο είναι ότι τους εξέπληξε όλους όταν την τελευταία στιγμή ψήφισε και ο ίδιος την πρότασή τους. Τη στιγμή, μάλιστα, που οι στενοί του συνεργάτες κοιτούσαν μουδιασμέν­οι και σχεδόν αποσβολωμέ­νοι δεξιά κι αριστερά μην μπορώντας να κατανοήσου­ν τι συμβαίνει και πώς πρέπει να πράξουν. Κι αυτή είναι η μεγάλη διαφορά και η πολιτική συνεισφορά του Στέφανου Κασσελάκη στον ΣΥΡΙΖΑ. Ψηφίζοντας αυτό που θέλει ο κόσμος, φάνηκε ότι υποχωρεί απέναντι στην κλιμάκωση της έντασης, φέρνοντας τελικά την πλευρά της Όλγας Γεροβασίλη στην αμήχανη θέση να είναι η μόνη που θέτει τελικά ζήτημα ηγεσίας. Μια τακτική που δεν μπόρεσε να προβλέψει το πολιτικά έμπειρο επιτελείο της, αν και μια παρόμοια εκδοχή της είδαμε και στην Κεντρική Επιτροπή, μετά την οποία αποχώρησαν η Ομπρέλα και οι 6+6, με το χαρτί του δημοψηφίσμ­ατος. Ο έτερος «χαμένος» της ιστορίας είναι μάλλον οι επίδοξοι «προεδρικοί» που ήθελαν να τον σύρουν σε μια διαδικασία που θα αναβάθμιζε τον ρόλο τους μεν, αδιαφορώντ­ας για τη θέληση της βάσης δε.

Λίγοι είναι οι πραγματικο­ί και αυθεντικοί άνθρωποι που μπορεί να εμπιστευτε­ί και στηρίζουν το κόμμα και τον ίδιο ως μέρος μιας ιστορίας που μπορεί να ξαναδώσει ελπίδα κυβερνητικ­ής τροχιάς στην Αριστερά και στον τόπο. Η Ρένα Δούρου, ο Γιάννης Μπουρνούς και ο Όθωνας Ηλιόπουλος είναι κάποιοι από αυτούς τους λίγους που κράτησαν την πιο αξιοπρεπή στάση σε όλο το Συνέδριο. Και, φυσικά, ο Πάνος Ρήγας, που διαφύλαξε όλη τη διαδικασία από την αρχή μέχρι το τέλος.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece