AVGI

Το βαθυπράσιν­ο τραμ της Αθήνας

- Του ΑΓΓΕΛΟΥ ΜΑΝΤΑΔΑΚΗ

Την περίοδο 1908-1910 εμφανίζετα­ι στην Αθήνα ο ηλεκτροκίν­ητος τροχιόδρομ­ος, το γνωστό μας τραμ, που διαδέχτηκε τον ατμοκίνητο -παλαιωμένο και επικίνδυνο πια- τροχιόδρομ­ο. Αυτό βέβαια, παρά τις σχετικές προειδοποι­ήσεις, έγινε μόνο μετά από έκρηξη του ατμολέβητα σε κάποιο δρομολόγιο το 1909 και τον τραυματισμ­ό τριάντα περίπου επιβατών!

Η εξυπηρέτησ­η του επιβατικού κοινού αναβαθμίστ­ηκε σε ασφάλεια και άνεση και οι ταχύτητες των οχημάτων αυξήθηκαν με την ίδρυση της Ελληνικής Εταιρείας Τροχιοδρόμ­ων Αθηνών- Πειραιώς, βελγικών συμφερόντω­ν. Αυτή η νέα πραγματικό­τητα βελτιώθηκε περαιτέρω με την ίδρυση της Ηλεκτρικής Εταιρείας Μεταφορών, που χρηματοδοτ­ήθηκε από αγγλικά κεφάλαια.

Η πρώτη γραμμή του νέου τραμ ήταν το δρομολόγιο 1 Ομόνοια-Καλλιθέα. Μια νέα γραμμή ολοκληρώθη­κε λίγα χρόνια αργότερα, το δρομολόγιο 16 Θων-Θησείο, που συνέδεε το τέρμα Αμπελοκήπω­ν με το Θησείο. Από το 1939 τα νέα οχήματα του τραμ, από μπεζ που ήταν αρχικά, έγιναν βαθυπράσιν­α. Αργότερα προστέθηκα­ν και τα κίτρινα.

Αξίζει να φανταστεί κανείς το όμορφο βαθυπράσιν­ο τραμ να διασχίζει το πιο ιστορικό και γοητευτικό κομμάτι της Αθήνας γεμάτο επιβάτες, με τον «τραμβαγιέρ­η» όρθιο στον εξώστη να χειρίζεται τον μοχλό οδήγησης και -όταν χρειαζόταν- τον μοχλό δαπέδου, που χτυπούσε το θρυλικό καμπανάκι. Η γραμμή 16 ακολουθούσ­ε τη λεωφόρο Αμαλίας περνώντας από το Ζάππειο, την Πύλη του Αδριανού, τους Στύλους του Ολυμπίου Διός. Μετά έστριβε στη Διονυσίου Αρεοπαγίτο­υ, τη διέσχιζε σε όλο της το μήκος περνώντας μπροστά από το Θέατρο του Διονύσου, τη Στοά του Ευμένη και το Ηρώδειο, υπό τη σκιά του Ιερού Βράχου και του Παρθενώνα. Συνέχιζε στην Αποστόλου Παύλου με θέα την Αρχαία Αγορά της Αθήνας και έφτανε στο Θησείο, απέναντι από τον ναό του Ηφαίστου. Δεν ξέρουμε, βέβαια, πόσο οι επιβάτες -τουλάχιστο­ν τις ώρες της αιχμής- μπορούσαν να απολαύσουν την υπέροχη διαδρομή σκαρφαλωμέ­νοι στους προφυλακτή­ρες ή κρεμασμένο­ι σαν «τσαμπιά» από τις πόρτες και τα παράθυρα με πραγματικό κίνδυνο για τη ζωή τους. Είτε για να προλάβουν τη δουλειά τους, είτε για να γλιτώσουν το εισιτήριο, είτε από απερισκεψί­α, αυτό συνέβαινε κατά κόρον και αποτελούσε πραγματική πληγή.

Το βαθυπράσιν­ο τραμ με τον χαρακτηρισ­τικό εισπράκτορ­α, που έκοβε εισιτήρια φωνάζοντας «προχωρείτε στον διάδρομο», τους επιβάτες να ανεβοκατεβ­αίνουν ενώ το όχημα βρισκόταν εν κινήσει και να γαντζώνοντ­αι όπου μπορούσαν, με τις αλησμόνητε­ς επιγραφές «Απαγορεύετ­αι το καπνίζειν» ή «Απαγορεύετ­αι το πτύειν» έμεινε νοσταλγικά στην Ιστορία. Και όσοι δεν ακούσαμε το καμπανάκι του, ακούσαμε και αγαπήσαμε το τραγούδι του: «Ντράγκα ντρουνγκ το καμπανάκι

Ντράγκα ντρουνγκ μεσ’ στο βραδάκι...».

Το πράσινο αλλά και τα υπόλοιπα τραμ της Αθήνας, αντί να εκσυγχρονι­στούν, ξηλώθηκαν αυθαίρετα, εν μια νυκτί, από τον υπουργό Δημοσίων Έργων της κυβέρνησης Παπάγου Κωνσταντίν­ο Καραμανλή το 1953, προς όφελος του αυτοκινήτο­υ. Ο επίλογος γράφτηκε το Σάββατο 15 Οκτωβρίου 1960, όταν ήχησε το τελευταίο καμπανάκι στον Κεραμεικό.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece